Milattan önce Mısırlıların gemi malzemesi olarak kullandığı, tarihte zenginliğin ve gücün simgesi olan sedir ağacı için bu yıl tonlarca tohum toprakla buluştu. Prof. Dr. Melih Boydak tarafından geliştirilen ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından yıllardır uygulanan çıplak karstik alanlarda “Tam Alan Serpme Ekimi” metoduyla gerçekleştirilen tohum ekim işlemi orman köylüleri için oldukça büyük önem taşıyor.
TOROSLARA KAR YAĞIŞIYLA BİRLİKTE BAŞLADI
Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, ekimi yapılacak karpelli sedir tohumlarının ilkinin ekimini gerçekleştirdi. Toroslara kar yağışının ardından gerçekleştirilen ekim ile ilgili olarak Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’nden; “Toroslarda kar yağışı ile beraber Karpelli Sedir tohumları toprakla buluştu. Bölge Müdürlüğümüze bağlı Elmalı Orman İşletme Müdürlüğünde Sedir sahalarına karpelli sedir tohumu serpme işlemi gerçekleştirildi” açıklaması yapıldı.
PROF. DR. MELİH BOYDAK GELİŞTİRDİ
Prof. Dr. Melih Boydak tarafından geliştirilen ve Orman Genel Müdürlüğü tarafından yıllardır uygulanan çıplak karstik alanlarda gerçekleştirilen ekim işlemiyle ilgili olarak yapılan açıklamada,“Prof. Dr. Melih Boydak’ın 1984 yılında geliştirdiği; karpelli sedir tohumlarıyla yüzeyi taş ve bloklarla kaplı dikey çatlaklı çıplak karstik alanlarda sedirin normal seyrini hızlandırmak ve uygun olan yerlere transfer etmek için kullanılan “Tam Alan Serpme Ekimi” metodu günümüzde halen başarıyla uygulanıyor. Genel olarak Akdeniz ikliminin hakim olduğu yerler ile Anadolu'da batı, orta ve doğu Toroslar' da doğal olarak yayılış gösteren sedir ormanlarının genişletilmesi, yeni ormanların kurulması, bozuk orman alanlarının verimli ormanlara dönüştürülmesi ve bu önemli kaynağın sürdürülebilir olması için Genel Müdürlüğümüz tarafından eylem planları yürütülüyor” ifadeleri kullanıldı.
ORMAN KÖYLÜSÜNE GELİR OLUYOR
Türkiye’de 100 bin hektarın üzerinde saf ve 600 bin hektarın üzerinde karışık olmak üzere toplam 700 bin hektardan fazla sedir ormanı bulunuyor. Esas itibariyle ilk karın düşmesi ile Kasım ayında ekimi yapılan sedir tohumları, insan eli ile belirlenen alanlarda homojen bir şekilde yapılıyor. Orman Genel Müdürlüğü sedir tohumu ekiminde ağırlıklı olarak orman köylüleri ile çalışarak kırsal kalkınmaya da destek oluyor.