Toros dağ kuşağının eteklerinde kurulmuş olan Antalya, mağara oluşumu bakımından oldukça zengin bir il. Sınırları içinde 500 civarında mağara tespit edilen Antalya ilinde Döşemealtı’ndaki Karain Mağarası, Alanya ilçesindeki Damlataş ve Dim mağaraları ile Serik ilçesindeki Zeytintaşı Mağarası uluslararası öneme sahip mağaralar. Gazipaşa ilçesinde Yalan Dünya Mağarası ve İbradı ilçesinde bulunan Altınbeşik Mağarası turizme açık mağaralar. Antalya’da bunların dışındaki yüzlerce mağara Bakanlığın ve ilgili kuruluşların ilgisini bekliyor.
TÜRKİYE MAĞARA CENNETİ
Türkiye’nin yüzde 40'ı mağara oluşumları acısından önemli bir nitelik olan karstlaşmaya uygun kayalardan meydana gelmiştir. Erimeye uygun kayaların kapladığı alan ve bu alanlarda tespit edilen mağara sayısının oranına göre Türkiye'de 20 binden fazla mağaranın bulunduğu öngörülüyor. Bunlardan bin 500’ü MTA ile mağaracılıkla ilgili diğer dernek, kulüp, topluluk ve kuruluşlarca incelenmiş bulunuyor.
EN UZUNU ISPARTA’DA, EN DERİNİ MERSİN’DE
Türkiye'nin en uzun mağarası 15 kilometreden fazla olan Isparta'daki Pınargözü Mağarası; en derin mağarası ise -1429 metre ile Mersin'deki Peynirlikönü Mağarası’dır. Türkiye'de 30'un üzerinde mağara turizme açılmış olup, bunların dışında yalnızca uygun ekipman sağlanarak rehber eşliğinde girilebilecek özel ilgi gruplarına yönelik birçok mağara bulunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bugüne kadar 13 mağarayı turizmin hizmetine sunulmuş olup bilinen yüzlerce mağara Bakanlığın ve diğer kuruluşların ilgisini beklemekte.
ULUSLARARASI ÖNEME SAHİP MAĞARALAR VAR
Toros dağ kuşağının eteklerinde kurulmuş olan Antalya, mağara oluşumu bakımından oldukça zengin bir il. Toros Dağları ana iskelet bakımından genellikle kireçtaşlarından (kalkerlerden) oluşmuştur, ildeki mağaraların büyük bir çoğunluğu da bu kireçtaşı formasyonları içinde gelişmiş. Antalya'da yaklaşık 500 kadar mağara tespit edilmiş. Döşemealtı’na bağlı Yağca köyü sınırları içinde bulunan Karain mağarası, Alanya ilçesindeki Damlataş ve Dim mağaraları ile Serik ilçesinde Zeytintaşı Mağarası uluslararası öneme sahip mağaralar. Bu mağaralar ile Gazipaşa ilçesindeki Yalan Dünya Mağarası ve İbradı ilçesinde bulunan Altınbeşik Mağarası turizme açık mağaralardır. Altınbeşik Mağarası ekipmanlı profesyonel ziyaretçilerin girebileceği mağaralar arasında yer almakta.
TURİZME AÇILMAYI BEKLEYEN MAĞARALAR
Antalya'da turizme açılmayı bekleyen pek çok mağara bulunmakta. Kocain Mağarası, Beldibi Mağarası, Sırtlanini Mağarası, Geyikbayırı Mağarası ve Konakaltı Mağarası bunların başında gelmektedir. Bunlardan başka Kücükdipsiz Mağarası, Yerköprü Mağarası, Gürleyik Mağarası, Derya Mağarası, Karataş Semahöyük Mağarası. Çimenici Mağarası, Mahrumçalı Mağarası, İnaltı Mağarası, Peynirdeliği Mağarası, Tilkiler Mağarası, Mavi Mağara, Düdensuyu Mağarası, Aslanlı (Yaren) Mağarası, Hasbahçe Mağarası. Kadıini Mağarası, Korsanlar Mağarası, Aşıklar Mağarası, Kekova Adası Deniz Mağarası, Asırlı Adası Deniz Mağarası, Güvercinlik Deniz Mağarası, Güvercinini Deniz Mağarası, İncirli Deniz Mağarası, Hıdırellez Mağarası ve İnbaş Mağarası gibi tespit edilerek, ön araştırması yapılmış pek çok mağara da mevcut. Bunların bazıları yerel imkânlarla turizme açılmış mağaralar.
ALANYA İLK SIRADA
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kayıtlarında en çok mağara Alanya’da bulunuyor. 9 mağaranın yer aldığı Alanya’yı 8 mağara ile Kaş, 5 mağara ile Akseki, 4 mağara ile Döşemealtı, 3 mağara ile Kemer, 2’şer mağara ile Demre, Gündoğmuş ve Manavgat; 1’er mağara ile Konyaaltı, Finike, Gazipaşa, İbradı, Muratpaşa ve Serik izlemektedir. Antalya’da bulunan 24 Mağara kara, 14 mağra deniz, 2 mağara sualtı mağarasıdır.
EN UZUNU YALAN DÜNYA, EN DERİNİ BUCAKALAN
Antalya il sınırları içinde yer alan mağaraların en uzunu 4 kilometreyi aşan uzunluğuyla Gazipaşa’daki Yalan dünya Mağarası. Antalya’nın en uzun mağaraları arasında Yalan Dünya’yı 2 bin 500 metre ile İbradı ilçe sınırları içinde bulunan Altınbeşik Mağarası, 633 metre ile Döşemealtı’nda bulunan Kocain Mağarası, 390 – 400 metre ile Akseki Kuyucak Mahallesi’ndeki Suini Mağarası izliyor. Antalya il sınırları içinde bulunan en derin mağara -345 metre ile Bucakalan Mağarası. Antalya’nın en derin mağaraları arasında Bucakalan Mağarası’nı -303 metre ile Düdencik, 303 metre ile Sakaltutan mağaraları izliyor.
İLÇELER VE MAĞARALAR
Akseki Düdencik Mağarası Çınardibi Köyü
Akseki Sakaltutan Mağarası Değirmenlik Köyü
Akseki Bucakalan Mağarası Bucakalan Köyü
Akseki Bağlrcak Mağarası Kuyucak Köyü
Akseki Suini Mağarası Kuyucak Köyü
Alanya Damlataş Mağarası Alanya merkez
Alanya Dim Mağarası Alanya
Alanya Kadıini Mağarası Alanya Çatak mevkii
Alanya Hasbahce Mağarası Alanya İnişdibi mevkii
Alanya Korsanlar Mağarası Alanya Kalesi yanı
Alanya Âşıklar Mağarası Korsanlar Mağarası yakını
Alanya Fosforlu Mağara Damlataş Mağarası yakını
Alanya Rambo Mağara Kleopatra Plajı yakını
Alanya Orta Mağara Alanya Liman yakını
Demre Çamlıca Mağarası Kapaklı Koyu
Demre Korsan Mağarası Üçağız Köyü
Dösemealtı Karain Mağarası Yağca Köyü
Dösemealtı Kocain Mağarası Killik Köyü
Dösemealtı Suluin Mağarası Yağca Köyü
Dösemealtı Güvercinlik Mağarası Kovanlık Köyü
Finike Suluin Mağarası İlçe Merkezi
Gazipaşa Yalan Dünya Mağarası Beyrebucak Köyü
Gündoğmuş Çeyiz Deliği Mağarası İlçe Merkezi
Gündoğmuş Sedefi Mağarası Karadere Köyü yakını
İbradı Altınbeşik Mağarası Ürünlü Köyü
Kaş İnbas Mağarası İnbas Mevkii
Kaş Bayındır Mağarası Bayındır Köyü
Kaş Hıdırellez Mağarası Limanağzı Köyü
Kaş Asırlı Adası Deniz Mağarası Çayağzı Plajı
Kaş Mavi Mağara Kaputaş Plajı
Kaş Güvercinlik Deniz Mağarası Kalkan yakını
Kaş Güvercin İni Deniz Mağarası Kalkan yakını
Kaş Kekova Aoası Deniz Mağarası Kekova Adası
Kemer Peynirdeliği Mağarası Gedelma Yaylası mevkii
Kemer Büyük Mağara Üç Adalar
Kemer Derin Mağara Üç Adalar
Konyaaltı Akyarlar Mağarası Konyaaltı - Kemer Yolu
Konyaaltı Beldibi Mağarası Beldibi Bahçecik Mahallesi
Manavgat Mahrımçalı Mağarası Gebece Köyü
Manavgat İnaltı Mağarası Ahmetler köyü
Murat Pasa Fener Mağarası Lara mevkii
Serik Zeytintaşı Mağarası Akbaş Köyü - Gökçeler Mahallesi