Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen bin 12 emlak işletmesine toplam 101 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulandığını geçtiğimiz günlerde açıkladı. Antalya Emlakçılar iş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası ve Tüm Emlak Danışmanları Birliği Genel Başkan Yardımcısı İsmail Çağlar, fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen bin 12 emlak işletmelerine para cezası yazılmasına tepki gösterdi. Çağlar, “Burada emlakçı günah keçisi olmamalı. Konutlarının fiyatını artırmak isteyen gayrimenkul sahiplerine de aynı ceza verilmeli. Suç hep emlakçılarda mı? Emlakçılara ceza kesilecekse ev sahiplerine de kesilmeli. Çünkü emlak danışmanları gayrimenkul sahibinden aldığı talimata göre hareket eden bir meslek dalıdır. Emlak danışmanlarının gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyatları yükseltilir” dedi.
CEZALAR TEDİRGİN EDİYOR
Gayrimenkul sahibinden gelen talebe göre hareket ettiklerini belirten Çağlar, “Çünkü biz emlak danışmanları olarak gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda fiyatları yükseltiyoruz veya düşürüyoruz. Meslektaşlarımız bunu suistimal etti ise tabi ki ceza alsın. Fakat mal sahibinin talimatı doğrultusunda konut fiyatları yükseltildiğinden fiyatı yükselten mal sahipleri de ceza yemeli” sözlerine her verdi. Konut kredilerinde yaşanan düşüş ve açıklanması beklenen sosyal konut projelerinin konut piyasasını yukarı yönlü etkilediğini ifade eden Çağlar, “Konut kredilerine uygulanan faiz oranlarının normal seyrine dönmesi gerekir. Merkez Bankası’nın faiz düşürme politikasına geçmesi konut kredilerinin faiz oranlarını da aşağı yönlü etkiledi. Bu sektörümüz için olumlu gelişme. Öte yandan emlak danışmanlarına kesilen cezalar bizi de tedirgin etmeye başladı. Çünkü konut kredilerinin faiz oranlarında ne zaman düşüş yaşansa artan fiyatlardan dolayı emlak danışmanları sorumlu tutuluyor. Halbuki büyük sorumluluk gayrimenkul sahiplerinin” dedi.
KONUT ÜRETİMİ SEKTERE UĞRADI
Konut fiyatlarındaki artışın nedeninin kesinlikle emlak danışmanları olmadığına dikkat çeken Çağlar, “Önlem alınması gereken daha elzem başlıklar varken faizler düştükçe yetkililerin konut fiyatlarının artmaması için sadece gayrimenkul danışmanlarını gündeme almasını doğru bulmuyoruz. Türkiye’de konut üretimi uzun süredir sekteye uğramış vaziyette. Bu noktada yapılacak ilk şey neredeyse durma noktasına gelen inşaat faaliyetlerini canlandırmak için ilgili bakanlıkların devreye girmesi. Konut fiyatlarının yükselmemesi için öncelikle konut üretimi artırılmalı, özel firmalara da bu yönde teşvikler sağlanmalıdır” sözlerine yer verdi.
TEŞVİK EDİLSİN
Konutun Türkiye’de yatırım aracı olarak görülmesinin konut fiyatını artıran bir diğer önemli etkendir olduğunu ifade eden Çağlar, “Orta ve düşük gelire sahip vatandaşların konut almasının sağlanması amacıyla çeşitli çalışmalar yapılıyor. Yakın zamanda detayları da paylaşılacaktır diye düşünüyoruz. Bu tür projeler konutun yatırım aracı olarak kullanılmasını bir miktar engelleyecektir. Konut sadece barınmak için kullanılmalıdır. Yetkililer de bunun böyle olduğunu teşvik etmelidir” dedi.