Antalya’da balık av sezonu geçen sene 529 ton ile kapatırken 2024 sezonu bir miktar artışla 617 ton ile kapandı. 15 Nisan’dan itibaren gırgır, trol ve büyük kayıklarla yapılan endüstriyel balıkçılık yapılamayacak ancak küçük ölçekli kıyı balıkçıları faaliyetlerine devam edebilecek. Antalya, Alanya, Finike, Kaş ve Kalkan’da barınak işleten su ürünleri kooperatifleri dahil olmak üzere bölgede bulunan 16 kooperatife hizmet veren Antalya Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Kırdı, miktardaki artışın özel bir girişimin sonuçları olmadığını, meteorolojik ve performans ile ilişkili olduğu değerlendirmesini yaptı.
ANTALYA İÇİN BÖLGESEL BALIKÇILIK KURALLARI BELİRLENMELİ
Balıkçılık kurallarının her bölgenin kendi ihtiyaç ve özelliklerine göre bölgeselleştirilmesi gerektiğini savunan Kırcı, bunun deniz suyu sıcaklığı, çevre kirliliği gibi ekosistem göz ününe alınarak stokların belirlenmesinde de etkin sonuç sağlayacağını savundu. Kırdı, 16 Nisan’da Resmi Gazete’de yayınlanan “Su ürünleri avcılığının düzenlenmesi hakkındaki tebliğ”de yer alan ve Antalya’daki balıkçıları etkileyecek Akdeniz'de 500 metre olan misina ağ boyunun bin metreye çıkarılması, ağ göz açıklığının 64 milimetre den 48 milimetre ye düşürülmesi, 15 Nisan - 15 mayısta yasak olan alamana sardalya avcılığının yasağının kalkması, 12 milimetre üzeri balıkçı gemilerinde av aracı uzatma ve alamana olanların 2'nci Av aracı olarak parakete kullanılabilmesi gibi kararların sürdürülebilir balıkçılık açısından olumlu olarak değerlendirdi. Antalya bölgesi için balık boyları, avlanma esasları ve yasak bölgeleri konusunda taleplerle ilgili de Kırdı, “Önümüzdeki süreçte görüşmeler yapılacak, taleplerimiz lehine gelişmeler olmasını bekliyoruz” dedi.
BARINAK TARİFELERİ BELİRLENİRKEN KOOPERATİFLERE KULAK VERİLMELİ
Kırdı, barınakların yüksek kiralama bedelleriyle tekne bağlama ücretlerinin düşüklüğü arasındaki çelişkiye dikkat çekerek, “Barınaklar Tarım Orman İl Müdürlükleri’nin belirlediği ücret tablosu dışına çıkamıyor ve bizlerin tekne bağlama dışında bir gelirimiz bulunmuyor. Kirayı ödeyemiyor, personel maliyeti, ek su gideri, bakım onarım ve diğer giderleri karşılayamıyoruz” dedi. Kırdı, balıkçı barınaklarının hizmet ücret tarifelerinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenirken su ürünleri kooperatiflerinden de görüş alınması gerektiğini vurguladı. Kırdı, balıkçı barınaklarının kiraların düşürülmesinin, tekne bağlama ücretlerinin arttırılmasının ve personel maliyetlerinde sübvansiyon sağlanmasının sorunların çözümünde önemli katkısı olacağını söyledi.
KIYI BALIKÇILIĞI DESTEK BEKLİYOR
572 kayıtlı ruhsatlı balıkçı teknesinin Antalya’da balıkçılık yaptığı bilgisini veren Kırcı, sezonda bölge dışından teknelerin de bölgede avcılık yaptığını söyledi. Kırcı, başta mazot olmak üzere artan üretim maliyetleri ve kaçak avcılığın balıkçılığı olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, balıkçılar için sübvansiyonların sağlanmasını talep etti.