Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4+4+4 eğitim sisteminde değişiklik yapacağına yönelik açıklamaları ve bazı sermaye grupları ile eğitim platformlarının “Son 4 yıl zorunlu olmaktan çıkartılmalı” yönündeki ifadeleri tepki çekti. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, zorunlu eğitimin kaldırılmasının çocuk işçiliğini ve çocuk yaşta evliliği yaygınlaştıracağını vurguladı.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE VE EVLİLİĞE DAVETİYE

Koç, sanayiciler ve bazı eğitim platformlarının zorunlu ve kamusal eğitimin, 'bütçeye yük' olarak gördüğünü belirterek, “Bu gruplar eğitimi hak olmaktan çıkartmak, çocukların erken yaşta işgücü piyasasına sürmek istiyor. Sermaye gruplarının erken yaşta ucuz iş gücüne ihtiyacı var. 12 yıllık zorunlu eğitim erken yaşta, ucuz iş gücüne engel bu yüzden lise zorunlu olmaktan çıkartılsın istiyorlar. Çocuk yaşta işçiliği, eğitimi zorunlu olmaktan çıkararak nasıl yaygınlaştırmak gerektiğini anlatıyorlar. Bir buçuk milyonu aşkın çocuk okuldan kopartılırken, yalnızca son bir yılda 71 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybederken yetmez daha çok ve daha küçük yaşta çocuk işçi istiyoruz diyorlar” ifadelerini kullandı.

ZORUNLU EĞİTİME YÖNELİK SALDIRI HIZLANDI

Başkan Koç, Yeni eğitim-öğretim yılında hayata geçirilen mesleki ve teknik eğitim politika belgesi, dört yeni okul modeli, genç girişimci ahiler projesi, 2016’da başlatılan Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) projelerinin çocuk işçiliğini yaygınlaştırmak için atılan ilk adımlar olduğunu hatırlatarak, yeni eğitim politikalarıyla sürecin hızlandığını söyledi. Ayrıca, zorunlu eğitimin evlilik yaşını yükselttiği iddialarına da tepki göstererek, “Bu söylem çocuk yaşta evliliklerin önünü açmaktadır. Çocuklarımızı geleceksizliğe mahkum etmek istiyorlar” dedi.

KARMA EĞİTİM DE HEDEFTE

Koç, zorunlu eğitimle birlikte karma eğitimin de kaldırılmak istendiğini belirtti. 2012’de 4+4+4 kapsamında yapılan değişikliklerle karma eğitimin önce imam hatip okullarında kaldırıldığını 2018’de ise ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle tüm liselerde karma eğitimin kaldırılması yönünde uygulamalar başlatıldığını hatırlatarak, “Eğitim hakkı dini vakıf ve derneklerin yönlendirmesiyle şekilleniyor. Bilimsel, parasız ve karma eğitim herkesin hakkıdır” şeklinde konuştu.

“EĞİTİMİN NİTELİĞİ DEĞİL SÜRESİ TARTIŞILIYOR”

Veli-Der Antalya Şubesi, eğitim sistemindeki sorunların kaynağının zorunlu eğitim süresi değil, eğitimin niteliği olduğunu vurguladı. Koç, “Eğitimde yaşanılan sorunlar zorunlu eğitim süresinin sonucu değil eğitimin niteliği ile ilgilidir. Sorun, atılan her adımla çocuklarımızın eşit, parasız, zorunlu, karma, bilimsel, kapsayıcı eğitim hakkında yaratılan tahribattır. Okul öncesi eğitimin parasız ve zorunlu olması da tüm çocuklarımızın en temel hakkıdır. Okul öncesi eğitim parasız olmalı ve zorunlu eğitim süresine dahil edilmelidir. Yapılan açıklamalar ve atılan adımlarla görüyoruz ki; çocuklarımız yüz yıl önce sahip oldukları haklarını kamusal, parasız, zorunlu eğitim hakkını, karma eğitim hakkını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Çocuklarımızın artık kırıntıları bırakılan parasız, zorunlu, bilimsel, karma eğitim hakkına dokunmayın” dedi.

Muhabir: AYŞEM SİCİM