Kullandığınız araçlara lastik alırken nelere dikkat etmelisiniz? Kalitesine göre lastik seçimi ve bakım önerileri ile kaplama lastiklerin yol açtığı olumsuzluklar... Hepsi yazımızda, birlikte göz atalım…

UCUZ LASTİKLERİ TERCİH ETMEYİN

Araçlara yeni lastik alırken en önemli konu güvenliktir. Çünkü araçlarınızda kendi canlarınızı, ailelerinizi, çocuklarınızı taşıyorsunuz. Belki yılda bir kere lazım olur ama o zamanda frene bastığınızda yol tutuşu sağlamazsa? Bu noktada trafik kazalarının ve önüne geçilmesi için ucuz lastikleri tercih etmeyin.

LASTİK BASINÇLARINA DİKKAT

Sıcaklık değerlerinin yaz aylarında yüksek olduğu Antalya, Adana, Mersin ve Muğla gibi Akdeniz Bölgesi kentlerinde kaliteli ve markalı lastik kullanmak tek başına dahi yeterli değil. Eğer lastik basıncınız düşük olursa araç seyir halindeyken sağa-sola çekme yapar, aracın yürüyen düzenindeki diğer parçaları bozulur ve araç fren yaptığı zaman fren sistemi etkili olamaz.

LASTİKLERLE İLGİLİ BAKIM ÖNERİLERİ

Çoğu araç sahibi araç lastiklerinle ilgili gerekli kontrolleri sadece muayeneye gireceği zaman yaptırıyor. Aslında bu çok yanlış! Normalde lastikler 6’aydan 6’aya kontrol ettirilmeli. Kontrolleri zamanında yapılan lastiklerin ömrü 40 bin kilometreye kadar çıkabilirken, ; periyodik kontrolleri yapılmayan lastiklerin ömrü 20 bin kilometreyi geçmiyor.

Yerlikaya'dan, 1 Mayıs raporu! 226 gözaltı, 28 yaralı Yerlikaya'dan, 1 Mayıs raporu! 226 gözaltı, 28 yaralı

KAPLAMA LASTİKLERE DİKKAT

Traktör, otobüs, kamyon gibi araçların lastiklerine daha önceden sıcak kaplama yapılıyordu fakat şimdi soğuk sistem lastik kaplama uygulamasına geçildi. Bu uygulamanın malzemesi de Avrupa'dan geliyor. Mevcut yapı itibariyle otobüslere, dorselere, iş makinelerine soğuk kaplama yapılıyor. Yapılan soğuk kaplamanın uluslararası alanda geçerlilik belgesi bulunuyor. Sıcak kaplama döneminde bu işler merdiven altı diye tabir edilen yerlerde yapılıyordu. Bu noktada araç sahiplerine en önemli uyarımız, mutlaka belgeli kaplamacıları tercih etmeleri yönünde.

Muhabir: VELİ AKOĞLU