Dünyada en çok ölüm yaşanan otel yangınları arasında 6. sıraya yerleşen Bolu Kartalkaya'daki Grand Kartal Otel'de 78 kişinin can verdiği yangın felaketine ilişkin gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Soruşturma kapsamında Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Sedat Gülener ile İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, İtfaiye Personeli İrfan Gazelle Müdürü Ahmet Demir, İç Mimar Ali Bilir'in de aralarında bulunduğu 5 şüpheli, sabah erken saatlerde adliyeye sevk edildi.

BUTİK OTELLER ÖNLEM ALIYOR MU?

Olayın adli yönüne ilişkin çalışmalar, titizlikle yürütülürken Türkiye'yi yasa boğan olay, cevaplanması gereken birçok soruyu da beraberinde getirdi. Sahip olduğu otel ve ziyaretçi sayısını nedeniyle "Turizmin başkenti" olarak nitelendirilen Antalya'da başta Kaleiçi bölgesi olmak üzere yaşanan yangınlar, "Antalya oteller açısından yoğun bir bölge ve buradaki oteller yangın konusunda bilinçli ve yeterli mi? Özellikle Kaleiçi bölgesinde yer alan butik otellerde yangına karşı gerekli önlemler alınıyor mu? Bu bölgede yollar çok dar ve İtfaiye araçları bu alanlara rahat girebilir mi?" sorularının önemini artırdı. 

Kaleiçi Butik Otel

TURİZM BAKANLIĞI'NIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Antalya'nın özellikle Kaleiçi gibi tarihi ve dar sokaklı bölgelerindeki butik otellerin yangın güvenliğinin, önemli bir konu olduğunu belirten A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve 1. Seviye Yangın Eğitimcisi Ümit Sedat Bayram, "Bu konuda kesin bir evet veya hayır demek yerine şu noktaları göz önünde bulundurmak gerekir. Öncelikli olarak şunu ifade etmek gerekir ki; Turizm Bakanlığı otellerin yangın güvenliğini düzenli olarak denetlemekle yükümlüdür. Bu denetimlerde otellerin yangın önlemlerinin yeterli olup olmadığı kontrol edilir. Eksiklikler varsa otel belirli bir süre içinde bunları gidermek zorundadır. Aksi takdirde işletme ruhsatı askıya alınabilir veya iptal edilebilir" dedi.

Kartalkaya Kayak Merkezi (4)

İLİM VE FEN İLE SORUNLARA YAKLAŞILMALI

Merkezi hükümet ile yerel yönetim arasında yetki paylaşımı anlaşmazlığı konusunu da yorumlayan Bayram, "Belediyelerin de bazı durumlarda otel yangın denetimlerine katılabilir ancak asıl sorumluluk Turizm Bakanlığı'ndadır, özellikle turizm bölgelerindeki oteller için. Ayrıca Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te yangına karşı alınması gerekli tüm teknik tedbirler detaylı bir şekilde ele alınmaktadır. İlim ve fen ile yaklaşılan her duruma karşı önlem alabilmek mümkün olmakla birlikte kazaların yüzde 98’i önlenebilir niteliktedir. Bu önlemler arasında yangın alarm sistemleri, yangın söndürme cihazları, acil çıkışlar ve tahliye planları gibi unsurlar yer alır. Bu konuya oldukça geniş bir yelpazede bakmak en doğru olan yaklaşımdır" diye konuştu. 

Yangın Tüpü

ALTERNATİF TAHLİYE YOLU YAPILMALIDIR

Kaleiçi'ndeki binaların büyük bir kısmının tarihi ve taş yapılı olduğunu hatırlatan Bayram, "Bu yapılar, modern binalara göre yangına karşı daha dayanıklı olabilir ancak aynı zamanda yangının yayılmasını da kolaylaştırabilir. Kaleiçi'nin dar sokakları, itfaiye araçlarının ulaşımını zorlaştırır. Bu nedenle, bu tür bölgelerdeki otellerin yangın merdivenleri gibi alternatif tahliye yollarına sahip olması önemlidir. Otel yönetiminin yangın güvenliği konusunda ne kadar bilinçli olduğu ve gerekli eğitimleri almış personeli olup olmadığı da önemli bir faktördür. Yetkili makamlar tarafından yapılan düzenli denetimler, otellerin yangın güvenliği standartlarına uygunluğunu sağlamak için hayati öneme sahiptir" şeklinde konuştu.

Kaleiçi Betonarme (2)

ASGARİ DEĞİL AZAMİ İLGİ GÖSTERİLMELİ

Antalya'daki otellerin büyük bir kısmının yangın güvenliği konusunda gerekli önlemleri aldığını belirten Bayram, "Özellikle Kaleiçi gibi tarihi ve dar sokaklı bölgelerde bazı eksiklikler olabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, bir oteli seçerken yangın güvenliği konusunda otel yönetimi ile iletişime geçmek ve gerekli bilgileri almak faydalı olacaktır. Ayrıca tüm tarihi ve turistik işletme sahiplerinin yasal zorunlulukları olan bu yangın önlemleri konusuna asgari değil azami ilgi göstermeleri hayati önem taşımaktadır. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin ve belediyeye bağlı itfaiye teşkilatının tarihi bölgelerdeki yangın güvenliğini artırmak için çalışmalar yaptığını düşünüyorum. Bu çalışmalar sayesinde, ilerleyen yıllarda bu tür bölgelerdeki yangın güvenliği daha da güçlendirilecektir" açıklamasında bulundu. 

Yangın Itfaiye 2

DUMAN DEDEKTÖRLERİ KULLANILMALIDIR

Yüzlerce yatak kapasiteli bir otel gibi büyük bir tesiste yangın güvenliğinin, konukların ve personelin can güvenliği açısından hayati önem taşıdığını kaydeden Bayram, "Bu tür bir tesiste alınması gereken yangın önlemleri, daha küçük tesislerden farklılık gösterir. Bunları şu şekilde kısaca özetlemek mümkündür. Tüm odalarda, ortak alanlarda ve teknik bölgelerde duyarlı duman dedektörleri bulunmalıdır. Mutfak, çamaşırhane gibi ısı kaynaklarının olduğu bölgelerde ısı dedektörleri kullanılmalıdır. Tüm binayı kapsayan, sesli ve görsel uyarılar veren bir yangın alarm sistemi kurulmalıdır. Alarm durumunda tüm bina sakinlerini bilgilendirmek için net ve anlaşılır bir seslendirme sistemi gereklidir" ifadelerini kullandı.

Antalya'da Yangın Alarmı 2

TAHLİYE PLANLARI HAZIRLANMALIDIR

Yangın Söndürme Sistemleri ve tahliye sistemleri hakkında bilgiler veren Bayram, "Sprinkler sistemleri, su veya köpük bazlı sistemler gibi otomatik söndürme sistemleri kurulmalıdır. Kolay ulaşılabilir noktalara yeterli sayıda yangın söndürme cihazı yerleştirilmelidir. Yangın söndürme ekipmanlarının düzenli olarak muhafaza edildiği yangın dolapları bulunmalıdır. Tüm katlarda yeterli sayıda ve kolayca görülebilen acil çıkışlar bulunmalıdır. Acil durumlarda aydınlatmayı sağlamak için yedek aydınlatma sistemleri kurulmalıdır. Tahliye yolları engellenmemeli ve işaretlenmelidir. Tüm çalışanların bildiği ve düzenli olarak tatbik edilen tahliye planları hazırlanmalıdır" dedi.

Ümit Sedat Bayram (1)

MUTFAK YANGINI RİSKİ AZALTILMALIDIR

Alnması gereken diğer önlemlere de değinen Bayram, "Bina yapımında yangına dayanıklı malzemeler kullanılmalıdır. Elektrik tesisatı düzenli olarak kontrol edilmeli ve yangın riskini azaltacak önlemler alınmalıdır. Mutfakta yangın riskini azaltmak için gerekli önlemler alınmalı, yangın söndürme ekipmanları bulundurulmalıdır. Tüm personel yangın güvenliği konusunda düzenli olarak eğitilmelidir. Belirli aralıklarla yangın tatbikatları düzenlenmelidir" diye konuştu. 

Mutfak Yangını 1 (1)

YANGIN SİGORTASI YAPTIRILMALDIDIR

Genel bir çerçeve sunan "ek öneriler" başlığına ışık tutan Bayram, "Bir yangın güvenliği uzmanından destek alınarak otelin yangın güvenliği değerlendirmesi yapılmalıdır. Yangın sigortası yaptırılması önemlidir. Yerel yangın güvenliği yönetmeliklerine uyulmalıdır. Otel yönetim sistemleri sayesinde yangın alarm sistemleri ile entegre çalışabilir ve acil durumlarda konuklara daha hızlı bilgi ulaştırabilirsiniz.  Acil çıkışlarda yangına dayanıklı kapılar kullanılmalıdır. Yönetmelikte bunun tüm şartnameleri detaylıca belirtilmiştir. Çok katlı binalarda yangın merdivenleri bulunmalıdır. Binaların yüksekliği, taşıma kapasitesi ve alanına göre değişkenlik göstermektedir" şeklinde konuştu. Her otelin kendine özgü özellikleri ve riskleri olduğu için, bir yangın güvenliği uzmanından detaylı bir değerlendirme almanın en doğru yaklaşım olduğunu kaydeden Bayram, yangın güvenliğinin sadece bir yatırım değil, aynı zamanda bir sorumluluk olduğunu sözlerine ekledi. 
 

Muhabir: DUYGU TEKİN