Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Antalya’da üniversiteyi yeni kazanan ve ev değiştirmek isteyen öğrenciler ev kiraları karşısında kara kara düşünmeye başladı.  Akdeniz Üniversitesine yürüme mesafesinde Kültür, Toros, Pınarbaşı Mahallelerinde eşyalı 1+1 evlerin aylık kiraları 15 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar çıktı. Birçok ev sahibi ve kiracı ise kiranın yanında bir kira bedeli ve bir de komisyon istiyor. Bunun sonucunda bir öğrencinin barınma gideri anahtar teslim 50 bin TL’ye kadar yükseldi. Şehir merkezinde birçok otelin aylık oda fiyatının ise 15 bin TL 45 TL arasında değiştiği görüldü. Öğrenciler konut yerine otelleri tercih etmeye başladı. 

KONUT FİYATLARI AYLIK ODA FİYATLARINI GERİDE BIRAKTI!

Turizm kenti Antalya, son yıllarda en fazla göç alan şehirlerin başında geliyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından kentte kira fiyatları artışa geçti. En fazla kira artışının yaşandığı ilçelerin başında Konyaaltı ve Muratpaşa geldi. İki ilçede kiraların artması vatandaşları Kepez’e yönlendirdi. İlçeler arası yaşanan göçle birlikte bu ilçede de kira fiyatları önü alınamaz bir yükselişe geçti. Kira fiyatlarının önlenemez artışı karşısında Antalya’da üniversiteyi yeni kazanan ve ev değiştirmek isteyen öğrenciler kara kara düşünmeye başladı. Diğer taraftan Akdeniz Üniversitesi’nde YKS yerleştirme sonuçlarına göre lisans ve ön lisans kontenjanları yüzde yüz doldu. Akdeniz Üniversitesi ailesine 11 bin 447 yeni öğrenci daha katıldı. Sonuçlara göre okul birincisi ve 34 yaş üstü kadın kontenjanları ile birlikte lisans programlarına yerleşen sayısı 5 bin 637, ön lisans programlarına yerleşen sayısı 5 bin 810 olarak gerçekleşti.

Antalya Genel Konut

ÖĞRENCİLER BARINAMIYOR

Yerleştirme sonuçlarında ek kontenjanlar hariç tutulduğunda Tıp, Hukuk, Ziraat, Diş Hekimliği, Turizm Fakültesi başta olmak üzere toplam 24 fakülteden 23’ünde yüzde yüz ve 12 meslek yüksekokulunun tüm programlarında da yüzde yüz doluluk oranına ulaşıldı. Akdeniz Üniversitesinde 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında 28 bin 295’i kadın olmak üzere 62 bin 793 öğrenci eğitim hayatına devam etti. Üniversitenin kapılarının açılmasına kısa bir süre kala öğrenciler barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı. Öğrenci sayısının artmasıyla birlikte Konyaaltı ve Kepez ilçelerinde Akdeniz Üniversitesine yürüme mesafesinde Kültür, Toros, Pınarbaşı Mahalleleri daha bir öne çıktı. Son dönemde bu mahallelerdeki kira fiyatlarındaki artış, birçok öğrenciyi ve ailelerini zor durumda bırakmaya başladı. 

30 BİN TL’YE KADAR ÇIKTI

Eşyalı 1+1 dairelerin aylık kiraları 15 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar yükseldiği görüldü. Birçok ev sahibi ve kiracı ise kiranın yanında bir kira bedeli ve bir de komisyon istiyor. Bunun sonucunda sadece bir öğrencinin barınma gideri sadece anahtar teslim 50 bin TL’ye kadar yükseldi. Bu durum hem üniversiteyi kazanan hem de ev değiştirmek isteyen öğrenciler için ciddi bir ekonomik yük olarak karşılarına çıktı. Birçok öğrenci, yüksek kira fiyatları nedeniyle ya okuldan daha uzak bölgelerde ev aramak zorunda kalıyor ya da birkaç kişi bir araya gelerek ortak ev tutmayı tercih ediyor. Uzaktaki evlerde ulaşım masraflarının artması da öğrencilerin bütçelerini zorlayan bir diğer etken olarak öne çıkıyor.

Kültür Konut Kira Fiyatları 3

ÖĞRENCİLER OTELE YÖNELDİ!

Antalya Körfez Gazetesi olarak üniversiteye yakın konut kiralarını ve şehir merkezindeki bazı otellerin aylık oda fiyatlarını karşılaştırdık. Yapılan araştırmada şehir merkezindeki otellerin tek kişilik oda fiyatlarının 15 bin TL’den başlayarak 30 bin TL’ye kadar çok sayıda otel olduğu görüldü. Bu karşılaştırma karşısında birçok öğrencinin konut yerine otele yöneldiği öğrenildi. 

“30 BİN TL 1+1 EV KİRASI MI OLUR?”

Antalya’daki yüksek kira fiyatlarının yalnızca öğrencileri değil aileleri de zor durumda bıraktığını ifade eden Kiracılar Dayanışması Platformu Başkanı Cengiz Kul, “Birçok aile, çocuklarının eğitim masrafları yanında yüksek kira bedelleriyle baş etmekte zorlanıyor. Bazı aileler ise çocuklarını Antalya yerine daha uygun kira fiyatlarına sahip şehirlerde okutmayı düşünmeye başladı. Özellikle burs veya kredi gibi maddi desteklerden faydalanamayan öğrenciler için bu süreç daha da zor bir hale geldi. Hem yerel yönetimlerin hem de üniversite yönetimlerinin, öğrencilere yönelik daha uygun fiyatlı konut seçenekleri sunması gerekir. Öğrencilerimiz ev sahiplerinin insafına bırakılmamalıdır. Yurt imkanları arttırılmalı, yurtlarda kalmak istemeyenler için alternatif barınma olanakları düşünülmelidir. 1+1 evde kaç öğrenci aynı anda kalabilir. 30 bin TL 1+1 ev kirası mı olur? Otel mi kiralıyorsunuz? İki eşya koymakla bu denli kira artışını kabul etmiyoruz” dedi. 

Cengiz Kul Kiraci 1
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN