Antalya, yaz sezonuna 17 milyon turist hedefiyle başlamıştı ve Ekim ayına gelinmesine rağmen otellerin doluluk oranları yüzde 90 seviyesinde seyrediyor. Yaz boyunca rekor sıcaklıklar nedeniyle otellerinde dinlenmeyi tercih eden turistler, sonbaharda daha serin bir havanın hâkim olmasıyla birlikte turistler akın akın şehir merkezine gelmeye başladı. Antalya’da yazın bunaltıcı sıcakları geride bırakıp sonbaharın keyifli atmosferine geçen turistler, şehir merkezinde alışveriş yaparak ve yerel restoranlarda vakit geçirerek, kenti keşfediyor.
KÜLTÜR TURLARI BAŞLADI
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'Ün haberine göre; sonbaharın gelişiyle Antalya’da kültür turları da başladı. Yıl boyunca deniz, kum ve güneşin tadını çıkaran turistler, bu dönemde Antalya’nın tarihi ve kültürel mekanlarını da keşfetme imkânı buldu. Kaleiçi, Yivli Minare, Hadrian Kapısı gibi önemli tarihi noktalar, turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler arasında. Ayrıca, Eski Antalya Evleri, Şehzade Korkut Camii, Karatay Medresesi, Perge Antik Kenti, Karain Mağarası, Phaselis Antik Kenti, Phaselis, Aspendos Tiyatrosu, Xanthos Antik Kenti, Alanya Kalesi, Myra Antik Kenti, Apollon Tapınağı, Olympos Antik Kenti gibi yerler de kültürel turların vazgeçilmez duraklarından. Şehir merkezindeki hareketlilik, yalnızca esnafı değil, aynı zamanda yerel ekonomiyi de olumlu yönde etkiledi.
PANORAMİK ASANSÖR MANZARASI
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından Tophane'den tarihi Kaleiçi Yat Limanı'na inişi kolaylaştırmak işin yapılan panoramik asansör de turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Asansörü kullananlar tarihi semt ve yat limanı manzarasını arkasına alarak fotoğraf çektiriyor. Kulesiyle 37 metre yükseklikteki asansörle Tophane'den Kaleiçi'ne iniş, 20 saniye sürüyor. Gün boyu özellikle kente gelen yabancı turistlerin ilgiyle kullandığı asansör önünde uzun kuyruklar oluştu.
MEMNUNİYET VERİCİ
Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Adlıhan Dere, Antalya’ya gelen turistlerin esnaf üzerindeki etkisini değerlendirdi. Dere, Antalya’ya bu yıl gelen turist sayısının 15 milyona yaklaşmasının memnuniyet verici olduğunu ifade etti. Ancak bu büyük turist yoğunluğundan yeterince pay alınamadığını belirten Dere, her şey dahil sistemi nedeniyle turistlerin çoğunlukla otellerinden çıkmadığına dikkat çekti. Dere, otel dışına çıkmayan turistlerin kent ekonomisine olan katkısının sınırlı kaldığını belirtti.
MÜCADELE EDİYORUZ
Dere, turistlerin çarşıya çıkmamasında esnafın da payının olabileceğini kabul ederek, “Belki bizim de hatalarımız var, bu nedenle sürekli denetimler yaparak esnafımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Özellikle fiyat etiketlerinin açık bir şekilde belirtilmesi konusunda sıkı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Dere, şeffaf ve güvenilir bir alışveriş ortamı sunmanın turistleri çarşıya çekmek için önemli olduğuna dikkat çekti. Antalya’da hem yerli hem de yabancı turistlerin çarşılarda daha fazla zaman geçirmesi için çeşitli adımlar atıldığını belirten Dere, şehir merkezine turistlerin inmesini engelleyebilecek olumsuz faktörlerle mücadele ettiklerini de söyledi.
ESNAF UYGUN
Adlıhan Dere, turizmin Antalya’nın en önemli ekonomik kaynaklarından biri olduğunu belirtirken, şehrin bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirebilmesi için esnafın da kendisini turizme hazırlaması gerektiğini söyledi. Esnafın, alışveriş merkezlerine kıyasla daha uygun fiyatlarla hizmet verdiğini belirten Dere, “Bugün AVM’lere göre esnafımız daha uygun satıyor. Ancak kiralarımız çok yüksek, bu nedenle fiyatlarımız zaman zaman yükselmek zorunda kalıyor” diye konuştu.