Turizm kenti Antalya’nın Konyaaltı sahilinde her yıl sabah erken saatlere yapılan stand up paddle boarding (SUP bording) etkinlikleri havaları ısınması ile yeniden başladı. Türkçe karşılığı ayakta kürek çekme olarak bilinen organizasyonda bir araya gelen binlerce kişi özellikle hafta sonları Konyaaltı Plajından denize açılıyor. Aynı anda denize açılan yüzlerce kişinin rotasında falezlerin altındaki mağaralar var.

MAĞARALAR İŞGAL ALTINDA

Nesli tehlike altında olan ve sayıları hızla tükenen Akdeniz fokları ise asırlardır kıyılardaki mağaralarda yaşamlarını sürdürüyor. Bununla birlikte başta deniz canlıları olmak üzere yarasalar da bu mağaraları kendilerine yaşam alanı olarak ayırdı. Bütün bunlara rağmen düzenlenen turlarda, tatilciler kanolarla mağaraların içerisine kadar giriyor.

Fok Balığı 1

BÜYÜKŞEHİR HAREKETE GEÇMİŞTİ

Geçen yıl gelen şikayetlerin ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi, sup boardların kullanım alanları ile doğaya ve canlılara zarar vermeden güvenli olarak yapılabilmesi konularında ilgili STK’lar ve kamu kurum temsilcileri ile toplantı yaparak, görüş alışverişinde bulunmuştu. Toplantının ardından herhangi bir önlemlere yönelik harita açıklanmadı.

Kürek Sörfü

İŞBİRLİĞİNE AÇIĞIZ DEDİLER

Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; toplantıya katılanlar otopark kuralları, giriş çıkış noktalarının belirlenmesi, doğal yaşam alanlarının korunması, çevresel farkındalığın artırılması ve kano, kürek gibi malzemelerin duş yerlerinde yıkanmaması konularında işbirliğine açık olduklarını belirtmişti.

FİYATLAR KATLANDI

Diğer taraftan ilk başta hobi olarak başlayan Stand Up Paddle Board Sporu ilginin artması ile birlikte ticari bir kazanca dönüştü. Sosyal medyada çok sayıda hesap acıkarak etkinlik reklamları yapılıyor. Kiralama ücretleri ise geçen yıla göre adeta katlandı.

Supboard Kayak Sörfü 1

SAATLİĞİ 600 TL

Bir board saatliği 500-600 TL, 3 saatliği ise 1200 TL’den kiralanabiliyor. Günlük kiralama ücretleri ise 3-5 bin TL arasında değiştiği görüldü. Satın alınmak istenilirse fiyatı 20 bin TL ile 50 bin TL arasında değişim gösteriyor.

SEZON ÖNCESİ ÖNEMLİ ÇAĞRI

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz foklarının ve yarasaların yaşamlarının tehlike altında olduğunu ifade ederek bir kez daha sezon öncesi önlem alınması çağrısında bulundu.

Mehmet Gökoğlu Akdeniz Fokları

YAŞAM ALANLARI İŞGAL EDİLİYOR

Mağaraların içerisinde fok yavrularının olduğunu hatırlatan Mehmet Gökoğlu, “Böyle durumlarda mağara içerisindeki fok yavrusunu annesi terk edebilir. Dünyada zaten sayısı sınırlı olan canlılar için bu durum büyük risk oluşturuyor. Mağaralardan ve falezlerden açıkta bu spor yapılsın, içeriye girilmesin. Fok balıklarının yaşam alanları işgal ediliyor. Annesinden ayrılan genç yavru foklar mağaralara sığınıyor. Bu tür etkinliklerle stres altında kalarak mağaraları terk edebiliyorlar” dedi.

GİRMEDİK ALAN BIRAKMIYORLAR

Fokların dünyada sayısının 700’e kadar düştüğüne dikkat çeken Gökoğlu, “Antalya’da 15-20 tanesi bu mağaralarda yaşıyor. Bunun yanında bu mağaralarda bol miktarda yarasa var. Bu mağaralara Konyaaltı sahilden bir hat çekilerek önlem alınabilir ya da şamandıra atılarak buralara geçiş yapılmaz. Girmedik alan bırakmıyorlar, her yere giriyorlar. Mağaralarda bulunan balık türleri de rahatsız oluyor. Çok ciddi uyarılar yapılması gerekir. Bunun cezası olması lazım. Yaptırım olmadan bunun önüne geçemeyiz” sözlerine yer verdi.

Akdeniz Foku (2)

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN