Antalya'nın Akseki ilçesi Değirmenlik Mahallesi'nde yaşayan sanayici Engin Girgin, geçtiğimiz yıl güneş enerjisinden araç yapan lise 10. sınıf öğrencisi oğlu Samet Girgin ile birlikte tasarladıkları telefon şarj eden geri dönüşüm otomatı yaptılar.

GERİ DÖNÜŞÜM ATIKLARI İÇİN OTOMAT İMALATI YAPTILAR 

Antalya'nın Akseki ilçesi Değirmenlik Mahallesi'nde yaşayan Engin Girgin, geri dönüşüm atıkları karşılığında otomat imalatı yaptı. Projenin elektrik sorununu Akseki ilçesinde Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan oğlu Samet Girgin çözdü.  Geçen yaz tatilinde eczanede çıraklık yaparak kazandığı para ile hayalindeki projeyi hayata geçirerek, hurdalıktan topladığı malzemelerden enerjisini güneşten alan 65 kilometre menzilli araç yapmıştı.

OTOMAT 37 ÜLKEYE İHRAÇAT EDİLDİ 

Daha önce pet şişe atılınca sokak hayvanlarına mama ve su veren bir otomat yaptıklarını aktaran Girgin, bu otomatı 37 ülkeye ihraç ettiğini, o ülkelerde de aktif olarak kullandığını belirtti. Girgin, "Önceki yıllarda plastik atığına mama veren otomat üretimi yapıyoruz. Onunda üretimine halen devam ediyoruz. Sokak hayvanlarını doyuran geri dönüşüm otomatı bizim en çok satışını yaptığımız makinemiz. Bu makineyi biz 382 belediyeye sattık. Ayrıca bu güne kadar 37 tane ülkeye ihracatını yaptık" dedi.

GEÇEN YIL GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞAN ARABA YAPTI 

Pet şişe attığınız zaman cep telefonu şarj eden makineyi yapmak için birkaç yıl önce düşünüp bir çalışma yaptığını anlatan Girgin, "Kafamda bu proje birkaç yıl öncesinden vardı. Fakat elektrik konusunda başarılı olamamıştım. Bu problemi ise küçük oğlum Samet sayesinde çözdük. Samet geçen yıl güneş enerjisi ile çalışan bir araba yapmıştı. Bu konuda becerilerini yeteneklerini geliştirdi. Biz imalatımızı, Ar-Ge çalışmalarımızı ve projelerimizi Antalya'nın Akseki ilçesinde yürütüyoruz. Bu ürettiğimiz ilk makineyi kendi şehrimizde kullanacağız. Kendi memleketimize hediye edeceğiz. Umarım başarılı bir proje gerçekleştirmiş oluruz. Hem kendi adıma hem oğlum Samet adına ve ilçemiz adına güzel bir başlangıç olur" ifadelerine yer verdi.

REKLAMINI YAPARAK İHRAÇ ETMEYİ PLANLIYORUZ 

Girgin, "Önümüzdeki günlerde mutlaka seri üretime geçeceğiz. Seri üretimde günde iki makine yapmayı planlıyoruz. Daha önce diğer modellerimizi ihraç ettiğimiz ülkelerle iletişime geçip bu makinenin da reklamını yaparak ihraç etmeyi planlıyoruz" dedi. Akseki ilçesinde Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Samet Girgin ise, "Babam bu projeyi bana anlattığı zaman bir devre tasarladım. Bu devreyi birkaç defa makine özerinde denedim ve makinede çalıştığını anladığım. Babam ile birlikte  bunu faaliyete geçirmeye karar verdik" diye konuştu.

GÜNEŞTEN ALDIĞI ENERJİ İLE ÇALIŞIYOR 

Parçaları da kendilerinin imal ettiğini anlatan lise öğrencisi Samet Girgin, "Bazı parçalar tasarlayarak üç boyutlu yazıcıda bastım. Tasarladığım parçaları makinemizde kullandım. Pet şişeyi makineye attığınız zaman telefonunuzu ister kablolu, ister kablosuz şekilde 10 dakika boyunca otomat şarj ediyor. Makinemiz güneşten aldığı enerji ile çalışmaktadır. Makinemiz güneş enerjisi ile sağlıklı bir şekilde çalışıyor ve dışarıdan enerji takviyesine ihtiyaç duymuyor" şeklinde konuştu.                                 

Kaynak: İHA