Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisinin Kasım ayı olağan toplantısında; Belediye mülkiyetinde bulunan Muratpaşa ilçesi Güzeloba Mahallesi Lara Sahili’nde, yaz aylarında halkın yoğun olarak kullandığı 156 dönümlük sahil, 30 yıl süreyle yap işlet devret modeli ile kiraya verilmesi oy çokluğu ile kabul edildi.
KONYAALTI SAHİLİ’NDE YAŞANALAR TEKRARLANACAK MI?
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; karara tepki gösteren Mimarlar Odası Antalya Şubesi, kararın birçok sorunu beraberinde getirdiğine dikkat çekti. Basın açıklamasında, “Büyükşehir belediyesi yönetimi konuyu meclise getirirken nasıl bir proje uygulanacağı, alana getirilecek fonksiyonların neler olduğu veya olacağı, kullanım dengesinin nasıl sağlanacağı, yasada kıyıda yapılabilecekler kısıtlıyken yapılacak tesislerin Konyaaltı’na yapılanlar (8 metrekarelik büfelerin 200-300 metrekare olmaması) gibi olmaması için ne gibi tedbirlerin alınacağı, (yoksa Konyaaltı gibi işgallere göz mü yumulacağı) konularında halkı ve meclis üyelerini bilgilendirmesi gerekirdi. Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin bu belirsizlikleri dikkate almadan, sorgulamadan evet oyu kullanmaları da son derece düşündürücüdür” denildi.
RANTA KURBAN GİDECEK
Mimarlar Odası Antalya Şubesi, “Önceki Belediye Yönetiminin, Konyaaltı Sahilinin yap-işlet-devret yöntemiyle kiralanmasına ilişkin kararına ağır eleştirilerde bulunan Belediye Başkanının, 31 Mart yerel seçimlerinden önce; “’Ranta Değil Halka Dönük’ 132 proje arasında saydığı plajlar, sosyal tesis alanları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, bisiklet yolu, koşu parkurları ve 55 bin metrekarelik yeşil alanlar ile en güzel ve en yeni haliyle hizmete sunulacak ‘Lara Sahil Yaşam Parkı’ projesi vaadinden vazgeçmiş olacak ki yap işlet devret modeli ile kiraya vererek sahili ranta kurban edecek” sözlerine yer verdi.
ÜCRET ÖDENECEK
Lara sahilinin yap-işlet-devret modeliyle kiralanması halinde vatandaşların ücret ödemek zorunda kalacağını ifade eden Mimarlar Odası Antalya Şubesi, “İhale kararı halka değil ranta dönük bir projedir ve sosyal belediyecilik ilkelerine de aykırıdır. Sosyal belediyecilik; temelde sosyal risk gruplarına ve dezavantajlı kesimler olarak ifade edilen kadın, çocuk, yaşlı ve yoksullara, işsizlere ya da etnik kimlik, cinsiyet, göçmenlik gibi nedenlerle toplumdan dışlanmış gruplara yönelik hizmetler sunulmasıdır. Lara sahilinden ücretsiz olarak yararlanan yaşlılar, yoksullar, işsizler ve emekliler artık ücret ödemek zorunda kalacaklardır” açıklamasında bulundu.
DAVA DEVAM EDİYOR
Diğer yandan, yap-işlet-devret ihalesi yapılacak parsellerin bulunduğu alana ilişkin, imar planlarının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle ilişkin Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi ve parselasyon planlarının iptali istemiyle de Antalya Valiliğince açılan davalar devam ettiğine dikkat çekilerek, “Alınan ihale kararında hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Nitekim Bayındırlık ve iskan bakanlığının Antalya Büyükşehir Belediyesine yazmış olduğu 10 Ekim 2000 tarihli 23299 sayılı yazısında ‘ ilgili kanunlar gereği yargı kararlarına uyulması Anayasal bir zorunluluktur. Bu nedenle, Yargıya intikal eden hususlarda, yargı kararlarının beklenmesi uygundur’” denildi.
SOSYAL BELEDİYECİLİĞE AYKIRI
İhale konusu alana ilişkin yargı kararlarını beklemeden yapılacak kiralama işleminde hukuka uyarlık bulunmadığını ifade eden Mimarlar Odası, “Antalya Büyükşehir Belediyesinin, biz yaptık oldu mantığı ile Güzeloba Mahallesi Lara Sahili’nde, yaz aylarında halkımızın yoğun olarak kullandığı 156 dönümlük sahilin, 30 yıl süreyle yap işlet devret modeli ile kiraya verilmesine ilişkin Büyükşehir Belediye Meclisi Kararı mevzuata, kamu yararına ve sosyal belediyecilik ilkelerine aykırıdır. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak Halka değil ranta dönük ihale kararına karşı başta hukuk yolu olmak üzere her türlü mücadelenin verileceğini ilgililerin ve halkımızın bilgisine sunarız” ifadelerine yer verildi.