Akdeniz Üniversitesi’nin kampüsün içindeki ve Kültür gibi öğrencilerine yönelik mekanların olduğu yerlerde sık sık görünen İngilizce kursları, büyük bir sorun haline geldi. Gençlerin üniversite okudukları sürede kendilerini geliştirmek ve farklı kültürleri tanımak için İngilizce öğrenmek istiyor. Bunu bilen kurslar da çocukları kendi ağlarına düşürmek için çabalıyorlar.

KOCA BİR YALAN

Söz konusu kurslar öncelikle öğrencilere uygun ödeme imkanları sunuyor. Ardından 15 gün deneme süreleri olduğu ve eğer memnun kalmazlarsa 15 gün içirişinde üyeliklerini iptal edebileceklerini söylüyorlar. Fakat bu koca bir yalan! Kursların deneme süresi adı altında sundukları şey Tüketici Cayma süresi! Bu süre bittiği için kursa kayıt yaptıran öğrenciler üyeliklerini iptal ettiremiyorlar ve bu kurs bitene kadar dersleri alsalar da almasalar da ödeme yapmak zorunda kalıyorlar.

İngilizce Kursları Mesaj

ORTADA BİR KURS YOK

Bir diğer hususta bu 'İngilizce kursu' adı altında pazarlanan bu hizmetler aslında bir kurs değil! Eğitimler sadece internet üzerindeki videolardan ibaret. Öğrenciler ne soru sorabiliyor ne de karşılarında bir muhatap bulabiliyor. Öğrencilere İngilizce eğitim adı altında sadece video izletiyorlar ve bu videolar için de fahiş fiyatlar talep ediyorlar. Öğrenciler bu olayı öğrendikleri zaman maalesef iş işten geçmiş oluyor ve artık bu ağın içine düşmüş oluyorlar.

TÜKETİCİ ALMADIĞI HİZMETİN BEDELİNİ ÖDEMEK ZORUNDA DEĞİL

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ise mağduriyet yaşayan öğrenciler için kritik uyarılarda bulundu. Gündüz, tüketicinin almadığı hizmetin parasını ödemek zorunda olmadığımı belirterek, “Öncelikli olarak çocuklar hiçbir şeye imza atmasınlar. Eğer imza atan kişi 18 yaşından küçükse imzası geçersizdir. Buradan geri dönüş yapabilirler. Bir diğer yol da tüketici almadığı hizmetin bedelini ödemek zorunda değildir. Burada tüketici yanıltmak ve aldatmaya yönelik bir hareket varsa zaten bununla ilgili Tüketici Hakem Heyeti’ne ya da Savcılığa gidebilirler. Çünkü burada bir dolandırıcılık söz konusu” dedi.

MAĞDUR OLAN ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?

Mağduriyet yaşayan öğrencilerin izlemesi gereken yolu anlatan Gündüz, “Tüketici mutlaka sözleşmesinin bir kopyasını almalı! Neye imza attığını falan bilmesi gerekiyor. Abonelikten çıktıklarına vazgeçtiklerine dahil söz konusu kuruma bir ihtarname çeksinler. Hiç ödeme yapmamaları gerekiyor. Buna rağmen haklarına icra işlemi başlatılırsa hemen İcra Dairesi’ne gidip itirazda bulunacaklar ve meblağ küçük olduğu için bu dosya direkt olarak Tüketici Hakem Heyeti’ne gelecek. Hakem Heyeti de çoğu davayı tüketicinin lehine veriyor” diye konuştu.

Neşet Gündüz Antalya Tüketiciler Birliği Başkanı

Muhabir: TAHSİN CAN ÖNALP