Kızıl Goncalar isimli dizide geçmesiyle seyircilerin dikkatini çeken Vakt-ı Mekatıl nedir merak edilmektedir.

Sevilen dizinin içinde yer yer geçen Vakt-ı Mekatıl ilk kez duyanlarda büyük bir merak uyandırmış ve araştırmaya yöneltmiştir. Gelin kelimeye yakından bakalım...

Vaktı Mekatıl Nedir?

Dizide zaman zaman geçen Vakt-ı Mekatıl ifadesi neredeyse Kızıl Goncalar ile özdeşleşmiştir. Mutaassıp bir tarikatın içinde olan Feyza isimli karaktere kesilen Vakt-ı Mekatıl nedir merak edilmektedir.

Arapça kökenli olan tamlama “Vakit” ve “Mekatıl” kelimelerinden oluşmaktadır. “Vakit” bilindiği gibi zaman demektir. “Mekatıl” kelimesi ise savaş, hesaplaşma veya ceza anlamlarına gelmektedir. Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğu zaman tamlamanın “Ceza zamanı” veya “Hesaplaşma zamanı” gibi bir anlama geldiği görülmektedir. Vakt-ı Mekatıl ne anlama gelir sorusuna bu şekilde cevap vermek mümkündür.

Vakti Mekatil Nedir 3

Vaktı Mekat Ne Demek?

Vak-tı Mekatıl kelimesinin “Ceza zamanı” veya “Hesaplaşma zamanı” anlamına geldiğini söylemek mümkündür. Bir şeyin cezasını kesme zamanı geldiğini belirtmek için de kullanılabileceği düşünülmektedir. Kişinin işlediği suça karşılık belirlenen kefareti ödemesi anlamını taşımaktadır.

Ayrıca bu ifade Osmanlı İmparatorluğu döneminde de kullanılmıştır. Askeri planlama ve zamanlama kavramını ifade etmek için kullanılan Vakt-i Mekat “İşin vakti” karşılığında kullanılmıştır.

Osmanlı’da bir görevin başlama ve bitiş zamanını belirlemekte kullanılan Vakti Mekat planlaması, askerlerin hareketlerini senkronize etmelerini sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Bu uygulama özellikle savaş, çatışma ve isyan dönemlerinde uygulanmasıyla bilinmektedir.

Vakti Mekatil Nedir 4

Vakt-ı Mekatıl Nasıl Yapılır?

Bir cezanın kesilmesi veya bir kefaretin ödenmesi gibi anlamları olan Vakt-ı mekatıl kişinin kendi iç dünyasına dönmesiyle de yapılabilmektedir. Bu kefaretin ödeneceği vakitte kişi, bu cezayı hak edecek ne yaptığını daha iyi anlayıp sonuçları kabullenebileceği ve bunlardan ders çıkarabileceği bir duruma girmektedir. Kişinin kendisine yaptığı şeyin büyüklüğüne göre uygun bir kefaret belirlenip kefareti ödemesi veya cezayı çekmesi beklenmektedir. Vakt-ı Mekatıl’ın bu şekilde yapıldığı düşünülmektedir.

Cemaatlerde Vakt-ı Mekatıl’ın uygulanması ise kişinin işlediği günahı itiraf etmesi ile başlamaktadır. Cemaatin şeyhi günahın büyüklüğüne göre genelde oruç tutmak, namaz kılmak, zikir çekmek veya sadaka vermek gibi bir ceza belirlemektedir. Böylelikle günahlı kişinin tövbesinin kabul edildiğine inanılır.

Vakt-ı Mekat Dinde Var Mı?

Arapça kökenli olan Vakt-ı Mekat İslamiyet’te de olan bir ifadedir. İslamiyet’e göre Vakt-ı Mekat bir kişinin işlediği günahı ikrar etmesi veya bedelini ödemesi durumu anlamına gelmektedir.

Vakt-ı Mekat ifadesinin Kur’an-ı Kerim’e dayandığı belirtilmektedir.

Vakti Mekatil Nedir 5

Kızıl Goncalar Dizisi Konusu

İçeriği ile birçok izleyiciyi çeken Kızıl Goncalar’ın konusu merak edilmektedir. Vakt-ı Mekatıl nedir sorusunun sorulmasına sebep olan dizinin konusu şu şekildedir...

İki farklı görüşe sahip insanların ortak noktalarda bir araya geldikleri bir yaşamı konu almaktadır. Dizide Özcan Deniz tarafından canlandırılan Levent Alkanlı, Atatürkçü ve laik bir doktordur. Meryem Tezel ise Özgü Namal’ın canlandırdığı ve ‘Faniler’ tarikatına bağlı bir kadındır. İkilinin yolu kesişir, görüşler ve inanç farklılıkları izleyiciye aktarılır.

Genel olarak dizi insanların ikili düzeyde veya çevresel olarak fikir ve inanç farklılıkları sebebiyle oluşan zıtlaşma ve çatışmaları konu almaktadır. Ömür Atay tarafından yönetilen dizinin senaryosu ise Şükrü Necati Şahin tarafından kaleme alınmaktadır. Dizi NOW ekranlarında pazartesi akşamları saat 20.00’da yayınlanmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Vakt-ı Mekatıl nedir sorusu dışında merak edilen diğer konular ve bu konuların cevapları aşağıdaki gibidir:

Vaktı Mekatıl İslam’da Var Mı?

Vakt-ı Mekatıl çoğunlukla tarikatların kullandığı bir terimdir. Terim’in Kur’an-ı Kerim’e dayandığı iddia edilmektedir.

Vaktı Mekatıl Ne Demek Kadınlar İçin?

Vakt-ı Mekatıl hem kadın hem de erkek için ceza çekme, kefaret ödeme anlamı taşımaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ