Antalya’da okullarda MEB tarafından ücretsiz dağıtılan kitapların kapakları neredeyse bu yüzden bir eğitim yılı boyunca hiç açılmıyor. Bu duruma öğrencilerin yanı sıra velilerde bir anlam veremiyor. Öğretmenlerin dersleri işlemek için kaynak kitaplardan istifade etmek istemeleri, öğrencileri kaynak kitap almaya itiyor.

VELİLERİN BÜTÇELERİ ZORLANIYOR!

2024-2025 eğitim ve öğretim yılının başlamasının hemen ardından okulların neredeyse tamamında öğrencilerden MEB tarafından dağıtılan ücretsiz kitapların dışında kaynak kitap almaları isteniyor. Bir öğrenciden istenen kaynak kitapların ortalama ücreti ise 2 bin TL’den başlıyor. Öğrenci velileri, “Madem okullarda ücretsiz olarak dağıtılan kitaplar hiçbir işe yaramıyor o halde bu kitapların dağıtımı neden yapılıyor? Madem okullarda ücretsiz kitap dağıtılıyor o halde öğrencilerden neden kaynak kitap isteniyor?” diye yetkililere soruyorlar.

VELİLERİ İSYAN ETTİREN SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Antalya’da kış hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar son günlerde okula giden çocukları için istenen kaynak kitap telaşına düştü. Öğrenci velileri, “Bir ders yılı boyunca neredeyse 5-6 kaynak kitap satın almak zorunda kalıyoruz. Kaynak kitaplar çok pahalı ve deyim yerindeyse el yakıyor. Madem öğrencilerin kitaplarını kaynak kitap şeklinde biz alıyoruz o halde okullarda ücretsiz kitap dağıtılarak kimlere para kazandırılıyor? Böylesine anlamsız ve mantık dışı bir durum nedeniyle hem devletin parası boşa gidiyor hem de öğrenci velileri olarak bizler, çok büyük maddi külfet altına giriyoruz. Bu kitapları alamayan aileler var” diye açıklama yaptılar. 

Öğrenciler Ders 1

KAYNAK KİTAP ALIMINDA YÖNLENDİRME İDDİASI!

Öte yandan kaynak kitap alımı için öğretmenler tarafından bazı kitapçılara yapılan yönlendirmeler olduğunu kaydeden öğrenci veliler, bu duruma tepki gösterdiler. Bazı öğrenci velileri yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler:

“Öğretmenler anlaştıkları kitapçılara bizleri yönlendiriyorlar. Kitapların fiyatlarını bile öğretmenler ile kitapçılar beraber belirliyorlar. Kitap satın alınması için özellikle belli başlı noktalara yönlendiriliyoruz. Pazarlık bile yapmamız mümkün değil. Okulun ve öğretmenin adını söylüyoruz, fiyat neyse ödeyip çıkıyoruz. Öğretmenle konuştuğumuzda, ‘almak için zorunlu değilsiniz ama dersi bu kitaptan işleyeceğim’ diyor. Buda zorunlu tutulmamız anlamına geliyor doğal olarak. Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerinin buna müsaade etmemesini ve kitapçıların okullarda ellini kolunu sallayarak öğretmenlerle pazarlık etmelerinin önüne geçilmesini istiyoruz.”

Muhabir: BÜLENT ÖNER