Protokol kapsamında Antalya’daki tüm resmî ve özel ilköğretim ile ortaöğretim okul/kurumlardaki öğrencilere olumlu tutum ve davranış kazandırma amacıyla yapılan çalışmalarda İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün işbirliği hedefleniyor. Uygulamaya bazı eğitim sendikaları karşı çıkıyor.

NE HEDEFLENİYOR?

ÇEDES Projesi kapsamında her yıl Diyanet koordinasyonunda Kültür Şenlikleri düzenlenecek. MEB'e bağlı müdürlükler şenlikte Diyanet'e destek olacak. Deprem bölgelerinde de özel çalışmalar yürütülecek. Diyanet Gençlik Merkezleri'nde yürütülecek faaliyetlerde görev alacak personeli ve gönüllü öğrenciler, il ve ilçe müftülüklerince belirlenecek. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü ile özellikle deprem bölgelerindeki öğrencilere, "Değerler Eğitimi" verilmesi önü açıldı. Ayrıca, öğrencilerin AFAD, Kızılay, Yeşilay ve Diyanet Vakfı'nın çalışmalarına dahil edilmeleri sağlanacak.

‘PEDAGOJİ BİLİMİNE AYKIRI’

Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi (ÇEDES) kapsamında bir süredir ülke çapında toplantılar yapıldığını ve çeşitli kararlar alındığını söyleyen Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez,

“Dini ve manevi değerleri merkeze alan ÇEDES Projesi, laik-bilimsel eğitim anlayışına ve pedagoji bilimine aykırı bir içerikte hazırlandı ve uygulanmaya başladı. Projenin ülke çapında uygulaması için Milli Eğitim Müdürlükleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı il müftülükleri aracılığıyla okullara ‘manevi danışman’ sıfatıyla pedagojik eğitimi bulunmayan vaiz, imam hatip, Kur’an kursu öğreticileri çeşitli illerde görev yapmaya başladı” diye konuştu.

 ‘TARİKATLARIN ÖNÜ AÇILIYOR’

Çocukların özgür ve sağlıklı bireyler olarak yetişmesi için eğitimin kalitesinin önemli olduğunu belirten Sönmez, siyasi iktidarın ‘tek din, tek mezhep’ yaklaşımında olduğunu söyledi. Sönmez,

“ÇEDES Projesi iktidarın eğitim sistemini siyasal-ideolojik çizgisi ve dini-kültürel ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirme hedefinin son örneği olarak karşımıza çıkmaktadır. ÇEDES ile vaiz, imam hatip ve Kur’an kursu öğreticilerinin, İlahiyat Fakültesi mezunlarının eğitim kurumu olan okullarda ‘manevi danışman’ olarak görev yapmalarının önü açılıyor. Manevi danışmanlarla öğrencilerin okul dışında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı kamplarında buluşmaları, okullardaki koordinatör öğretmen ve Gülen cemaatinin ‘abla ve ağabeyleri’ gibi koordinatör öğrencilerle dini telkinler yapan ‘değerleri eğitimi’ çalışmalarına katılmaları sağlanacak. ÇEDES projesi ile Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığına, dinci tarikat ve cemaatlere öğrencileri devşirmenin önü açılacak” dedi.

Muhabir: BÜLENT ÖNER