Aile danışmanları birçok farklı kurumda çalışmakta ve ailelere sorunları üzerine yardımcı olmaktadırlar. Belirli bölümlerden mezun olduktan sonra aile danışmanlığı eğitimi alarak aile danışmanı olunabilmektedir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın her aileye aile danışmanı atayacağını açıklamasıyla birlikte aile danışmanı maaşları araştırılmaya başlanmıştır. Aile Danışmanlığı hakkında diğer merak edilenler yazımızda! İşte detaylar…

Aile Danismani Maaslari 2

Aile Danışmanı Maaşları

Aile danışmanı maaşlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Mezun olunan bölüm, tecrübe, çalışılan kurum ve çalışılan il bu faktörlerden bazılardır.

Aile danışmanı maaşları 2024 yılında şu şekildedir:

  • Aile danışmanı maaşı ortalama olarak 23.000 TL – 45.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Devlette Aile Danışmanı Maaşları

Devlet kurumlarında aile danışmanı olarak çalışmak mümkündür. Belediyelerin aile ve kadın birimlerinde ve bakanlıklarda çalışılmaktadır. KPSS puanı ve ihtiyaca göre devlete aile danışmanı alımı yapılmaktadır.

Belirli durumlarda ek ödemelerle bu tutarın yükseldiği de görülmektedir. Çocuk sayısı, medeni hal, kıdem ve derece sayısı, çalışılan ilin döner sermayesi ve devlet teşviki maaş tutarını etkilemektedir.

Devlet kurumlarında çalışan aile danışmanı maaşları şöyledir:

  • Devlette aile danışmanı maaşları yaklaşık olarak 40.000 TL’dir.

Aile Danismani Maaslari 3

Özelde Aile Danışmanı Maaşları

Aile danışmanları devlette çalışabildikleri gibi özel sektörde de istihdam edilebilmektedirler. Özel sağlık merkezlerinde ve kliniklerde çalışabilmektedirler. Dileyen kişiler kendi aile danışmanlık merkezini de açabilmektedirler. Özel sektörde aile danışmanı maaşları çalışılan şehre, çalışılan kuruma ve tecrübeye göre değişkenlik göstermektedir.

Özelde aile danışmanı maaşları şu şekildedir:

  • Özelde aile danışmanı maaşları 23.000 TL ile 38.000 TL arasında değişmektedir.

Aile Danismani Maaslari 4

Yıllara Göre Aile Danışmanlığı Maaşları

Aile danışmanı olmak isteyen ve bu mesleği araştıran kişiler yıllar içerisinde maaşların nasıl değiştiğini merak etmek etmektedirler.

Yıllara göre aile danışmanı maaşları aşağıdaki gibidir:

Yıl

En Düşük Maaş

En Yüksek Maaş

Ocak 2017

1.800 TL

3.500 TL

Ocak 2018

2.000 TL

4.000 TL

Ocak 2019

2.500 TL

5.100 TL

Ocak 2020

2.900 TL

6.000 TL

Ocak 2021

3.500 TL

7.300 TL

Ocak 2022

5.200 TL

11.100 TL

Temmuz 2022

6.700 TL

14.600 TL

Ocak 2023

11.500 TL

23.000 TL

Temmuz 2023

15.400 TL

29.000 TL

Ocak 2024

22.100 TL

38.000 TL

Temmuz 2024

25.000 TL

45.000 TL

Aile Danışmanı Nedir?

Aile danışmanı, aile üyelerinin arasındaki sorunları ortaya dökmelerini sağlayan ve bireylerin bu sorunların çözülmesinde yardımcı olan kişilerdir.

Aile danışmanları ne yapar sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir:

  • Ailedeki kişilerin birbirlerini dinleyip anlamasına
  • Aile içinde oluşan görüş ayrılıkların farkında olunmasına
  • Var olan soruna dair konuşmalarına
  • Duygu ve düşüncelerin net bir şekilde açığa çıkarılmasına
  • Diğerleri olduğu gibi kabul etmeye
  • Beklentilerin açık bir dille ifade edilmesine yardımcı olur.

Aile terapisi seansları, bireysel olarak değil tüm aile bireyleri ele alınarak yapılır. Bütünsel bir yaklaşım bulunmaktadır. Aile danışmanlarının görevi aile içinde yaşanan sorunlar, ölüm, kronik hastalıklar, ayrılık, boşanma gibi durumlarda yardım alan kişilere destek olmaktır. Aile bireylerinin yaşadıkları sorunların çözümü ve kişilerin birbirlerine olan davranışlarında iyilik hali sağlanır. Bireyde meydana gelen ve tüm aileyi etkileyen problemlerin çözümüne yönelik terapi çeşitleri uygulanır. 

Aile Danismani Maaslari 5

Aile Danışmanı Ne iş Yapar?

Aile danışmanı, aile üyeleri arasındaki ilişkilerle, karşılaşılan sorunlarla ve bu sorunların çözümüyle ilgilenen uzmandır. Ailede ortaya çıkabilecek zihinsel ve duygusal problemleri çözmeyi amaçlayan ve aileye danışmanlık hizmeti sunan kişidir. Aile danışmanlığı, yalnızca aile üyelerine yönelik bir hizmettir. Seanslara genellikle anne, baba, çocuklar ve diğer aile üyeleri katılır. Aile içindeki rollerin ve sorumlulukların daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur ve ailedeki çatışma konularını belirler. Danışman, bireyler arasındaki etkileşimde rol oynayan sorunları ortaya çıkarır ve bu sorunlarla ilgili olarak aile üyelerine farkındalık kazandırır.  

Aile danışmanları; aile içi iletişim sorunları, çatışmalar,  ailedeki temel ihtiyaçlar, yaşanan değişiklikler,  ekonomik sıkıntılar,  boşanma ve boşanma sonrası süreç, aldatma,  ebeveynlik,  aile içi şiddet ve adaptasyon sorunları ile ilgilenmektedirler.

Aile danışmanı  ailenin tüm bireyleriyle görüşebileceği gibi birkaçının katılımıyla da seanslar gerçekleştirilebilir.  Bazen de aile danışmanlığı için görüşmeler bireysel katılımla ilerlediği durumlar olabilmektedir.

Aile Danışmanının Görevleri

Aile danışmanının görevleri merak edilmektedir. Aile içinde yaşanan sorunlara profesyonel bir bakış açısı sunan aile danışmanının görevlerine yakından bakalım…

Aile danışmanı görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Aile içinde yaşanan sorunu aile bireyleri tarafından tanımlanmasını sağlar. Bu soruna karşı aile üyelerinin ne hissettiğini, ne düşündüğünü ve nasıl davrandığını tespit eder.
  • Sorunu analiz eder. Sorunun ilk ne zaman ortaya çıktığı ve ne sıklıkla yaşandığı gibi soruların cevabını arar.
  • Aile sistemindeki rol ve sorumlulukları inceler.
  • Ailenin iletişim biçimine odaklanır. Aile bireylerinin birbirleriyle işlevsel bir şekilde iletişim kurabilmeleri için onları teşvik eder. İletişim becerileri öğretir ve çeşitli çalışmalar düzenler. 
  • Her bir aile bireyine kendini özgürce ifade edebileceği, duygu ve düşüncelerini paylaşabileceği bir ortam yaratır.
  • Yaşanan adaptasyon sorunları (evlilik, çocuk sahibi olma, çocuğun ergenlik dönemi, çocukların evden ayrılması, yetişkinlik, yaşlılık ve emeklilik) ilgilenmektedir.
  • Evlenme aşamasında olup aile kurmayı isteyen çiftlere danışmanlık hizmeti verir. 
  • Boşanma öncesi dönemde olan ailelere bu süreçte yardımcı olur.
  • Aile içi şiddete müdahale etmek ve tekrar yaşanmasının önüne geçmek için çalışmalar yapar.
  • Eşler arasında yaşanan sorunların çocukları olumsuz etkilemesinin önüne geçmeye çalışır.
  • Ailenin yaşadığı ölüm, kronik hastalık, iflas gibi kriz dönemlerinde aile bireylerinin başa çıkmasını kolaylaştırır.
  • Mesleki yeterliliklerini aşan bir durum olduğunda aile bireylerini gerekli ruh sağlığı uzmanlarına ya da adli kuruluşlara yönlendirir. 
  • Mahkeme süreçlerinde dava kararlarının şekillenmesine destek olmak amacıyla aileye danışmanlık hizmeti verebilmektedir.

Aile Danismani Maaslari 6

Aile Danışmanı Terapi Yapar Mı?

İlk olarak aile terapisi ve aile danışmanlığı birbirinden farklıdır. Bundan dolayı aile danışmanları terapi hizmeti veremez.

Aile bireylerinden en az birinin yaşadığı problem psikopatolojik olan bir rahatsızlıkla ilgiliyse aile danışmanı bu duruma müdahale etmemeli ve bireyi uzman psikologlara ya da psikiyatristlere yönlendirmelidir. 

Bu kapsamda aile danışmanı terapi yapmaz; aile için danışmanlık hizmeti verir. Onlara sorunlarını çözmede farkındalık sağlayarak, gerekli beceriler kazandırarak rehberlik eder. Aile terapileri üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olmuş uzman klinik psikologlar tarafından verilmektedir.

Aile Danışmanı Olarak Kimler Atanabilir?

Üniversitelerin psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmet, hemşirelik ve tıp bölümlerini bitiren kişiler, aile danışmanı olabilir. Aile danışmanı olabilmek için bu bölümlerden mezun olmuş kişiler MEB onaylı sertifika programlarına katılarak 450 saatlik eğitimin sonunda aile danışmanı olabilirler.

Aile danışmanı olabilmek için diğer bir seçenek ise yüksek lisanstır. Şartları karşılayan kişiler üniversitelerin açtığı tezsiz aile danışmanlığı programından mezun olduktan sonra da aile danışmanı olarak çalışabilmektedirler.

Aile Danışmanının Görev Alabileceği Yerler Nerelerdir?

Aile danışmanının görev ve sorumluluklarını yerine getirdiği çalışma alanları psikolojik danışmanlık merkezleri, rehabilitasyon merkezi, aile mahkemeleri, belediyeler, kadın ve aile sağlığı merkezleridir.

Kaynak: HABER MERKEZİ