Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşme Yönetmeliği, Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği ve Tüketici Kredileri Sözleşmelerinde yapılan değişikliği gündemine taşıdı.

UZAKTAN İLETİŞİM DEVREYE GİRİYOR

Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren değişikliklerin ortak özelliklerini, “Tüketici finansmanında dijital dönüşümü tamamlamak” olarak aktaran Ölmez, “Bu güne kadar, şubede ıslak imza ile gerçekleşen konut kredilerinde; tüketici kredilerinde olduğu gibi, mesafeli sözleşme düzenleme olanağı getirilmiştir. Sadece sözleşmeler değil; diğer belgelerin de dijital ortamda uzaktan iletişim ile sağlanacaktır” dedi.

Emekli Vatandaş Bilgisayar

İLGİLİ LİMİTE DİKKAT!

Tüm değişikliklerde yer alan bir diğer hususa dikkat çeken Ölmez, “Tüketicinin uyuşmazlık konusundaki başvurusunu tüketici hakem heyetine veya Kanunun 73/A maddesi uyarınca dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması şartı ile tüketici mahkemesine yapabileceğine dair bilgi’ ilavesi getirilmiştir. Bu uygulama herhangi bir değişiklik içermemektedir. Halen Tüketici Mahkemelerinde doğrudan açılan (2024 için 104 Bin TL ve altındaki işlemler için, 6502 Sayılı Tüketicin Korunması Hakkında ki Kanun’un 73.A (1). Maddesi gereği, dava açılmadan arabulucuya gitmek dava şartı olarak uygulanmaktadır” diye konuştu.

149 BİN TL’DEN AZ OLMALI!

Söz konusu değişiklikle yapılan uygulamanın yönetmelikteki eksikliğin, kanuna uygun tamamlanmasını içerdiğini belirten Ölmez, “Özetle; 2024 yılı içinde, çekişme miktarı 149 bin TL üzerinde olan finansal tüketici işlemlerinde; öncelikle arabulucuya gidilecek,  anlaşmazlık olması halinde ise Tüketici Mahkemelerinde dava açılacaktır. Çekişme miktarı 149 bin TL’den az olanlar, Tüketici Hakem Heyetlerine başvuracaklardır” şeklinde konuştu.

Arabuluculuk Asgari Ucret Tarifesi

İHTİYARİ VE ZORUNLU ADIM

Bazı yorumcuların güncel maddeyi yanlış şekilde ele aldığına dikkat çeken Ölmez, “149 bin TL’nin altındaki işlemlerde de arabulucuya gitmenin ihtiyari veya zorunlu olduğu açıklaması yanlıştır. Çünkü Yönetmelik, Yasanın 73 A maddesini işaret etmiştir. Yapılan değişiklikler dijital dönüşüm ve Bankalar açısından personel, kırtasiye,  işlem zamanı açısından kârlı; finansal tüketiciler açısından ise koşulları uygun ise,  finansa ulaşmak için uygundur” ifadelerini kullandı.

İŞLEM GÜVENLİĞİ SAĞLANMALI

Değişikliğin fiziki işlemlerin yerine dijital ortamda daha çok çalışma ile hayata geçirileceğini kaydeden Ölmez, günümüzde halen sonlandırılamayan dolandırıcılık olaylarına değindi. Söz konusu sürecin, bankaların bir dizi ek güvenlik önlemi alması gerektirdiğini işaret eden Ölmez, şunları kaydetti: “Ancak, 2024 yılında yaşadığımız, mesafeli sözleşmelerle, uzaktan yapılan kredi işlemlerindeki yoğun ve halen önemli kısmı çözülemeyen dolandırıcılık olayları nedeniyle; Bankalarımızın işlem güvenliğini sağlamaları; özellikle Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hakkında Yönetmeliğin 36. maddesinde saptanan yüklenimlerini zaman geçirmeden yerine getirmelerini beklemekteyiz.”

Banka Uyarısı 1

Muhabir: DUYGU TEKİN