Antalya Ticaret Borsası'nın düzenlemeye başladığı ilk yıldan bugüne yöresel ürünlerin markalaştığı bir fuar haline gelen YÖREX 12. kez kapılarını ziyaretçilere açmaya hazırlanıyor. Türkiye çapından oda ve borsaların katıldığı, her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği YÖREX Fuarı sayesinde coğrafi işaretli ürün sayısında da her geçen yıl artış yaşıyor.  ATSO Başkanı Ali Bahar'ı da destek verdiği basın toplantısında konuşan Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, tescilli ürün sayısının 15 yıl içerisinde 109’dan 1481’e ulaşmasında YÖREX'in çok büyük payı olduğunu söyledi. 

MEDENİYETİ YAŞATAN YÖRESEL ÜRÜNLERİ BİR ARAYA GETİRDİK

Antalya Ticaret Borsası ( ATB) öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle düzenlenen YÖREX 12. kez kapılarını açacak. Fuar öncesi ATB’de düzenlenen basın toplantısına ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Taş ve ATB üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Ali Çandır, 2009 yılında bu yana ‘Sizin oraların nesi meşhur’ özdeyişiyle yöresel ürünlerin ticarileşmesini, üretimin arttırılarak yayılmasını ve kültürel değerlerin tanınmasını olanak sağlaması açısında önemli katkı sağladığını söyledi. Çandır,

“İlkini 2010 yılında başta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) olmak üzere valiliğimiz, büyükşehir ve ilçe belediyelerimiz, üniversitelerimiz, bugün bizlerle bir arada bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odamız, Antalya Gazeteciler Cemiyetimiz, bölge oda ve borsalarımız, meslek örgütlerimiz ve ismini sayamadığım onlarca paydaşlarımızın desteğinde gerçekleştirmiştik. Aradan geçen 13 yılda ve her seferinde aynı sahiplenmeyi, destek olmayı ve bizlere rehberlik etmeyi hiç bırakmayan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Bizler, ülkemizin kadim geçmişini ve medeniyetler harmanını en iyi anlatan ve yaşatan yöresel ürünlerini bir araya getirdik. Bu ürünlerin tescille hakkının ve hukukunun korunmasını, ticarileşmesini, üretiminin artırılarak yayılmasını, meslek gerektirenlerin yeni nesiller için cazibe alanı oluşturmasını ve nihayet kültürel değerler olarak tanınmasını sağlayacak sürekli etkinlikler bütünü olarak görmekteyiz.” ifadelerini yer verdi.

ANADOLU’NUN TESCİLLİ ÜRÜNLERİNİN BİLİNİRLİĞİ ARTIYOR

Tescilli ürün sayısının 15 yıl içerisinde 109’dan 1481’e ulaştığını belirten Çandır,

“Tüm bu çalışmalarında katkısıyla 15 yıllık dönemde ülkemizdeki Cİ tescilli ürün sayısının 109’dan 1481’e ulaştı. Güncel olarak 605 adet ürünümüzde başvuru aşamasında yer alıyor. Oda ve Borsalarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerden bir bu kadar ürün içinde çalışmaların devam ettiğini biliyoruz. Diğer taraftan YÖREX başladığında AB’de tescilli coğrafi işaretli ürünümüz yoktu. Günümüzde TOBB’un desteğiyle 14 ürünümüz tescillendi. 7 ürünümüz askıda, yani tescil için gün sayıyor. 39 ürünümüz ise başvuru, yani inceleme aşamasındadır." şeklinde kaydetti.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİN TİCARİ DEĞERİ 75 MİLYAR AVRO

Katma değeri yüksek ürünlerin coğrafi işaretli ürünler olduğuna dikkat çeken Çandır,

“Avrupa Birliği’ndeki toplam 3561 adet coğrafi işaretli ürünün ticari değeri 75 milyar Avro’ya yaklaşmaktadır. Bunun yüzde 32’sine denk gelen yaklaşık 23 milyar Avro’luk bölümü tarım ve gıda ürünüdür. Bu değer her geçen gün artmaktadır. Yani katma değeri en yüksek ürünler arasında coğrafi işaretli ürünler bulunmaktadır. Dolayısıyla bizleri hem yurtiçinde hem de uluslararası düzeyde ciddi bir potansiyel beklemektedir.” dedi.

Çandır, 2010 yılında 4 bin 500 metre kare ile başladıkları YÖREX Fuar'ının yıllar içinde sürekli artarak bugün 10 bin metrekarelik bir alanda kurulur hale geldiğini belirtti. Çandır, geride bıraktıkları 11 fuara 4 bine yakın katılımcı ve 2 milyona yakın ziyaretçinin giriş yaptığını açıkladı.

YÖRESEL ÜRÜNLER SADECE TAT DEĞİL, UYGARLIĞIN BİRİKİMİDİR

Çandır, sözlerini şöyle devam etti:

“Hiç unutmamalıyız ki yöresel ürünler yalnızca; özel bir damak tadı ve sağlıklı beslenme çeşidi ya da benzersiz bir kullanım ürünü değildir. Bunlar; yöresinin tarihi ayrıcalıklarını, uygarlık birikimini ve sosyal zenginliğini anlatan hikayelere sahip ürünlerdir. Yani yöresel ürünlerin kendine ve yöresine has bir değeri, bir ruhu, bir özü, bir kimliği vardır. Yöresel ürünlerin bu özelliği sadece Anadolu’muz için değil dünyadaki tüm yöresel ürünler için geçerlidir. Onun için yöresel ürünler odaklı turizm hatları her yerde büyük ilgi görmekte, ciddi katma değer yaratmakta ve çok boyutlu faydalar sağlamaktadır. Bizim dünyadan farkımız, sahip olduğumuz toprakların 12 bin yıllık kadim medeniyetler harmanı olmasıdır. Yöresel ürünlerimizin hem çeşit bakımından hem de sahip oldukları hikayeleri bakımından benzersiz bir derinliğe ve zenginliğe sahip olmasıdır. Bu toprakların evlatları olarak bize düşen en önemli görevlerden biri de bu ürünlerimizi hakkı ve hukukuyla dünyaya ulaştırmaktır diye düşünmekteyim.”      

 FUARLARIMIZI GELİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ

Öte yandan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, fuarların daha teknolojik olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Bahar,

“Fuarları 12 aya yayılmalıyız. Alternatif turizmin olması anlamında turistlerimizin gelmediğinde Antalya’mızın fuarlarla desteklenmesi gerekiyor. Fuarlarımızı geliştirmek zorunda olduğumuzu buradan bir kez daha belirtmek istiyorum. Fuarların çok daha bilimsel ele alınması gerekiyor. Geçmişten bu güne bir şeyin tekrarı olmaktan çıkartıp çok daha geliştirebileceğimiz bir dal olmalıdır. Burada artık teknolojinin, bilimin, yapay zekanın çok daha fazla konuşulmalıdır. Network ağlarının geliştirilmesi gerektiğini ve bunun sadece ulusal boyutla değil uluslararası boyutlarla teknolojinin ve bilimin kullanılarak çok daha fazla geliştirilmelidir. Fakat YÖREX bunların içerisinde en parlak olan fuarlarımızın bir tanesidir” ifadelerini kullanarak sözlerini bitirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ