Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Marmaris Aksaz Deniz Üs Komutanlığı bünyesinde Aksaz Tersane Komutanlığı'nın açılışı ve deniz platformlarının teslim töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşti. Aksaz Tersanesi Komutanlığı açılış töreni çerçevesinde Pirireis Denizaltısı hizmete girişi, Hızırreis Denizaltısı bayrak çekme ve seyir deneyimleri başlangıcı, Muratreis Denizaltısı havuz donatım faaliyetleri başlangıcı, YAKIT 2-3-4 Akaryakıt Gemileri ve 3 bin tonluk Denizaltı Havuzu hizmete giriş törenleri yapıldı.

"SEYİR TESTLERİNİ BAŞLATIYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, “Bu özel günde tersane komutanlarımızla birlikte ordumuz için büyük öneme haiz Pirireis denizaltımızı hizmete alıyor. Hızır Reis Denizaltı halkımıza bayrak çekiyor ve şehit seslerini başlatıyoruz. Ordumuz için kritik öneme haiz Pirireis denizaltımızı hizmete alıyor, Hızırreis denizaltımıza bayrak çekiyor, seyir testlerini başlatıyoruz. Gemilerimizin inşasında emeği geçen her bir kardeşime kalpten teşekkür ediyor TSK için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Aziz şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Kahraman gazilerimize ülkem ve milletim adına şükranlarımı arz ediyor, rabbim hepsinden razı olsun diyorum. Mücadelemizi aralıksız sürdürüyoruz. Üç tarafı denizlerle çevrili tüm dünyanın gözü üzerinde olan bir ülkeyiz. Asırlar boyunca küresel güç mücadelelerine sahne olmuş bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyoruz. Topraklarımızda huzur içinde yaşamak için Mavi Vatanımızda etkin bir donanmaya sahip olmamız gerektiğinin bilincindeyiz. 2002'den beri güçlü Türkiye güçlü ordu şiarıyla TSK'yı her alanda güçlendirmenin çabası içindeyiz. Deniz Kuvvetleri'mizin ihtiyacı olan her türlü platform ve sistemin tedariki için bütün imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız” dedi.

"YENİ NESİL DENİZALTILAR 2029 YILINDA AÇILACAK" 

İnşası devam eden tüm yeni nesil denizaltıların 2029 yılında hizmete alınacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Projesi tamamlanan, yapımına başlanan, modernize edilen her bir gemi ile donanmamızı hedeflediğimiz seviyeye bir adım daha yaklaştırıyoruz. TCG Pirireis, 6 adet havadan bağımsız tahrik sistemine sahip denizaltımızın ilkidir. Pirireis denizaltımızda şimdiye kadar 380'in üzerinde fabrika, liman ve seyir kabul testi başarıyla icra edildi. Reis sınıfı denizaltımız dünyadaki emsallerine kıyasla çok daha üstün özelliklerle donatılmaktadır. Hızırreis denizaltımızı 2025 yılında, havuz donatım faaliyetlerini başlattığımız Muratreis denizaltımızı 2026 yılında hizmete almayı planlıyoruz. Dördüncü denizaltımız Aydınreis'in inşaat faaliyetleri süratle devam ediyor. Tüm denizaltılarımızı 2029 yılına hizmete alarak donanmamızın gücüne güç katacağız” diye konuştu.

"KENDİ DENİZALTIMIZI ÜRETEN MİLDEN PROJESİ'Nİ BAŞLATACAĞIZ" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Halihazırda kendi savaş gemisini tasarlayan, inşa eden, idamesini gerçekleştirebilen sayılı ülkeler arasındayız. Bununla yetinmiyoruz, 138 yıllık hayalimiz olan kendi denizaltımızı inşa etme hedefimize MİLDEN projemizle başlamayı ümit ediyoruz. Kendi denizaltısını inşa edebilen dünyadaki lider ülkeler arasına girmiş olacağız. MİLDEN projemizle ilgili çalışmalarımız kendi mecrasında ilerliyor. Pirireis kendi güdümlü mermilerimiz Atmaca ve Gezgin'in yanı sıra kısa süre harp atışıyla etkisini gördüğümüz gururumuz Akya torpidomuzu da kullanacaktır. Çok önemli projeleri hayata geçirdik. Milli hücumbot, yeni tip mayın avlama gemisi, açık deniz karakol gemisi, yeni tip çıkarma aracı gibi önemli platformların inşası devam ediyor. Deniz Kuvvetleri'mizde çığır açacak TF2000 hava savunma harbi, milli denizaltı ve milli uçak gemisinin dizayn çalışmaları sürüyor” dedi.

"GÜÇLÜ BİR DENİZALTI ARTIK ZORUNLULUK" 

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de, “Bugün, yerli ve milli savunma sanayimizin ulaştığı üstün seviyeyi ortaya koyan yeni tip denizaltımız ve akaryakıt gemilerimiz ile bu alandaki yüksek tesisleşme seviyemizin göstergesi Aksaz Tersanemizin ve denizaltı havuzumuzun hizmete girmesinin haklı gururunu yaşıyoruz. Bu anlamlı töreni teşriflerinizle bizleri onurlandırdığınız için zât-ı devletlerine şükranlarımı arz ediyor; Bu güzide sistem ve tesislerin; ülkemize, asil milletimize ve Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Önceden, savunma sanayisi ne yazık ki dışa bağımlı olan, kısıtlı imkânlarla varlık yokluk mücadelesi veren bir ülkeydik. Parasını ödediğimiz halde ürünlerimizi teslim alamadığımız günleri, türlü engellemelere ve zorluklara maruz kaldığımız zamanları, bir an olsun unutmadık. Nice badirelerle karşılaşsak da tarihte olduğu gibi, yılmadan yorulmadan çalışmaya devam ettik. Özellikle son 20 yılda, Zât-ı âlilerinin stratejik vizyonu, liderliği ve kararlı duruşları sayesinde Türkiye; kendi gemilerini ve silah sistemlerini tasarlayıp üretebilen ve bu ürünleri ihraç ederek uluslararası pazarda adından övgüyle söz ettiren bir ülke haline geldi. Bir asır önce, ithal edeceğimiz iki gemiye ihtiyaç duyuyorken; bugün, aynı anda birçok silah sistemini yerli ve millî imkânlarıyla üreten ve ihraç eden bir ülke konumundayız. İbn-i Haldun'un dediği gibi “Coğrafya kaderdir.” Denizlerimiz de bu kaderin, ayrılmaz bir parçası ve kuvvet çarpanıdır. Dolayısıyla üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin, hakkını ve hukukunu korumak için güçlü bir Deniz Kuvvetine sahip olmamız bir tercih değil, zorunluluktur. Bu bilinçle, şanlı Türk donanmasını daha modern, daha etkin ve daha güçlü kılmak için, deniz savunma sanayinde de büyük aşamalar kat ettik, ediyoruz. Yerli, millî ve modern savunma sanayimizin yeni göz bebeği olan ve bugün hayata geçirilmesine şahitlik ettiğimiz sistem ve tesisler de, bu gayretlerimizin somut birer neticesidir” dedi.

AKSAZ TERSANESİ KOMUTANLIĞI 

Aksaz Tersanesi Komutanlığı, Aksaz Onarım Detek Komutanlığı olarak, Aksaz Üssü'nde yüzer/dalar unsurların onarım ihtiyaçlarını karşılamak ve diğer onarım kuruluşlarına teknik destek sağlamak üsere 30 Ağustos 1991 tarihinde kuruldu. 13 Temmuz 2023 tarihli Milli Savunma Bakanı onayı ile Tersane Komutanlığı olarak teşkil edildi. Aksaz Tersane Komutanlığı Marmaris Aksaz'da 113 bin m2 alanda konuşlanmış olup, 13 bin 275 m2 kapalı alana sahip. Sorumluluk sahası içinde 11 adet fabrika, kalite güvence ve Tecrübe Müdürlüğü, Basınçlı Hava Merkezi, Sualtı Onarım Timi, Genel Malzeme ve Boya Ambarı, işçi yemekhanesi, 7 bin 500 tonluk yüzer havuz, 450 tonluk çekek, 100 tonluk yüzer vinç ve komutanlık binası yer alıyor.

300 TONLUK DENİZALTI KAPALI YÜZER HAVUZ 

Gölcük Tersane Komutanlığınca denizaltı bakım ve onarım kabiliyetlerini etkin bir şekilde kullanmak üzere belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda 3bin ton kaldırma kapasitesine sahip yüzer havuzun 18 Ağustos 2020 tarihinde ilk saç kesimi gerçekleşirken, 31 Ağustos 2022 tarihinde denize inişi ve 1 Haziran 2023 tarihinde de geçici teslimi gerçekleştirildi. Denizaltı kapalı yüzer havuz 90 metre boyunda, 27 metre genişliğinde ve 29 metre yüksekliktedir. Birbirinden bağımsız bir şekilde hareket etme kabiliyetine sahip ve üç parçadan oluşan çatı sistemi, havuzlanan denizaltının bakım/onarım faaliyetleri sırasında denizaltıyı atmosfer şartlarından korumaktadır.

YENİ TİP DENİZALTI PROJESİ 

Yeni tip denizaltı proje sözleşmesi Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile HDW-MFI ortak girişimi arasında 2 Temmuz 2009 tarihinde sözleşme imzalandı22 Haziran 2011 tarihinde yürürlüğe girdi. Yeni tip denizaltı projesinin ilk gemisi olan TCG Pirireis'in inşasına 28 Eylül 2015 tarihinde başlandı. Proje kapsamında inşa edilmekte olan toplam 6 adet denizaltının 2029 yılına kadar tamamlanması hedefleniyor. Yeni tip denizaltı projesinin ikinci denizaltısı olan Hızırreis'in inşasına Mart 2016 tarihinde başlandı. Mayıs 2023 tarihinde denize indirilirken, halihazırda mevcut sistemlerin ilk çalışmaya hazırlık ve liman kabul test faaliyetleri eş zamanlı devam ediliyor.

AKARYAKIT GEMİ PROJESİ 

Çevre denizlerde görev icra eden Deniz kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bağlısı yüzer unsurlar ile dost/müttefik unsurların lojistik ihtiyaçlarını süratli ve etkin bir şekilde karşılamak üzere başlatılan Akaryakıt Gemisi Projesi kapsamında 4 geminin tedarikini kapsayan sözleşme Savunma Sanayi Başkanlığı ile DESAN-ÖZATA iş ortaklığı arasında imzalandı. Proje kapsamında tedarik edilen ilk gemi olan YAKIT/2, 28 Ekim 2022 yılında kızağa konularak ve 5 Eylül 2023 tarihinde denize indirildi. Akaryakıt gemi projesi ile yüzer muharip unsurların liman ve bekleme/gizleme mevkilerinde lojistik bütünlemeleri süratli ve etkin bir şekilde icra edilecek, harekatların kesintisiz bir şekilde yürütülmesine imkan sağlayacak. YAKIT-2 gemisinin saatte 15 kts hızı bulunuyor.


 

Kaynak: İHA