Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre, Antalyalı vatandaşların kent merkezinde nefesi olarak bilinen 60 bin 815 metrekare büyüklüğündeki narenciye alanı aylığı 1 milyon TL'den 10 yıllığına ihale edildi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Alanın aslına uygun tarım alanı olarak kullanılıp kullanılmadığının ve narenciye bahçesi karakterinin korunup korunmadığının sıkı takipçisi olacağız” dedi. 

ANTALYA’NIN “NEFES” İHALEYE ÇIKTI 

Mülkiyeti Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nde olan kent geçmişinde sıkça rant iddiaları ile gündeme gelen Demircikara Mahallesi 447 ada 3 parselde bulunan 60 bin 815 metrekare büyüklüğündeki Narenciye alanı 10 yıllığına kiralanması için ihaleye çıktı. Geçmişte yine Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından kiraya verilen ve uzun süredir atıl durumda bulunan narenciye alanı aylık 150 bin TL kira bedeli ile duyuruldu. Dün yapılan ihale 2886 Sayılı Kanun’un 45’inci maddesine göre açık teklif usulü ile yapıldı. Taşınmazın sözleşme süresi sözleşme tarihinden itibaren 10 yıl olurken, kullanım amacı tarımsal olarak belirtildi. 

1 MİLYON LİRA KİRA TEKLİFİYLE SONA ERDİ

Muratpaşa Belediyesi Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün ‘Narenciye Bahçesi’ kiralanması ihalesine, iştirak şirketi Falez AŞ ile katıldı. İhalenin ikinci turunda çekilmek zorunda kaldıklarını ifade eden Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Kar amacı gütmeksizin, alanı koruma altına almak amacıyla katıldığımız ihalenin ikinci turunda çekilmek zorunda kaldık.  4 firmanın katıldığı ihalede, aylık 150 bin liradan başlayan açık arttırma 1 milyon lira kira teklifiyle sona erdi. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki, alanın aslına uygun tarım alanı olarak kullanılıp kullanılmadığının ve narenciye bahçesi karakterinin korunup korunmadığının sıkı takipçisi olacağız” dedi. 

“ÜRETİM YÖNTEMLERİNİN UYGULANMASI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR”

Antalya Şehir Plancıları Odası Başkanı Funda Yörük de yapmış olduğu açıklamada, “Bu alan, tarımsal araştırma enstitülerinden biri tarafından işletilmeli ve narenciye türlerinin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi üzerine çalışmaların yürütüldüğü bir merkez olarak yeniden kullanılmalıdır. Özellikle iklim koşullarına dayanıklı, yüksek verimli ve kaliteli narenciye türlerinin geliştirilmesi amacıyla bu alanın etkin bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir. Narenciye Alanı, modern tarım tekniklerinin uygulandığı ve verimliliğin artırılmasının hedeflendiği örnek bir alan olarak yeniden düzenlenmelidir. Burada geliştirilen yöntemler ve narenciye çeşitleri, bölgedeki diğer çiftçilere örnek teşkil ederek, yerel tarımın gelişimine katkı sağlayacaktır. Narenciye Alanı’nda, hastalıklar ve zararlılarla mücadele konusunda aktif çalışmalar yürütülmeli, biyolojik ve kimyasal yöntemler test edilerek geliştirilmeli ve bu çalışmalarla narenciye üreticilerine rehberlik edilmelidir. Bu alan, sürdürülebilir tarım ve çevre dostu üretim yöntemlerinin uygulanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu alanda elde edilecek sonuçlar, yerel üreticilere rehberlik etmekle kalmayacak, aynı zamanda ulusal düzeyde narenciye üretimine de önemli katkılar sağlayacaktır” sözlerine yer vermişti.

 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN