Milyarlarca lira kamu kaynağı harcanarak Antalya’da inşa edilen Expo 2016 içi boş etkinlikleri ve iktidarın şovlarına sahne olduktan sonra kaderine terk edildi. Bir süre düğünlere ev sahipliği yaptı, film seti oldu ve sonunda arazileri parsel parsel satışa çıkarıldı.

Özelleştirme İdaresi’nin Expo2016’nın üzerine kurulu olduğu toplam 1 milyon 100 bin m2’lik araziyi parça parça satışa koyduğu yönündeki haberler Antalya’da tepkiyle karşılandı. Kent kamuoyu, Expo arazisinin inşaat şirketlerine rant için değil, kamu yararı için kullanılması gerektiğini savunuyor.

Expo’nun maliyeti konusunda çeşitli rakamlar veriliyor. Ancak Expo denetçisi olarak da görev yapan iş insanı Osman Bağdatlıoğlu, 75 milyon Euro olarak öngörülen bütçenin çeşitli etkinliklerle 800-900 milyon Euro’ya çıktığını belirterek, “ Türkiye’de bunun hesabı da verilmiyor. Hiçbir EXPO’da konser yoktur. Ben dünya çapında 9 EXPO’da denetmeleri yaptım. Konser bir açılışta bir kapanışta olurdu. Antalya’da 100-150 tane konser yapıldı. EXPO’lar seyirci toplamak için değil, kültürleri birleştirmek içindir” ifadelerini kullanmıştı.

Expo’da denetçiyi bile isyan ettiren konserlerde Yavuz Bingöl’den Mustafa Ceceli’ye, Safiye-Faik ikilisinden Sami Özer’e iktidarın beslediği birçok sanatçı bütçeden payını aldı. Konserlere rağmen hedeflenen 8 milyon ziyaretçi sayısının ancak yarısına ulaşılabildi.

Expo, iktidarın yüzeysel şovlara dayalı siyasetinin örnek projelerinden biri olarak tarihe geçti. Yıllarca adeta çürümeye terk edilen Expo arazilerinin satışa çıkarılması iktidarın kaynak arayışına ne kadar çare olur bilinmez. Ancak şatafatlı ışık gösterisiyle açılan, Ödemiş’ten sökülüp getirilen bin yaşını bulan anıtsal zeytin ağaçlarının dikim törenleri ve bitmeyen ibrikli can suyu şovlarıyla hafızalara kazınan Expo’dan geriye kurumuş zeytin ağaçları ile betonlaşmış tarım arazileri ile amaçsız kullanımlarla heba edilmiş milyarlarca liralık kamu kaynağı kalacağını söylemek yanlış olmaz.