Antalya'nın tarihi simgelerinden biri olan Hadrianus Kapısı'nda restorasyon çalışmaları başladı. Kentin tarihine ışık tutan bu önemli yapının, gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesi için gerçekleştirilen çalışmalar, uzman ekipler tarafından titizlikle yürütülüyor.

ANTALYA'NIN TARİHİNE IŞIK TUTAN HADRİANUS KAPISI 

Antalya'nın tarihi simgelerinden biri olan Hadrianus Kapısı'nda restorasyon süreci başladı. Tarihi kapının yapısal bütünlüğünü korumak ve turistik çekiciliğini artırmak amacıyla önemli bir adım atıldı. Çalışmalar kapsamında, kapının taşları temizleniyor, hasarlı bölümler onarılıyor ve çevre düzenlemeleri yapılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu proje ile hem kültürel mirası korumayı hem de bölgenin turizm potansiyelini artırmayı hedefliyor.

ANTALYA'NIN CAZİBE NOKTASI HADRİAN KAPISI

Yetkililer, çalışmaların tamamlanmasının ardından Antalya'nın cazibe noktası olan Hadrianus Kapısı, hem yerli hem de yabancı turistler için daha erişilebilir ve etkileyici bir ziyaret noktası haline gelecek. Tarihi kapıda restorasyon önümüzdeki aylarda tamamlanması planlanıyor.

HADRİAN KAPISI HAKKINDA

Antik Liman’ı çevreleyen surlar üzerinde, Atatürk Caddesi’nde yer alan Hadrianus Kapısı, Roma İmparatoru Hadrianus'un Antalya'ya gelişi dolayısıyla M.S. 130 yılında yaptırılmıştır. İmparator, kente bu görkemli kapıdan giriş yapmıştır. Günümüze kadar korunmayı başaran anıtsal yapı, kentin sembolleri arasına girmiş en değerli tarihi eserlerden biridir. Kaleiçi'ne girişlerde en çok tercih edilen güzergah olan Hadrianus Kapısı, halk arasında ‘Üç Kapılar’ diye de adlandırılır. 

BİZANS DÖNEMİNİN İZLEDİ

Bizans Dönemi’nde, ön ve arka bölümlerine duvarlar yapılarak, şehir içi ve dışından görülmeyecek şekilde savunma amaçlı kapatılan Hadrianus Kapısı, 1881 yılında tekrar açılmıştır. Dönemin mutasarrıflarından Turhan Paşa'nın çabalarıyla başlatılan çalışmalar neticesinde, kapının yarısı gün yüzüne çıkarılmıştır. Orijinali iki katlı olan yapının, toprağa gömülü alt kısmı kazılırken sütunları zarar görmüş, yıkılan sütunlar yerine örme dikilitaş usulü, piramit şeklinde taştan payandalar eklenmiştir. Bu payandalar, kapının 1959 yılında geçirdiği büyük restorasyon sırasında kaldırılarak, aslına uygun biçimde, beyaz mermerden yapılma sütunlar konulmuştur.

OLAĞANÜSTÜ MİMARİ ÖZELLİK

Hadrianus Kapısı, mimari özellikleri ve üslubu ile Roma Dönemi zafer taklarını andırmaktadır. Bu yüzden günümüze ulaşamayan üst kısmında, muhtemelen imparator ve hanedanın heykellerinin yer aldığı düşünülebilir. Dönemin uygarlıklarından izler taşıyan Hadrianus Kapısı’nın, her iki cephesinde dörder mermer sütun yer alır. Simetrik tasarımının yanı sıra, göz alıcı oyma ve kabartma süslemeleriyle dikkat çeken üç kemerli kapının yanlarında, 2 adet kule vardır. Güney kısımdaki Julia Sancta Kulesi, blok taşlardan inşa edilmiştir. Roma Dönemi’ne ait olsa da kapı ile mimari açıdan farklı bir stile sahip olması nedeniyle, kapıdan bağımsız yapıldığı düşünülmektedir. Kuzey kısımdaki kulenin alt tarafı, Antik Çağ’dan kalmadır. Üst bölümleri ise Selçuklular Dönemi’nde yapılmıştır. Kapının Latince bir kitabesi de mevcuttur. Tarihi yapıların hemen her yerde karşımıza çıktığı Antalya’nın en modern caddelerinden birinde, tüm zenginliğiyle eski çağların ihtişamını ve heybetini yansıtan Hadrianus Kapısı, adeta geçmişle günümüz arasında bir köprü kurmaktadır. Zamanında, Pamfilya’nın en gösterişli kapısı olarak nitelendirilen kapı, Kaleiçi’nin büyülü atmosferine adım atmanızı sağlayan en ideal giriş noktasıdır.
 

Muhabir: BÜLENT ÖNER