Yusuf Girgin adına kayıtlı olan proje, Kumluca Orman İşletme Müdürlüğü Alaçeşme Şefliği sınırları içinde yer alan ve 94 bin 238 metrekare bir ormanlık alanı kapsıyordu. Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün’ün haberine göre; 299,04 hektarlık sahanın 9,43 hektarlık kısmında yılda 20 bin kapasiteli IV.  Grup Radyolarit Ocağı işletilmesinin planlandığı belirtilerek söz konusu proje ile ilgili kurumdan görüşü talep edildi. Talebin ardından harekete geçen Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı uzman heyet tarafından yapılan incelemelerde, söz konusu alanın 6831 Sayılı Orman Kanunu kapsamında orman sayılan yerler arasında yer aldığı tespit edildi. Heyet, projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği çerçevesinde, projenin bölgedeki ormancılık faaliyetleri üzerindeki olası etkilerini detaylı olarak ele aldı.

KÖY MEZARLIĞI VAR

Yapılan değerlendirmelerde, projenin gerçekleşeceği ormanlık alanın orman yangınlarına karşı 1. derece hassas kızılçam ağaçları ile kaplı olduğu, bölgenin büyük bir kısmının sık ormanlık alan (3 kapalı orman) niteliğinde olduğu ve projeyle birlikte çok sayıda ağacın kesilmesi gerekeceği belirtildi. Ayrıca, proje alanının en yakın yerleşim yerine yalnızca 150 metre uzaklıkta bulunması, bu bölgenin halk için çevresel ve görsel kirlilik yaratacağı endişelerini doğurdu. Projenin uygulanması durumunda, köy mezarlığının bulunduğu alanın etkileneceği ve bu durumun sosyal problemlere yol açabileceği de raporda ifade edildi.

DOĞA KORUNDU

Öte yandan, proje alanının içinde ve çevresinde 326 Kod numaralı bir orman yolu ve yangın emniyet yolu da bulunduğuna dikkat çekildi. Bu yolların orman yangınlarıyla mücadelede ve halkın ulaşımı açısından kritik öneme sahip olduğu, orman yollarının ve güvenlik yollarının projeden etkilenmesi önemli bir sorun olarak değerlendirildi. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne tarafından yapılan bu kapsamlı değerlendirme ışığında, IV. Grup Radyolarit Ocağı projesinin orman ekosistemi üzerinde yaratabileceği olumsuz etkiler nedeniyle projenin hayata geçirilmesi uygun bulunmadı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü’ne, mevzuata aykırı olacağı ve ormancılık faaliyetleri üzerinde geri dönüşü zor olumsuz etkiler yaratacağı gerekçesiyle projeye dair ÇED görüşünü olumsuz olarak sonuçlandırdı. 

Ekran Resmi 2024 11 07 23.15.14

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN