Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Bu kapsamda, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si dikkate alınarak hesaplanan yoksulluk sınırına göre, nüfusun yüzde 59,6'sı eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamıyor.
YOKSULLUK SINIRI YÜKSELDİ
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ilişkin ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerini kamuoyuna açıkladı. Açıklanan verilere göre, eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’sine dayalı olarak hesaplanan yoksulluk sınırındaki oran 2024 yılında yüzde 13,6’ya yükseldi. Bu, geçen yılın oranına göre 0,1 puanlık bir artış anlamına geliyor. Medyan gelirin yüzde 60’ı dikkate alınarak yapılan hesaplamada ise yoksulluk oranı 0,1 puanlık bir azalışla yüzde 21,2 olarak belirlendi. Ayrıca, medyan gelirin yüzde 40’ı dikkate alındığında yoksulluk oranı 0,1 puan azalarak yüzde 6,9’a geriledi.
SÜREKLİ YOKSULLUK ORANI GİDEREK ARTIYOR
4 yıllık veriler ele alınarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı dikkat çeken bir yükseliş kaydedildi. Sürekli yoksulluk oranı yüzde 13,7’ye çıktı. Bu, yoksulluğun sadece bir yıl ile sınırlı kalmadığını, bireylerin uzun vadede de yoksullukla mücadele etmek zorunda kaldıklarını gösteriyor.
MOBİLYALAR DEĞİŞTİRİLEMİYOR
Türkiye'de barınma sorunu giderek artıyor. TÜİK verilerine göre nüfusun yaklaşık üçte biri, sızdıran çatılar, nemli duvarlar ve eski pencere çerçeveleri gibi yapısal sorunlarla karşı karşıya. Ayrıca, yüzde 30,2’si konutlarında izolasyon eksikliği nedeniyle ısınma sorunu yaşarken, yüzde 21,7’si çevre kirliliği, hava kirliliği gibi çevresel problemler yaşıyor. Raporda nüfusun yüzde 59,6'nın eskimiş mobilyalarını yenileyemediği belirtildi.