Antalya’nın Kaş ilçesi Gökçeyazı Mahallesi’nde “Kentaş Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.” tarafından, II-B Grubu Mermer Ocağı projesi için çalışmalar başladı. Projenin başlangıç aşamasında 24,48 hektarlık ÇED alanı öngörüldü, ancak Antalya Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucu, tarım arazileri ÇED kapsamından çıkarıldı ve ÇED alanı 24,29 hektara düşürüldü. ÇED alanı tamamen orman arazisi vasfında belirlenirken, 175 ada 1 parsel numaralı alan üzerinde faaliyet gösterilecek.

YILLIK 270 BİN TON

Proje sahasında, 17,17 hektarlık ocak alanı, 6,53 hektarlık üç poligon şeklinde pasa depolama alanı, 0,16 hektar bitkisel toprak depolama alanı, 0,20 hektar mermer stok alanı ve 0,23 hektar şantiye alanı bulundu. Yıllık üretilen 270 bin ton malzemenin yüzde 90’ı (243 bin ton) pasa olarak depolanacak, yüzde 10’u (27 bin ton) ise işlenmiş blok mermer olarak satışa sunulacak. Proje alanındaki tüm faaliyetler, 29 Temmuz 2022 tarihli ÇED Yönetmeliği’ne uygun şekilde yürütüleceği belirtildi. Ormanlık alanda çalışma yapılmadan önce, gerekli izinler alınacak ve kesilecek ağaçların miktarı Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenecek. İşletme sonrasında, kesilen ağaçların beş katı kadar yeni ağaç dikileceği, Orman Rehabilitasyon Projesi kapsamında doğaya kazandırılacağı söylendi.

TAHRİBAT UYDU FOTOĞRAFINDA

Proje alanı, en yakın yerleşim yeri olan İncirli Mahallesi’ne 175 metre, Belencik Mahallesi’ne 1.125 metre ve Gökçeyazı Mahallesi’ne 2 bin 700 metre mesafede bulundu. Bölgedeki faaliyetlerin çevresel etkilerinin kontrol altında tutulması için hassas çalışmalar yürütüleceği belirtildi Projenin etkileyeceği alanı gösteren uydu fotoğrafları da başvuru dosyasının içerisine konuldu. Sunulan bir fotoğraf karesindeki detay ise gözlerden kaçmadı. Fotoğraf karesinde projeye yakın alanda çok sayıda maden ocağı işletmesinin olduğu görüldü. Ocakların doğada gerçekleştirdiği tahribat bir kez daha gözler önüne serildi.

KÖRFEZ GAZETESİ GÜNDEME GETİRDİ

Antalya Körfez Gazetesi aralıkta “Kaş'a 34 futbol sahası büyüklüğünde maden ocağı darbesi” başlığıyla konuyu gündeme getirdi.  Antalya Körfez Gazetesinin mermer ocağını gündeme getirmesinin ardından başta mahalle sakinleri olmak üzere ilçede büyük tepki gösterildi. Gökçeyazı Mahallesi sakinleri projenin hem doğaya hem de yüzlerce ağaca zarar vereceğini belirterek Antalya’daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına projenin faaliyete geçmemesi adına çağrıda bulunarak başvuru yaptı. 

MAHALLELİ İTİRAZ EDİYOR

Şirket projeye başlamak için gün sayarken mahalle halkı dün seslerini duyurabilmek için bir kez daha mahallede bir araya geldi. İncir Ağacı mevkiinde yapılması planlanan mermer ocağına karşı düzenlenen basın açıklamasına, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, CHP Antalya milletvekilleri, ilçe başkanları, Kadın ve Gençlik Kolları üyeleri, muhtarlar, Kaş Çevre ve Kültür Derneği, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda Kaşlı vatandaş katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, mermer ocağına karşı sert tepki gösterdi. Kamacı, “Kaş Gökçeyazı'da mermer ocağına hayır! Kaş'ın ormanlarını ve doğasını ranta ve talana kurban vermeyeceğiz.” dedi Kamacı, CHP olarak projeye karşı mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

HALKIN GÖRÜŞÜ ALINMADI

CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya, 95 hektarlık orman alanının içinde yer alan 24 hektarlık bir alanın özel bir maden şirketine verilerek mermer ocağı yapılmasının planlandığını belirtti. Kaya, “Bu mermer ocağının açılmasıyla ortaya çıkacak tozlanma, bitki örtüsünden kuşlarımıza, hayvanlarımıza, insan sağlığına, yer üstü su kaynaklarımıza kadar geniş bir yelpazede olumsuz etkiler yaratacaktır. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci doğru işletilmedi. Halkın görüşü alınmadı. Bizim doğal zenginliklerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Kaş ilçemiz, butik turizminde dünyaca ünlü bir bölge. Bu zenginliği, sahip olduğumuz doğal kaynaklarla korumalıyız” dedi.

RANTA VE TALANA KURBAN

Kaya, “Bu topraklar atalarımızdan bize kaldı. Mahalle sakinlerimiz bu topraklarda geçimini sağlamakta ve yer üstü zenginliklerinin tahrip edilmesine göz yummayacaktır. Kaş İlçesi’ne yapılacak bu yatırım sadece bir şirketin zenginleşmesine hizmet edecektir. Bizler, halkımızın haklarını ve hukukunu savunmaya devam edeceğiz. Bu konuda her aşamada sürecin takipçisi olacağız” sözlerine yer verdi. CHP Antalya Milletvekili Aliye Coşar ise Kaş Gökçeyazı Mahallesi’nde yapılmak istenen mermer ocağına karşı net bir duruş sergilediklerini belirterek, “Kaş’ın ormanlarını, sularını, tarım alanlarını ve doğal yaşamını yok edecek olan mermer ocağına karşı sesimizi yükselttik. Kaş’ın doğasını, ranta ve talana kurban vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

DÜNYANIN EN PAHALI AĞACI

Gökçeyazı Mahalle Muhtarı Tayfun Topaloğlu ise “Biz açılmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Avukat tutarak mahkemeye de başvurduk. Mermer ocağının açılması düşünülen alan orman arazisidir. Çok sayıda zeytin, kızılçam, sandal, pıynar ağacı var. Mermer ocağı açılması durumunda yüzlerce ağaç kesilecek. Metrekarede en az 10 ağaç var. Sandal ağacından hoş kokusu, tıbbi yararlılıkları ve kaliteli ağaç dokusu sebebiyle ticari olarak da yararlanılıyor. Son yıllarda sandal ağaçları kesilen ağaçlar yüzünden büyük tehlike altında. Sandal ağacı dünyanın en pahalı ikinci ağacı olarak biliyoruz. Yavaş büyüyen bir ağaç olmasına rağmen kozmetik sektöründe çok sık kullanılır” dedi. 

MASA BAŞINDA TESLİM

Mahallede görevi 31 Mart seçimlerinden sonra devir aldığını ifade eden Topaloğlu, “Bu olay 6-7 yılın olayıdır. O zamanlarda buna itiraz edilmedi. Bize ‘İstediğimiz mermer çıkmadı, ocak açılmayacak’ dediler. Şimdi de açmak istiyorlar. Bütün izinler alınmış. Antalya’da tüm kurumlar ile görüştüm. Burada hiçbir inceleme yapılmadan ÇED izni verilmiş. Adeta masa başında teslim edilmiş. Bizim mahallemizin 9 tane mevkisi var. Bu ocağın açılacağı yer de İncir Ağacı mevkiidir. 400 metre mesafede 11 tane ev var. Hemen yakınında tarım arazisi var. En çok küçükbaş hayvancılık yapılıyor” sözlerine yer verdi. 


 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ - ERTUĞRUL GÜN