Bu sporu yapanların hedefinde ise Akdeniz’de nesli tükenme altında bulunan Akdeniz Foklarının mağaraları var. Son olarak çekilen bir video uzmanları çileden çıkardı. Videoda bir kişinin yuvasında duran Akdeniz Fokunu görüntülemek için rahatsız ettiği ve fokun da yuvadan gittiği görüldü. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğu, Akdeniz Foklarının yavrulama döneminde olduğunu ifade ederek, falezlerden ve mağaralardan uzak durun çağrısında bulundu.
YERLİ-YABANCI TURİSTLERİN DİKKATİNİ ÇEKİYOR
Antalya’da hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte su sporlarına olan ilgi artmaya devam ediyor. Özellikle sabah erken saatlerde düzenlenen Sup Board (Ayakta kürek çekme) turları hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Sabah erken saatlerinde düzenlenen organizasyonlarda bir araya gelen binlerce kişi özellikle hafta sonları Konyaaltı Plajından denize açılıyor. Aynı anda denize açılan yüzlerce kişinin rotasında falezlerin altındaki mağaralar var. İlk başlarda hobi olarak başlayan Sup Board sporu ilginin artması ile birlikte ticari bir kazanca dönüştü. Bir board saatliği 400-600 TL, 3 saatliği ise 950-1200 TL’den kiralanabiliyor. Satın alınmak istenilirse ise fiyatı 10 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösteriyor.
FOKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHLİKEDE
Akdeniz kıyılarında düzenlenen turlarda bazı sporcular, nesli tükenme tehlikesi altında olan Akdeniz foklarının yuvalarının bulunduğu mağaralara girmeye başladı. Son günlerde sosyal medyada paylaşılan bir video ise bu endişeleri doğruladı. Videoda, bir kişinin mağarada dinlenen bir Akdeniz fokunu rahatsız ettiği ve fokun yuvasını terk etmek zorunda kalması, uzmanları çileden çıkardı. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğu, Akdeniz Foklarının yavrulama döneminde olduğunu ifade ederek, falezlerden ve mağaralardan uzak durun çağrısında bulundu.
YASAKLANSIN ÇAĞRISI
Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Akdeniz foku, dünyada nesli tükenme tehdidi altında olan canlılar arasında yer alıyor ve korunması büyük önem taşıyor. Özellikle yavrulama döneminde mağaralar ve falezler, bu foklar için hayati önem taşır. Mağaralarda rahatsız edilmemeleri, yaşam alanlarına saygı gösterilmesi gerekiyor. Bugünlerde anneler yavruladı, yavrusunun başında bekliyor. Falezlerde birçok Fok var. Anneler yavrusunda fazla uzaklaşmaz, bu sporu yapanlar Fokların yuvasına kadar giriyor. Kasım’da anneler yat limanına girdiğini görürüz. Antalya körfezinde 20’nin üzerinde Akdeniz foku var” dedi.
İŞGAL ALTINDA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının daha çok denetim yapması yönünde çağrıda bulunan Gökoğlu, “Bu zamanlarda bir an önce bunun yasaklanması gerekiyor. Böyle durumlarda mağara içerisindeki fok yavrusunu annesi terk edebilir. Dünyada zaten sayısı sınırlı olan canlılar için bu durum büyük risk oluşturuyor. Mağaralardan ve falezlerden açıkta bu spor yapılsın, içeriye girilmesin. Fok balıklarının yaşam alanları işgal ediliyor. Annesinden ayrılan genç yavru foklar mağaralara sığınıyor. Bu tür etkinliklerle stres altında kalarak mağaraları terk edebiliyorlar” sözlerine yer verdi.
GİRMEDİK ALAN KALMIYOR
Gökoğlu, bu tür faaliyetlerin yalnızca foklar üzerinde değil, aynı zamanda ekosistem üzerinde de olumsuz etkiler yaratabileceğini belirterek turizm sektörü ve yetkililere çağrıda bulundu. “Su sporları elbette turizm için önemli bir yer tutuyor, ancak bu faaliyetlerin çevreye zarar vermeden yapılması gerekiyor. Özellikle Akdeniz foklarının yaşam alanlarına girilmemesi konusunda daha fazla bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı ve kurallar sıkı bir şekilde uygulanmalı. Bunun yanında bu mağaralarda bol miktarda yarasa var. Bu mağaralara Konyaaltı sahilden bir hat çekilerek önlem alınabilir ya da şamandıra atılarak buralara geçiş yapılmaz. Girmedik alan bırakmıyorlar, her yere giriyorlar. Mağaralarda bulunan balık türleri de rahatsız oluyor. Çok ciddi uyarılar yapılması gerekir. Bunun cezası olması lazım. Yaptırım olmadan bunun önüne geçemeyiz. Paraşüt tekneleri de mağaralara kadar giriyor. Turizm denilince her şeyin serbest olduğu anlaşılıyor” diye konuştu.