Antalya’da örtü altı seralarda gündüz sıcaklıklarının 30 dereceye kadar yükselip gece 4 dereceye kadar düşmesi, bitkilerde ciddi sorunlara yol açtı. İklim değişikliklerinin neden olduğu ani sıcaklık farkları, seracılık sektörünü olumsuz etkilerken, üreticiler maliyetlerle de mücadele etti. Birçok çiftçi ürünlerini stresten korumak için seralarda soba yakmayı tercih ederken, artan yakıt maliyetleri nedeniyle birçok üretici bu imkândan yararlanamadı.

PROBLEMLER ARTIYOR

Antalya Körfez Gazetesinden Ertuğrul Gün'ün haberine göre Ziraat Mühendisi Emrah Yumak, ani sıcaklık değişimlerinin özellikle domates başta olmak üzere birçok üründe çatlama, çiçek tutmama ve gelişim problemlerine yol açtığını belirtti. Yumak, “Gündüz sıcaklıklarının 30/35 derecelere çıkıp, gece 0/5 dereceye kadar düşmesi bitkilerde strese neden oluyor. Bu durum verim kaybına ve kalite düşüşüne yol açıyor. Özellikle kış aylarında bu problemler daha da artıyor. Kapalı gün sayısının fazla olması bitkilerin fotosentez yapmasını engelliyor ve hastalıkların gelişimine zemin hazırlıyor.” dedi.

VERİMDE DÜŞÜŞ

Yumak, sıcaklık farklarının ürünlerde çatlama ve renk açıklıkları gibi sorunlara neden olduğunu vurgularken, “Özellikle domateslerde çatlama sorunu yaygın. Ayrıca verimde düşüş yaşanıyor, bitkilerde gelişim problemleri ortaya çıkıyor ve bazı hastalıklar, özellikle kurşuni küf gibi, daha fazla görülüyor. Bu durum hem üreticiyi hem de tüketiciyi etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

UYGULANABİLİR DEĞİL

Bölgedeki üreticilerin, iklim koşullarının olumsuz etkilerini en aza indirmek için gece gündüz çalıştığını belirten Yumak, “Üreticilerimiz, özellikle zirai dona karşı sabahın ilk ışıklarına kadar seralarını ısıtarak bitkilerini korumaya çalışıyor. Ancak artan maliyetler nedeniyle bu süreç her üretici için uygulanabilir değil. Akdeniz Bölgesi, örtü altı üretimin merkezi konumunda. Buradaki üretim ve ihracat yıl boyunca devam ediyor. Ancak iklim değişiklikleri, kış aylarında üretimi daha zorlu hale getiriyor.” dedi.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN