Antalya’da yaşana bir vatandaşın geçtiğimiz ay yaptığı başvuruda, Eylül ve Ekim aylarında Kaş ve Finike ilçelerinde restorasyon ihaleleriyle ilgili şu iddiaların incelenmesi istendi: “Yapılan ihalelere az katılım sağlanarak adrese teslim ihale yapılıp yapılmadığı, Hazırlanan yaklaşık maliyetlerin mevcut proje ile karşılatılması düşük verilen kalemlerin incelenmesi ve yüksek verilen kalemlerin karşılaştırılması, Yapılan ihalelerdeki firmaların dosya satın alan kişilerin diğer firmalar ile ilgili organik bir bağının olup olmadığının ortaya çıkarılması diğer bir bakışla dosya satın alan kişilerin vekâletnamelerinin kontrol edilmesi ve T.C Kimlik numaralarından ihaleyi alan firmadaki görevlerinin veya SGK kayıtlarının irdelenmesi, İhaleye katılan firmaların teklif cetvellerin tamamın hangi yazıcıdan çıkartıldığı ve aynı karakterde olup olmağı hususlarının özel olarak bilimsel olarak irdelenmesi ve incelenmesi.”
‘İHALELERE DAVET LİSTESİNİ KİMLERİN YAPTIRDIĞI ARAŞTIRILSIN’
Söz konusu ihalelerde ön görülen uygulama kalemlerinin, uygulama projesi ile tek tek karşılaştırılması talep edilen başvuruda, “İhalede yapılan tenzilat oranlarının düşük tutulması katılımın kısıtlanması rekabet ilkesi açısından değerlendirilmesi, Davet listesini yapan ve yaptıran kişilerin neden çok düşük sayıda tutulduğunun araştırılması, İhaleye katılmayan ve teşekkür gönderen firmaların teşekkür sunarken hangi, gerekçeyi sundukları ve sundukları gerekçenin doğruluğunun araştırılması” talep edildi.
‘ADRESE TESLİM İHALE YAPILIYOR’ İDDİASI
Antalya YİKOB’da görev yapan birim sorumlularının davet listesini hangi kriterlere göre hazırladığı ve davet edilen firmaların araştırılması istenen başvuruda, “Sonuç olarak adrese teslim yapıldığına inandığım ihalelerin düşük tenzilatlı az katılımlı olduğu açık olarak görülmektedir” iddiasına yer verildi.
KAŞ VE FİNİKE’DEKİ İHALELER İDDİALARIN ODAĞINDA
Başvuruya konu ihalelerin, 2024/1151453 ihale kayıt numaralı ‘Patara Yürüme Yolu ve Telsiz Telgraf İstasyonu Restorasyon İşi’ ile 2024/1153165 ihale kayıt numaralı ‘Finike İlçesi Çavdır Büyük Camii Restorasyon ve Çevre Düzenleme İşi’ olduğu belirtiliyor.
BELEDİYENİN İPTAL ETTİĞİ İHALEDE VALİLİK DEVREYE GİRDİ İDDİASI
13 Eylül 2024 tarihinde yapılan 61.589.480,60 TL bedelli Patara Yürüme Yolu ve Telsiz Telgraf İstasyonu Restorasyon İşi, kuruma ulaşan iddialar ve şikâyet başvuruları nedeniyle Kaş Belediyesi tarafından 10 Ekim 2024 tarihinde iptal edilmişti. Ancak belediyenin iptal kararının kaldırılması için Antalya Valiliği yetkililerinin devreye girdiği iddia edilmişti. Bu iddianın ardından 28 Ekim’de ihaleyi alan firmaya yer teslimi yapıldığı ortaya çıkmıştı.
DAHA ÖNCE AYNI YAPININ İHALESİNE 64 FİRMA DAVET EDİLMİŞTİ
Patara’daki telsiz telgraf istasyonunun onarım ve restorasyonuyla ilgili 2020 yılında yine Antalya YİKOB tarafından yapılan ihaleye, 64 firma davet edilmişti. Davet edilen firmalardan 34’ünün katıldığı ihalenin yaklaşık maliyeti 10 milyon olarak açıklanırken ihale, 6 milyon 793 bin TL ile en düşük teklifi veren firmaya verilmişti. İhaleye çok sayıda firmanın davet edilmesi, kamuya yüzde 30’luk bir kazanç sağlamıştı.
ANTALYA YİKOB YENİ İHALE İÇİN 8 FİRMA DAVET ETTİ 6 FİRMA KATILDI
Geçtiğimiz Eylül ayında aynı yapıyla ilgili daha tamamlama amaçlı yapılan 61.5 milyonluk ihaleye ise sadece 8 firmanın davet edildiği, 6 firmanın ise katılım sağladığı öğrenildi. Türkiye’de Bakanlık tarafından yeterlik belgesi verilen 824 firma bulunuyor. Ancak Antalya’da son yıllarda yapılan restorasyon ihalelerinde hep aynı firmaların adının geçmesi, eleştiri boyutunu aşarak şikayet ve suç duyurularına da konu olmaya başladı.
VALİLİK İDDİALARA YANIT VERDİ: ‘İHALELER MEVZUATA UYGUN’
İddiaların gündeme gelmesinin ardından Antalya YİKOB ise söz konusu iddiaların araştırılması için Valiliğe yazılı başvuru yapan vatandaşa verdiği yazılı cevapta, Patara’daki restorasyon ihalesinin mevzuata uygun olduğu görüşüne yer verildi. Antalya Vali Yardımcısı ve Antalya YİKOB Başkanı Yalçın Sezgin imzasıyla 19 Kasım 2024 tarihinde gönderilen yazılı cevapta, restorasyon ihalesiyle ilgili iddiaların kurum bünyesinde araştırıldığı bilgisine yer verilerek, yapılan işlemlerin usule uygun olduğu savunuldu.
‘KANUN İDAREYE İNİSİYATİF VE TAKDİR HAKKI TANIYOR’
4734 Sayılı Kanuna atıf yapılan Antalya YİKOB’un yazısında, “Kanun tarafından idarelere 50-100 arasında inisiyatif-takdir hakkı tanındığı ifade edilmiş ve söz konusu durumun ihale süreçlerinde idare tarafından dikkate alındığı” belirtilerek söz konusu dosyanın işlemden kaldırıldığı bildirildi.
ADRESE TESLİM İHALE İDDİALARINA SUÇ DUYURUSU
Antalya YİKOB’un yaptığı restorasyon ihalelerinde ‘kamuya zarar verme’, ‘görevi kötüye kullanma’, ‘haksız kazanç sağlamak amacıyla suç işlemek’ ve ‘ihalelere fesat karıştırmak’ gibi iddialarla Savcılığa yapılan suç duyurusunda ise ihalelere 7-8 firmanın davet edilerek adrese teslim işlerin 4 firmaya verildiği öne sürüldü.
‘SORUŞTURMALAR KAPATILIYOR’ İDDİASI
Antalya YİKOB tarafından son bir yılda yapılan ihalelerin incelenmesi istenen suç duyurusunda, Antalya Valiliği’ne konuyla ilgili yapılan şikâyet başvurularının yanıtsız bırakıldığı, konuyla ilgili açılan soruşturmaların da kapatıldığı iddialarına yer veriliyor.