Antalya'nın Korkuteli ilçesi Ulucak Mahallesi’nde ormanlık alanda 84,43 hektarlık ruhsat sahasının 24,66 hektarlık kısmında yıllık 150 bin metreküp kapasiteyle açılmak istenilen maden ocağına Antalya Orman Bölge Müdürlüğü olumsuz görüş verdi. Proje iptal edildi. 

PROJENİN DETAYLARI

Antalya’nın Korkuteli ilçesi Ulucak Mahallesi’nde, Mirtaş Mermer Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan II (B) Grubu Mermer Ocağı projesi kapsamında, toplam 84,43 hektarlık ruhsat sahasının 24,66 hektarlık kısmında yıllık 150 bin metreküp kapasiteyle mermer çıkarılması hedefleniyordu. Bu alanın 165 bin 60 metrekaresi ocak sahası, 62 bin 460 metrekaresi pasa sahası, 14 bin 876 metrekaresi bitkisel toprak depolama alanı, 2 bin 980 metrekaresi blok stok sahası ve 660 bin metrekaresi şantiye alanı olarak ayrılmıştı. Çalışmalarda açık işletme yöntemi kullanılacak, patlatma işlemleri uygulanmayacaktı. Mermer bloklarının çıkarılması için sondaj ve tel kesme makineleri kullanılacak, kesilen bloklar stok sahasında depolanarak satışa sunulacaktı.

ORMAN BÖLGE İZİN VERMEDİ

Projede, üretim sürecinde bitkisel toprağın sıyrılarak geçici bir alanda depolanacağı, ancak faaliyetler sonrası sahanın doğal yapısının eski haline getirilemeyeceği belirtilmişti. Sahanın rehabilitasyonu için bitkisel toprağın kullanılması planlansa da bu işlemlerin arazinin doğal haline dönüşmesini tamamen sağlayamayacağı ifade edildi. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından, proje tanıtım dosyası üzerinden başlatılan ÇED süreci, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesi nedeniyle durduruldu. ÇED Yönetmeliği’nin 5. maddesinin 2. fıkrasının “a” bendi uyarınca süreç sonlandırılarak proje tanıtım dosyası iade edildi.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Korkuteli İlçesi, Ulucak Mahallesi sınırları içerisinde bulunan, 84,43 hektarlık sahanın 24,66 hektarlık kısmında Mirtaş Mermer Ticaret Ve Sanayi Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan (412.500 ton/yıl (150.000 m3/yıl) "II.A Grubu Maden (Kalker) ocağı" projesi ile ilgili olarak ilgi (c)' de kayıtlı Antalya Orman Bölge Müdürlügü'nün olumsuz görüşleri nedeniyle ÇED Yönetmeliğinin 5. maddesinin 2. fıkrasının "a" bendi gereği süreç sonlandırılarak ilgi (a) başvuru ile sunulan Proje Tanıtım Dosyası iade edildi” ifadelerine yer verildi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN