Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Antalya’nın doğa cenneti Konyaaltı ilçesinde halkının tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığı Doyran Mahallesinde HES tedirginliği yaşanıyor. Doyran Deresi üzerinde yapımı düşünülen 7,6 MW’lık HES için ÇED toplantısı 8 Ekim’de yapılacak. Toplantı öncesi 11 mahalle sakinleri karara itiraz ederek, HES istemediklerini belirtti. Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya, projenin uygulanması durumunda Avrupa’ya gönderdikleri raf ömrü uzun patlıcan üretiminin darbe alacağının uyarısında bulundu.
DOYRAN'DA HES PANİĞİ
Konyaaltı İlçesi Doyran ve Geyikbayırı Mahalleleri sınırlarında Doyran Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan 198 milyon TL maliyetli Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (8,00 MWm/7,76 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başladı. Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Obelya Mühendislik Çevre ve Yatırım Danışmanlığı Hizmetleri tarafından hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası’nın halkın görüşüne açıldığı duyuruldu.
8 EKİM’DE KRİTİK TOPLANTI
Antalya Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “Halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı duyurusu (Konyaaltı İlçesi Doyran ve Geyikbayırı Mahalleleri)” başlıklı bir duyuru yayımlandı. Yapılan duyuruda, “Antalya İli Konyaaltı İlçesi Doyran ve Geyikbayırı Mahalleleri Sınırlarında Doyran Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan Doyran Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (8,00 MWm/7,76 MWe) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı. Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 08/10/2024 tarihinde, saat 11.00’da Konyaaltı İlçesi, Doyran Mahallesi’nde bulunan Doyran Mahallesi Merkezi Mahalle kahvesi önünde halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı düzenlenecek. ÇED başvuru dosyasını incelemek isteyenler bakanlık merkezinde veya Antalya Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında bakanlığa veya valiliğe görüş bildirebilirler.” ifadelerine yer verildi.
11 MAHALLE AYAĞA KALKTI
Bölgede faaliyete geçirilmesi düşünülen HES projesi yöre halkında büyük bir tedirginliğe neden oldu. Yükselen itirazların ardından Doyran, Çamlıbel, Doyran Dağ, Gökçam, Karatepe, Geyikbayırı, Kır, Akdamlar, Çağlarca, Aşağı Karaman, Bahtılı Muhtarları Doran’a HES yapılmasına karşı itiraz dilekçelerini hazırladı. Hazırlanan dilekçeler Antalya Valiliği’ne, Konyaaltı Kaymakamlığı’na, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne, Konyaaltı Belediyesi’ne, AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti il ve ilçe başkanlıklarına iletildi.
“12 bin dönüm sulama havzası var”
Antalya Körfez Gazetesinin ulaştığı Doyran Mahalle Muhtarı Mehmet Akkaya, HES projesine en başından beri karşı olduklarını ifade ederek, hiçbir koşulda kararlarının değişmeyeceğini ifade etti. Bölgenin doğa cenneti olarak bilindiğini ve aynı zamanda seracılık faaliyetlerinin yaygın olduğunu ifade eden Akkaya, “Yöredeki içme sularının geçtiği yerlerde yaban hayatı var. Ormanın içerisine kurulmuş yeşillikten bir çöl var. Bu alanın önünde 12 bin dönüm sulama havzası var. Göletin içerisinde kar suyundan yüzde 67 oranında kar suyu minerali var. Bu da bizim sulama sularının posasını bize bırakacaklar” dedi.
“HES’LE TARIMA DARBE İNDİRECEKLER”
Projenin uygulamaya konulması durumunda bölge tarımının büyük bir darbe alacağı uyarısında bulunan Akkaya, “Şuanda üreticilerimizde bir tedirginlik var. Sezona yeni başlıyoruz. Fidanlarımız topraklarla buluşmaya başladı. 12 bin dönümün 2 bin dönümü sera. Orada her çeşitten sebzeler yetişiyor. Bu sebzeler arasında Avrupa’ya gönderdiğimiz raf ömrü uzun olan patlıcanımız var. Bizim sularımızdaki kalsiyum oranı sebzenin da dayanıklılık oranını artırıyor. Ama yapılacak olan HES’le tarıma da darbe indirecekler. Bizler doğal ve yaban hayat darbe indirilmesini istemiyoruz” ifadelerine yer verdi.
“KARARIMIZ DEĞİŞMEYECEK”
Proje ile bölgenin su kaynaklarının çok ciddi zarar göreceği uyarısında bulunan Akkaya, “Bu proje hayata geçmesi durumunda hali hazırda hizmet veren kaynak ve sondajlar etkileneceği için 11 mahallenin yaşanmaz hale gelmemesi için bu yatırıma izin verilmemesini talep ediyoruz. Lütfen tüm kesimlerden bizim sesimizi duymasını istiyoruz. Milletvekillerimizden, belediye başkanlarımızdan destek talep ediyoruz. Bizim kararımızı asla değişmeyecek. Yöre halkı böyle bir projeye izin vermeyecek” sözlerine yer verdi.