Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçtiğimiz günlerde katıldığı yayında 12 yıllık zorunlu eğitim hakkında açıklamalarda bulundu. Tekin, “Zorunlu eğitimin çok olduğunu, yakında bunun tartışmaya açılacağını ben de tahmin ediyorum. Bu kadar uzun bir süre standart bir eğitime çocukları tabi tutmak doğru olmayabilir” açıklamasında bulundu.
ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İŞSİZLİĞİ ARTIRDI
Bunun üzerine Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Maarif Platformu ve Medeniyet Enstitüsü tarafından düzenlenen “Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” konulu çalıştayın sonuçlarını paylaştı. Raporda, her öğrenciyi aynı seviyeye getiren sistemin eğitimi çıkmaza sürüklediği ve üniversite eğitiminin işsizliği artırdığı vurgulandı.
ZORULU EĞİTİM 9 YIL OLMALI
Konuya ilişkin konuşan Eğitim-Sen Başkanı Kadir Öztürk, sistemin başlı başınca sorunlu olduğunu söyledi. Öztürk, “Biz eğitimin okul öncesi eğitimi ile toplam 9 yıl olması gerektiğini savunuyoruz. Bu 4+4+4 sistemini de imam hatip okullarının daha çok kayıt yapabilmek için uygulamaya geçildi” ifadelerini kullandı.
UCUZ İŞ GÜCÜ YARATMAK
Çocuk sömürüsünün ön plana çıktığını söyleyen Öztürk, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Biz Avrupa’nın Çin’i olacağız” sözlerini hatırlatmak istiyorum. Yani bu sistemle ucuz iş gücü yaratmak istendi. Böylece çocuk sömürüsü ön plana çıkarmaktı. Biz bu sisteme karşıyız. Yusuf Tekin şimdiye kadar bilimsel, demokratik ve laik bir eğitimi savunmuyor. Tamamen tarikatların güdümünde olduğu için ne isterlerse onu yapıyorlar” şeklinde konuştu.
BU SİSTEM KIZ ÇOCUKLARINI SÖMÜRÜYOR
Mevcut eğitim sisteminin kız çocukları için mağduriyet yarattığını belirten Öztürk, “4+4+4 modelinin bir amacı da kız çocuklarına eğitim dışı bırakmaktır. Kız çocuklarının okula gönderilmesin, okulu bitirsin sonra da ev hanımı olsun isteniyor. Bu sistem kız çocuklarının sömürmenin bir başka yoludur” ifadelerini kaydetti.
ÇOCUKLAR KÖTÜ ALIŞKANLIKLAR EDİNİYOR
Çocukların kötü alışkanlıklar edindiğini ve sigara kullanım yaşının 10’a kadar düştüğünü belirten Öztürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarda sigara kullanım yaşı 10’a düştü. Eğitimin içi boşaltıldığı için çocuklar güvencesiz ve kötü alışkanlıklar ediniyor. Bazı okulun önünde uyuşturucu satışı yapılıyor. Çocuklarımızı bu kötülüklerden koruyabilmemiz için iyi bir eğitimi verilmesi gerekiyor. Müfredata çok sayıda din dersi eklendi. Onun yerine sağlıklı beslenme dersi eklenmeli. Ya da çocukların kendi bedenini tanıması gerektiği dersler eklenmeli.”