Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) dolandırıcılık ve kara para aklama gibi durumları engellemek amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirdiği uygulama ile kuyumculardan yapılacak yüklü alım-satım işlemleri için kimlik ibraz etme zorunluluğu getirmişti. Halihazırda çok sayıda kuyumcu, milyonlarca liraya varan alım-satım işlemlerinde dahi herhangi bir kimlik talebinde bulunmazken, Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu durumu tersine çevirmek için düğmeye bastı.

KONTROL SIKLIĞI DEVREDE

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kuyumcularda altın alım ve satım işlemlerinde 185 bin TL'yi aşan işlemlerde kimlik belgesi ibrazını zorunlu hale getiren düzenlemeyi 1 Ocak 2025 itibarıyla yürürlüğe koydu. Yeni uygulama kuyumcular tarafından, "Yasa dışı işlemlerin ve vergi kayıplarının önüne geçilebilecek" ifadeleri ile yorumlandı. Kararın, yatırımcı için devlet tarafından atılmış doğru bir adım olduğunu belirten kuyumcular, kimlik ibrazının kontrol sıklığını da gündeme getireceğini vurguladı.

Altın Kuyumcu Sarraf 2

KORKANLAR OLACAKTIR

Uygulamaya ilişkin, "Doğru olduğunu düşünüyoruz" açıklamasında bulunan kuyumcular, esnafın da dikkatli olmadı gerektiğini belirtti. Kimlik ibrazı halinde nasıl bir adım izleneceğine ilişkin tereddütleri olduğunu belirten kuyumcular, "Biz kimliklerini isteyeceğiz ama burada biz nasıl müdahale edebiliriz bilemiyoruz. Vermek istemeyen de olacaktır tabi ki. Fakat sonuçta bizim bunu almamız gerekecek. İlla ki yatırımcılardan korkanlar olacaktır bu durumdan ama bu ikili güven meselesi olduğu için her zaman devletimize de güvenimiz sonsuzdur. Yasa dışı işlemlerdeki kontrolü sağlamak için doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz biz. Esnafımızın da bu durumda dikkatli olması gerekir” ifadelerini kullandı.

Altın Kuyumcu-2

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz aylarda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de en büyük vergi kaçağının bulunduğu sektörlerden birinin de kuyumculuk ve mücevherat olduğunu belirterek, söz konusu işletmeler hakkında denetimlerde bulunacak yeni bir ekip oluşturulduğunu duyurmuştu.

Söz konusu ekipler, kuyumcuların ödediği vergileri değerlendirmekle sınırlı kalmayacak. Aynı zamanda mevzuata aykırı uygulamaları denetleyecek ekipler, toplam tutarın 185 bin lira ve üzerinde olduğu işlemlerde ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemde toplam işlem tutarının 185 bin lirayı geçmesi durumunda, kuyumcuların kimlik bilgilerini alıp almadığını ve bu bilgilerin doğruluğunu teyit edip etmediğini inceleyecek.

Bakanlığın uygulayacağı yüklü cezalar nedeniyle kuyumcuların yeni dönemde kimlik zorunluluğuna uygun davranması ve 2025 yılı itibarıyla belirlenecek sınırın üzerindeki işlemlerde kimlik ibraz etmeyen kişilere yönelik alım-satım işlemlerini tamamen durdurması bekleniyor.


 

Muhabir: DUYGU TEKİN