ANKA Botanik Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından iki farklı ruhsat sahasında II-A Grubu Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme tesisleri kurulması ve işletilmesi planlanıyor. Proje kapsamında toplamda 124 hektarlık ruhsat sahasının içerisinde 25 futbol sahası büyüklüğünde (18,22 hektar) alanda kalker üretimi gerçekleştirilecek. Her iki projede de kırma-eleme tesisinde işlenecek malzeme dışında kalan kalkerin tüvenan olarak doğrudan satışa sunulacağı ifade edildi.
ORMANLIK ALAN
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; projede her iki nihai faaliyet alanı da ormanlık bir bölge olarak belirlendi. Alanın çevresinde tarımsal faaliyet bulunmamakla birlikte, yerleşim veya turizm alanlarının da mevcut olmadığı ifade edildi. Raporda faaliyet alanı için gerekli orman kiralama işlemlerinin gerçekleştireceğini belirtildi. Alanın kalker rezervi açısından zengin olduğu, 3 milyon 748 bin 254 metreküp rezerv bulunduğu tespit edildi. Proje kapsamında çıkarılacak kalker malzemesi, başta inşaat sektörü olmak üzere yol projeleri ve dere ıslah çalışmaları gibi alanlarda kullanılacak. Yıllık olarak üretilmesi planlanan 1 milyon ton kalkerin yaklaşık 399 bin tonu kırma-eleme tesisinde işlenecek, geri kalan 601 bin ton ise işlenmeden tüvenan olarak satılacak.
ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Şirket, faaliyet alanının seçiminde çevresel etkiler ile hammadde rezervinin uygunluğunu dikkate aldığını belirtti. Yer seçiminde başka alternatif alanların araştırılmadığı, projenin mevcut alanın kalker madenciliği için uygun olduğu kanaatine varıldığı ifade edildi. Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamada her iki proje için de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladığı bildirildi.