Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) desteğiyle bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX 13. Kez kapılarını açtı. Anadolu’dan gelecek yüzlerce yöresel ürün ANFAŞ Fuar Merkezi’nde 5 gün boyunca ziyaretçiyle buluşacak. Geçen yıl 354 bin kişinin ziyaret ettiği YÖREX’te bu yıl 400 bin ziyaretçi beklenirken, daha ilk günden ziyaretçi akınına uğradı. ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen YÖREX’in açılış törenine önceki dönem Dışişleri Bakanı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, Dünya Odalar Federasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya milletvekilleri, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Muhammed Zeki Durak, belediye başkanları, oda borsa başkanları, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

ANADOLU ŞÖLENİ YAŞANACAK 

YÖREX’i anlatan sinevizyon gösteriminin yapıldığı törende, Anadolu Ateşi Anadolu motiflerinden oluşan dans gösterisi sundu.  YÖREX’in açılış konuşmasını gerçekleştiren Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 14 bin yıllık geçmişiyle, medeniyetlerin harman olduğu Anadolu’nun, el emeği göz nuru yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini Antalya’da bir araya getirdiklerini belirtti. Çandır, YÖREX’te bu yıl 10 bin metrekare alanda, 5 gün boyunca, hep birlikte, tam bir Anadolu şöleni yaşatacaklarını ifade etti. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. 

DÜNYAYI TANITALIM

Ekonomik daralmanın yaşandığı 2009 yılında, ekonomiye can suyu olması için YÖREX’i hayata geçirdiklerini anlatan Çandır, şunları söyledi:

“Okuyup araştırarak, düşünüp çalışarak ve nihayet bir hayal kurarak Yöresel Ürünler Projemize başlamıştık. Projenin bir etabı olan YÖREX’in ilkini de 2010 yılında düzenlemiştik. Parayı icat ederek ekonominin temelini kuran, tekerleği icat ederek teknolojiyi başlatan, devlet arşivlemesini yaparak e-devletin temelini atan, “Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi” deyişiyle sağlıklı yaşam ve damak tadında benzersiz çığır açan atalarımızın, bize emanet ettiği marifetlerini tüm dünyaya fark ettirelim. Bizler istedik ki; ürünlerimizin hakkını hukukunu koruyalım, ticaretinin gelişmesine, kıyıda köşede kalmış ürünlerimizin gün yüzüne çıkarılmasına, birlikte hareket ederek kırsaldaki ekonominin gelişimine, yerinde istihdamın sağlanmasına, çocuklarımızın emaneti olarak gördüğümüz ürünlerimizin, gelecek nesillere aktarılmasına, katkı sağlayalım ve destek olalım. Marifetlerimizi ve yöresel ürünlerimizi önce kendi insanımıza, sonra dünyaya tanıtalım. Şimdi gururla söylemem gerekir ki; kırsala, ekonomiye can suyu olan YÖREX hepimizin emeğiyle ulusal bir marka haline geldi."

YÖREX İVME KAZANDIRDI 

Yöresel Ürünler Projesi’nin 15’inci yılında, hayallerinin sadece bir kısmını gerçekleştirebildiklerini kaydeden Çandır, “15 yıl önce 109 adet olan coğrafi işaret tescilli ürün sayımız, 1639‘a ulaştı. 27 ürünümüz, Avrupa Birliği’nde tescillendi. Türkiye’de yöresel ürünlere ilgi arttı. YÖREX’te yapılan ikili ticari görüşmelerde birçok yerel ürün, ekonomiye kazandırıldı. Ulusal-uluslararası market raflarında ve e-ticaret sitelerinde yerini aldı. Görüşmede bulunan her 4 üreticiden 3’ü yıl boyu devam eden ticari bağlantı kurdu. Bu yıl, görüşme sayısının artacağına ve ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Üretmek yetmiyor, tanıtacaksın ve pazarlayacaksın.” sözünü anımsatan Başkan Ali Çandır, “Elbette, bizler de ürettiğimiz değerlerimizi yurtdışında tanıtmak ve pazarlamak istiyoruz. Başkanımızın gösterdiği ufuk doğrultusunda coğrafi işaretli ürünlerimizi önümüzdeki yıl yurtdışında tanıtmayı hedefliyoruz” dedi.

TÜM MEDENİYETLERİN HARMANI

YÖREX’e gelen ziyaretçinin, yöresel ürünlerin yanı sıra Anadolu insanının güler yüzünü, kardeşliğini, hoşgörüsünü, misafirperverliğini, yaratıcılığını da bulacağını ifade eden Başkan Çandır, şunları söyledi: “Bir adımda Edirne’den Kars’a, Sinop’tan Hatay’a ulaşacaksınız. Bizi biz yapan ve bizi anlatan bu ürünlerin zenginliğine, derinliğine ve aynı zamanda gelişimine şahit olacaksınız. Medeniyet birikimlerimizin yuvası olan Anadolu, ‘doğunun en batısı, batının da en doğusudur’. Bu topraklardan geçmiş olan tüm medeniyetlerin harmanını YÖREX’te bulacaksınız. Şüphesiz ki; Lidya da biziz Pamfilya da Frigya da biziz İyonya da, Urartu da biziz Hitit de, Selçuklu da biziz Osmanlı da. Ve ne büyük gururdur ki, Atatürk’ün kurduğu ilelebet payidar kalacak Türkiye Cumhuriyeti de biziz. Sizlere keyifli bir Anadolu turu diliyorum.”

70 ÜRÜN SIRADA 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, törende yaptığı konuşmada, “16 sene önce tescilli coğrafi işarete sahip ürün sayımız ancak 109 idi. Bugün bin 600’ü geçti. Bunların da önemli bir kısmını odalarımız, borsalarımız ve kadın girişimcilerimiz ülkemize kazandırdı. Ama bununla da yetinmedik. Yerel zenginliklerimizi, AB nezdinde de koruma altına almaya başladık. Şu ana kadar 27 ürünümüz, AB'den coğrafi işaret tescilini aldı, 70 ürünümüz de sırada bekliyor.  TOBB Brüksel Ofisimizle, coğrafi işaretlerin AB tescil sürecine yardımcı oluyoruz. İnşallah hem ülkemizde hem de AB’de tescilli ürünlerimizin sayısını artırmaya devam edeceğiz. YÖREX sayesinde, tüm illerimizde yerel ürünlerin tanınması ve daha fazla talep görmesi sağlanıyor. Ülkemizin tüm renkleri burada bir araya geliyor.  12 bin yıllık geçmişe sahip Anadolu'nun el emeği, göz nuru yüzlerce ürünü burada buluşuyor” dedi.

"KENDİ YÖRESEL ÜRÜNLERİNİZE SAHİP ÇIKIN"

YÖREX’in Türkiye’nin 7 bölgesinin tamamından, tüm yöresel ürünlerini sergileyen bir vitrin görevi gördüğünü ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, “Milli kültürümüzün zenginliklerini görmek isteyen, memleket hasretini gidermek isteyen herkes için YÖREX, eşsiz bir fırsat sunuyor.  O halde, zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız, kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın.  Bunları araştırın, markalaştırın ve dünyaya satın e-ticaret ve e-ihracat ile tüm dünyaya bunları gönderin. Bu konularda da hem TOBB, hem de oda ve borsalarımız, sizlere yardımcı olacaktır. Bu sayede birçok yerel ürünü, büyük market zincirlerinin raflarına taşıyan, önemli iş bağlantıları, burada sağlanmıştır. Bu yıl da bu konuda önemli iş birliklerinin çıkmasını bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

MARKALAŞMAK LAZIM

Türk milletinin serüveninin uzak Asya'dan Balkanlar'a doğru yaklaşık 2500 yıldır devam ettiğini ifade eden Antalya Valisi Hulusi Şahin, “Bu serüvende bir küçük ırmağın kollarıyla büyüyerek büyük bir nehre dönüşmesi gibi bizler de 2500 sene içerisinde pek çok kültürlerin de katkısıyla büyük, kadim ve dünyanın en önemli kültür ve medeniyeti halini aldık. Bunun tabii ki yemekle değişik unsurlarla beraber taçlandırılması da söz konusu oldu. Aslında YÖREX buradan bir seçki sunuyor. Bu açıdan da bizi bize anlatan çok kıymetli bir etkinlik. Fakat bizler bu süreci tanıtırken biraz önce başkanlarım, bakanımızın ifade ettiği gibi bunun artık markalaşma ve ticarileşme zamanı da çoktan geldi geçiyor. Bizler pastırmayı keşfettik. Yörüklerimiz sütü muhafaza etmesi gerekiyordu. Yoğurdu, peyniri, yaptı, ayranı yaptı. Türkmen kızlarımız yünden kilimler yaptı. Oraya umut hüzünlerini, mutluluklarını işlediler. Bunlar çok kıymetli şeyler. Bunlar herkeste yok. Bizler bunların değerini anlamalıyız ve artık buradan da para kazanmalıyız. Bunun için gerçekten markalaşmak lazım. Markalaşarak yürümek lazım. İşte YÖREX bunun için değerli bir başlangıç oldu. Çok önemli işler yapıldı” açıklamasında bulundu.

ÇİFTÇİMİZİ DESTEKLİYORUZ

Bir çiftçi çocuğu olarak yüksek maliyetler altında ezilen üreticinin, köylünün çektiği tüm sıkıntıları yakinen bildiğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Bu nedenle çiftçimizin hayatını kolaylaştırmak, dertlerine derman olmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Antalya büyükşehir belediyesi olarak yerelden kalkınma hedefi ile çıktığımız bu yolda, akıllı tarım uygulamaları 10 ilçemizde kapalı devre sulama sistemleri, güneş enerji santrallerimiz ile yüzde 85’i aşan enerji desteğiyle çiftçimizi destekliyoruz. Ayrıca kadın kooperatiflerinin üretim tesisleri ve satış alanlarını da destekliyoruz. Antalya’mız bugün yerli ve yabancı turistin en çok tercih ettiği destinasyonlardan biriyse, bunda yerel mutfağımızın payı büyüktür. Mutfağımızın adını dünya arenasına altın harflerle yazdırma hedefimizde büyük katkısı olan Uluslararası Foodfest Antalya Gastronomi Festivalini 3 yıldır paydaşlarımızla birlikte düzenliyoruz. Bundan sonrada Antalya’mızı dünyanın en önemli gastronomi kenti yapma hedefimizle yürüyoruz. Antalya’mızın 18 coğrafi işaretli ürününün arttırılması ve tanıtımı konusunda paydaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. 

2 MİLYON ZİYARETÇİ VURGUSU 

ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise şu ifadelere yer verdi: “Bu yıl on üçüncüsü gerçekleştirilen YÖREX, yerel üreticilerimizi ulusal ve uluslararası arenaya tanıtmak, kültürel değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak ve yerel kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla düzenlenen güzel bir buluşmadır. Burada sergilenen her bir ürün, o bölgenin tarihini, geleneklerini ve kimliğini yansıtmaktadır. Hem Antalya hem Türkiye olarak kültürel değerler anlamında fazlasıyla şanslı bir ülkeyiz. Türk mutfak kültürü ve Türk mutfağı lezzetleri bakımından dünyada çok önemli bir yere sahibiz. Bunun yanı sıra dünyada 200 milyar doların üzerinde büyüklüğüne sahip olan coğrafi işaretli ürünler pazarından yeterince pay almak için hala kat etmemiz gereken çok mesafe var. Antalya, dünya turizminde elde ettiği başarılarla öne çıkarken, fuar ve sergi alanında da bu başarısını pekiştirme potansiyeline sahip bir şehirdir. Turizmdeki lider konumuna rağmen, fuar ve sergi turizmiyle ilgili veriler henüz turizm rakamlarıyla paralel değil. Ancak, Antalya’nın sunduğu doğal güzellikler, modern lojistik altyapısı ve güçlü ulaşım bağlantıları, bu alanda da büyük bir sıçrama yapabileceğinin işaretlerini veriyor. Yılda yaklaşık 35 fuar gerçekleştirdiğimiz Antalya’da bu fuarlara katılım sağlayan yaklaşık 2 milyon ziyaretçimiz var. Bu sayılar elbette arttırılmalıdır. Antalya’yı fuar ve sergi alanında uluslararası bir marka yapabilmek için çok daha fazla yerli ve yabancı katılımcıya ulaşmak hedeflerimiz arasında olmalıdır.”

Önceki dönem Dışişleri Bakanı ve Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu ise YÖREX’in büyümesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti. 13 yıllık büyük bir emek olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Oda ve borsa başkanlarımızın burada olması sahip çıktıklarını gösteriyor. Devletimiz de sahip çıkıyor. YÖREX’in artık devlete ihtiyacının kalmadığı ifade edilse de kalkınma ajanslarının ciddi destekleri var. Sizin ve bizim buraların meşhur olan çok şeyi var. Coğrafi işaretler bunu gösteriyor” dedi. 

TEŞEKKÜR PLAKETİ 

Konuşmaların ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 13 yıldır YÖREX’in düzenlenmesine öncülük eden ATB Başkanı Ali Çandır’a teşekkür plaketi takdim etti. Ardından Avrupa Birliği’nden Coğrafi İşaret Tescili alan Ayaş Ziraat Odası, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Edremit Ticaret Odası, Safranbolu Esnaf Sanatkârlar Odası, Aydın Ticaret Borsası, Araban Kaymakamlığı, Osmaniye Ticaret Borsası, S.S. Köy Koop. Bursa Bölge Birliği, Hüyük İlçe Tarım Müdürlüğü, Söke Ticaret Borsası temsilcilerine plaket takdim edildi. Açılış törenini ardından protokol üyeleri stantları ziyaret etti.
 

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-ERTUĞRUL GÜN