Gazipaşa’nın Akoluk ve Çığlık Mahalleleri sınırları içerisinde Gün Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan G3- Antalya-1-2 GES projesine, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) onayı çıktı. Bakanlık tarafından kurulan İnceleme Değerlendirme Komisyonu, projenin ÇED raporunu inceleyerek nihai olarak kabul etti. Projenin nihai ÇED raporu, 10 takvim günü boyunca halkın görüş ve önerilerine açıldı. Bu kapsamda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü hizmet binasında halkın görüşleri alınmaya başlandı. Yetkililer, bir hafta içinde iletilecek görüş ve önerilerin Bakanlığa sunulacağını belirtti.
50 BİNE YAKIN PANEL
Antalya-1 ve Antalya-2 isimleriyle toplam 40 MWe kapasiteye sahip olacak iki büyük güneş enerjisi santrali (GES) için alternatif projeler hazırlandı. G3-ANTALYA-1-2 GES projesi kapsamında 550 W gücünde 43 bin 636 adet güneş paneli ve 67 adet 300 kW’lık inverter kurulması hedeflendi. Toplam 696 milyon TL’ye mal olacak projenin inşaat sürecinin 24 ay içinde tamamlanarak işletmeye alınması planlandı. Proje kapsamında inşaat aşamasında 80, işletme aşamasında ise 10 kişinin istihdam edileceği belirtildi. GES projesi, Antalya il merkezine 167,2 kilometre, Gazipaşa ilçesine 23 kilometre, Akoluk Mahallesi’ne 4,11 kilometre ve Çığlık Mahallesi’ne 7,26 kilometre uzaklıkta konumlanacak. En yakın duyarlı yapı ise projeye kuş uçuşu yaklaşık 200 metre mesafede bulunması dikkatlerden kaçmadı.
YAYLA KÜLTÜRÜ BÜYÜK DARBE
Ortaya çıkan durum, Gazipaşa ve Anamur halkının yaylalardaki geleceğini tehdit eden bu projeye dair endişelerini artırdı. Yöre halkı, Kaşpazarı Yaylası’nda kurulması planlanan güneş enerji santralinin hayvancılığa, arıcılığa ve göç yollarına büyük zarar vereceğini dile getirdi. Ancak, halkın karşı çıkışları ve endişeleri ÇED raporuna yansıtılmadı ve proje onaylandı. Yüzyıllardır yaylada hayvancılık ve arıcılık yapan Gazipaşalı ve Anamurlu Yörüklerin bu proje gerçekleşirse yerlerinden edileceği ve yayla kültürü büyük bir darbe vuracağı savunuldu.
GES DARBESİNE İTİRAZ
GES projesine yönelik imza kampanyası başlatıldı. Cumhuriyet meydanında düzenlenen kampanyaya yüzlerce vatandaş katıldı. GES’in binlerce hektarlık alanda sulama alanlarını yok edeceğine dikkat çeken Akoluk Mahalle Muhtarı Kerim Hakan Çelen, “Gazipaşa tropikal meyve açısından ekolojik olarak Türkiye’yi besliyoruz. O kadar hiç kullanılmayan araziler varken tutup ta Toros dağlarımıza böyle bir şey yapılmasını çok manidar buluyoruz. Doğamızı korumamız lazım. Bu sadece Akoluk’un, Çığlığın, Şahinlerin sorunu değil bütün Gazipaşa’nın sorunu” dedi.