Antalya’nın Alanya ilçesinde Yeşilöz Mahallesinde Aytemiz Akaryakıt Dağıtım tarafından yapılması planlanan yanaşma Dolfeni Tesisi Kapasite Artışı Projesi büyük tepki çekmişti. Gemi yanaşma kapasitesinin 60 bin DWT’den 160 bin DWT’ye yükseltileceği projeye ÇED olumlu kararı verildi. Proje hafta sonu projenin hayata geçirilmek istenilen sahilde düzenlenen geniş katılımlı toplantı ile bir kez daha protesto edildi.
ÇED SÜRECİNE GİRİLDİ
Aytemiz Akaryakıt Dağıtım A.Ş., Alanya’nın Yeşilöz Mahallesi’nde akaryakıt ve LPG depolama alanı ile deniz yoluyla akaryakıt taşımacılığına yönelik bir tesis kurmak için 2011 yılında başvuru yaptı. Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, aynı yıl “ÇED Gerekli Değildir” belgesi vererek projenin başlatılmasına onay verdi. Ancak tesisin kapasite artışı ihtiyacı doğunca 2013 yılında yeni bir proje tanıtım dosyası hazırlanarak tekrar ÇED sürecine girildi.
BAKANLIKTAN ÖNERİ
Yetkili kurumlarca yapılan incelemeler sonucunda 20 Ağustos 2013 tarihinde ikinci kez “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındı. İlk planlamada akaryakıtın şamandıra hattı ile taşınması öngörülüyordu. Ancak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, ülke genelinde akaryakıt ve LPG taşımacılığının deniz dibi boru hatları ile yapılmasını önerdi. Bu doğrultuda proje revize edilerek Gemi Yanaşma Dolfeni sistemi benimsendi. 2014 yılında yapılan ÇED başvurusu sonucunda, Bakanlık 18 Eylül 2014 tarihinde “ÇED Olumlu” kararı verdi.
3 KATA YAKIN ARTIŞ
Kapasite artışı sonrası Yanaşma Dolfeninin toplam 324,4 metre uzunluğa ulaşarak 160.000 Dwt kapasiteli gemilerin yanaşabileceği bir tesis olacağı duyuruldu. Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu, projenin turizm için büyük bir risk barındırdığını ifade ederek ÇED kararını mahkemeye taşıyacaklarını belirtmişti.
İMZA KAMPANYASI
Deniz kaplumbağaları ve kum zambakları ile ünlü sahilde hayata geçirilmek istenen proje bir yandan yargıya tanışırken diğer taraftan da iptal edilmesi için imza kampanyası başlatıldı. 200 kişinin hedeflendiği kampanyada şuana kadar 170 imza toplandı. Güldane Şahin tarafından internet üzerinden olarak başlatılan kampanyada birtakım çekincelere de yer verildi.
PORJE PROTESTO EDİLDİ
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Ertuğrul Gün'ün haberine göre; Dolfeni Tesisi Kapasite Artışı Projesi hafta sonu bölgede gerçekleştirilen toplantı ile bir kez daha protesto edildi. Toplantıya CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, PM Üyesi Şengül Yeşildal, Milletvekili Aliye Coşar, Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, ilçe yöneticileri, İyi Parti İlçe Başkanı, MHP İlçe Başkanı, çevre mahallelerin Muhtarları ve mahalle sakinleri katılarak destek verdi.
GELECEĞE SAHİP ÇIKALIM
Başkan Kamacı konuşmasında, “Aytemiz Dolum Tesisi’nin kapasitesinin artırılması, Alanya'nın doğasının, ekolojik dengenin ve turizm potansiyelinin üzerinde geri dönülmez zararlara yol açacak. Tarımsal üretim cenneti, Avrupa turizminin gözbebeği Alanya’mızın geleceğine sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.
KAPASİTE ARTIŞINA ONAY ÇIKMADI
Milletvekili Aliye Coşar ise daha önce verilen kararlara atıfta bulundu. Coşar, “Projede bölge halkının görüşü alınmadı. Projenin 2019 yılında kapasite artışına ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporuna karşı verilen yargı mücadelesi sonucu ÇED olumlu raporu iptal edilerek kapasite artışına onay çıkmadı.” dedi.
KAPASİTE ARTIŞINA KARŞIYIZ
Kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen 2025 yılında bakanlığın kapasite artışı için yine ÇED olumlu raporu vermesi hukuka aykırı olduğunu belirten Coşar, “Turizm ve tarım kenti Alanya İlçemize telafisi güç zararlar verecek, geleceğini etkileyecek Aytemiz Akaryakıt A.Ş.'ye ait dolum tesislerinde kapasite artışına karşıyız. Gazipaşa’dan Kaş'a kadar Antalya’mızın sahillerini, denizini ve ormanlarını ranta ve talana karşı savunacağız.” ifadelerine yer verdi.