Antalya’nın Demre ilçesi Belören Mahallesi’nde, Caymaz Madencilik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından II-B grubu mermer çıkarımı için yeni bir proje planlanıyor. 24,99 hektarlık alan bir alanda 10 yıl süreyle yürütülmesi planlanan projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başladığı duyuruldu.
YILLIK 20 BİN TON ÜRETİM
Proje T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 10 yıl süre ile II-B grubu İşletme Ruhsatı verilen 54,66 hektarlık bir alanın 24,99 hektarlık alan içerisinde gerçekleştirilecek. Proje sahasında yıllık toplam 7 bin 407 metreküp (20 bin ton) blok mermer üretimi hedeflenirken, üretim sırasında 380 bin ton pasa (atık) oluşması bekleniyor. Açık ocak işletmeciliği yöntemiyle gerçekleştirilecek faaliyetlerde, mermer çıkarımı için tel kesme yöntemi kullanılacak. Patlatma işlemi yapılmayacağı belirtilirken, üretim esnasında oluşan bitkisel toprak ve pasa atıkları için özel depolama alanları oluşturulacak.
35 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE
Projenin uygulanacağı 24,99 hektarlık ÇED alanı içerisinde: 10,23 hektar açık işletme sahası, 12,90 hektar pasa depolama alanı, 0,54 hektar bitkisel toprak depolama alanı, 0,22 hektar şantiye alanı ve 0,51 hektar stok alanı bulunuyor. Alanda yer alan ağaçlar, Orman Kanunu’na uygun olarak gerekli izinlerin alınmasının ardından kesilecek. Üretim faaliyeti kapsamında yüzeydeki bitkisel toprak ekskavatörle alınarak, belirlenen alanda depolanacak ve rehabilitasyon sürecinde kullanılmak üzere muhafaza edilecek.
ÇED SÜRECİ BAŞLADI
Proje, yerel istihdama katkı sağlayarak 10 kişilik bir ekip oluşturacak. Çalışanların bölgedeki mahallelerden alınması planlanıyor. Üretim süreci yılda 10 ay, ayda 26 gün, günde 8 saatlik tek vardiya şeklinde gerçekleştirilecek. Proje sahası, Antalya şehir merkezine 90 kilometre, Demre ilçe merkezine 12 kilometre, en yakın yerleşim yeri olan Belören Mahallesi’ne ise 4,7 kilometre mesafede olduğu ifade edildi. Mermer çıkarımı sırasında doğal çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alınacağı açıklandı. Çalışmalarda, delme ve kesme işlemleri sırasında elmas tel kullanılacağı ifade edildi. Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamada projenin ÇED sürecinin başladığı ifade edildi.
VERİLEN TEMİNATLAR
Proje tanıtım dosyasında şu bilgilere yer verildi: “ÇED Yönetmeliği Ek-V listesi kapsamında; milli parklar, tabiat parkları, tabiat anıtları, biyogenetik rezerv alanları, biyosfer rezervi, doğal sit ve anıtlar, arkeolojik, tarihi kültürel sitler, özel çevre koruma alanları vb. alanlar, ÇED alanı içerisinde bulunmuyor. Projenin gerçekleştirilmesi sırasında oluşması muhtemel atıklar, evsel nitelikli katı atıklar, ambalaj atıkları ve evsel nitelikli atıksulardır. Bunun yanı sıra, toz emisyonu, gaz emisyonu ve gürültü oluşumu mevcuttur. ÇED alanı içerisinde herhangi bir doğal sit veya tabiat varlığına rastlanmamıştır. Gerçekleştirilecek faaliyetler esnasında 2863 sayılı Kanun kapsamındaki herhangi bir tabiat varlığına rastlanıldığında İl Müdürlüğü’ne bilgi verilecektir. Proje alanında planlanan faaliyet kapsamında; çevreye, başka kişi ve kuruluşlara herhangi bir zarar verilmeyecektir. Faaliyet alanı etrafındaki dere yataklarına, pasa malzeme, katı veya sıvı atık atılmayacak, her türlü atığın bertarafı ilgili yönetmelik hükümlerinde gerçekleştirilecektir. Personel ihtiyacı içme suyu Sağlık Müdürlüğü tarafından lisanslı izinli damacanaların satın alınması ile karşılanacaktır. Faaliyetler kapsamında tel kesme, ocak içi yolları toz oluşumunu engellemek amacı ile kullanılacak su, ücreti mukabilinde iç piyasadan tankerler vasıtasıyla satın alınarak karşılanacaktır” dedi.