Turizmin başkenti Antalya’da sezona 17 milyon turist hedefi ile çıkan turizm sektörü, kente gelen turist sayısının geçen yıla göre rekor kırmasına rağmen otellerdeki doluluk oranının düşük olmasından şikayet etti. Sektör temsilcileri, kente gelen turistlerin yabancılara satılan 100 binin üzerindeki konutlarda kalarak vergi kaçakçılığının yapıldığını öne sürdü.  

KAYIP TURİSTLERİN İZİ SÜRÜLÜYOR

Antalya Körfez Gazetisi'nden Ertuğrul Gün'ün kaleme aldığı habere göre sezona 17 milyon turist hedefi ile çıkılan turizm kenti Antalya’da kente giriş yapan turist sayısı geçen yıla göre yüzde 14 arttı. Gelen turist sayısında artış yaşansa da otellerin doluluk oranlarına yansımadı. Sektör temsilcileri kayıp turistin izini sürmeye başladı. Antalya’da yabancılara yönelik 108 bin konut satıldığını ifade eden sektör temsilcileri, bu konutlardan 12 bine yakının kiraya verebilmek için turizm belgesi alındığını ifade etti. Geçen yıla göre turist sayısında yüzde 14’e yakın bir artış olduğuna dikkat çeken TÜRSAB Başdanışmanı Hamit Kuk, bu artışın otellere yansımadığından şikayet etti. 

Antalya Otel Turistler

“DOLULUKLAR YÜZDE 100 OLMADI”

Kuk, “Şu anda sezon dolulukları yüzde 100’e ulaşmış değil. Otellerde genel anlamda sezon başından beri sürekli inişli çıkışlı doluluklar yaşanıyor. Yani istikrarlı bir doluluk yok maalesef. Dolayısıyla herkes şunu soruyor: ‘Peki nereye gidiyor bu kadar turist?’  Bence konaklama sektörüne yansımayan farkların sebeplerinden biri de Antalya’da satılan konutlardır.  Antalya’da yabancılara ait 108 bin konut olduğu ifade ediliyor. Rusya, Ukrayna, İran, Kazakistan gibi farklı milletlere ait olan bu konutları ortalama 3 kişilik aile olarak hesaplarsak ve yılda en az bir defa gelse yaklaşık 300 bin kişi eder. Yıl boyunca ortalama 3 defa giriş çıkış yapsalar yıllık 1 milyon gibi bir turist rakamına ulaşılır” dedi. 

“30 BİN TURİZM AMAÇLI KİRALANABİLEN KONUT OLACAK”

Tüm dünyada hızla gelişmekte olan kısa süreli konut kiralamaları gibi yeni bir trend olduğuna dikkat çeken Kuk, “Bu trend bizde de hızla gelişiyor. Kamuoyunda Airbnbyasası olarak bilinen 7464 sayılı yasa çıktıktan sonra sadece Antalya’daki başvuru sayısı 12 bini geçmiş durumda. Her bir başvuruda en az 2-3 konut için izin belgesi alınacağını düşünecek olursak şu anda yaklaşık 30 bin kısa süreli turizm amaçlı kiralanabilen konutlar olacak. Şu ana kadar Kültür ve Turizm Bakanlığına izin belgesi başvurusu yapıp almış Antalya il sınırları içindeki konutlarda konaklayanları da hesapladığınızda herkesin sorduğu nerde bu turist sorusuna da bir cevap olabilir. Bu arada şunu da söylemekten geçemeyeceğim. Yıllardır hep Antalya’ya gelen turistlerin otel girdiğini ve tatili bitene kadar bir daha çıkmadığından şikâyet edilirdi. 7464 sayılı yasaya göre konutların turizm amaçlı kiralanması konusuyla bu konu kısmen çözülmüş oluyor, çünkü bu tip seyahatleri tercih eden müşterilerin esnafa çok faydası dokunduğunu gözlemliyoruz. Tatil boyunca bütün yemesini içme ve diğer ihtiyaçlarını esnaftan karşılıyor” sözlerine yer verdi.

Antalya Turist Havuz

“DOLULUKLARININ YÜZDE 70’LERDE KALMASINI BAŞKA TÜRLÜ İZAH EDEMEYİZ”

Kuk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Antalya sezona 17 milyon turist hedefi ile başladı. Bakanlığın rakamlarına göre birçok ülkenin sahip olduğu ve hayalinde bulunan yatak kapasitesini Antalya tek başına karşılıyor ancak böyle bir kapasiteye sahip konaklama sektörünün bana göre önümüzdeki yıllarla ilgili bir satış-pazarlama vizyonunu oluşturamamış olması da bir handikap. Hala 30 yıl öncesinden kalma pazarlama taktikleri ile daha fazla ileri gidemeyecekleri aşikâr. Hala tek yetkililik, iç pazar, minör ve major pazar fiyat farkları gibi geçmişte kalmış taktikler günümüz dijital dünyasında işlemiyor artık. Konakla sektörü şapkasını öne koyup çok kapsamlı ve uzun soluklu stratejiler üzerinde çalışmak zorundalar.  Bakanlığımızın açıklamalarına göre Antalya havalimanına akın akın dünyanın dört bir tarafından turist yağıyorken iniş ve kalkış yapan uçakların yoğunluğundan dolayı uçaklar havada en az 4-5 tur atıyorken otel doluluklarının yüzde 70’lerde kalmasını başka türlü izah edemeyiz.  Havalimanında, bagaj bekleme bölümlerinde iğne atsan yere düşmeyecek, ama otellerdeki doluluk oranı yüzde 70-80’lerde kalıyorsa o zaman az önce bahsettiğim dijital dünyanın müşteriye sunduğu imkanlar ve yanlış stratejilerden kaynaklanıyor. Bugün artık internetin sunduğu imkanlarla yazlık konutlara doğru bir yönelme olduğunu söyleyebiliriz. Bu sene oteller boş kalırken yazlık konutlar doluyor” dedi.

Turist Antalya (1)

“ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ TURİST KAYNIYOR, BU TURİSTLER NEREDE KALIYOR”

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu ise, “Otellerimizin doluluk oranı geçen yıl doluluk oranlarından bir tık aşağıda yer alıyor. Antalya’da 108 bin konut satıldı. Turizm belgesi alma şartı getirilmişti, 12 bin konut belgelendirildi. 90 bin tanesi belgelendirilmedi. Bunlar bir şekilde el altından pazarlanıyor. Burada çok ciddi bir haksız kazanç ve vergi kaybı var. Bunlar bize de yansıdı. Ama personel sayısının müşteriden fazla olduğu yönündeki açıklamalar gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıla göre yüzde 14 fazla turist geldi, bu bize yansımadı. Alışveriş merkezleri turist kaynıyor, bu turistler nerede kalıyor. Bu turistlere nerede kalındığı sorulsa adresler tek tek tespit edilecek. Antalya’ya gelen turistler bu konutlarda kalıyor. Biz vergimizi ödüyoruz, giderlerimiz çok fazla. Bizi fiyatlar yüksek diye ‘vatan haini’ ilan ettiler. Önce kafeleri, restoranları denetlemek gerekir. Biz 4 ay para kazanıyoruz. Bodrum’da doluluklar daha düşük. Yüzde 70’lerde bir doluluk var. Ben Akdeniz bölgesini dikkate alarak konuşuyorum” sözlerine yer verdi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ - ERTUĞRUL GÜN