Araştırma kapsamında 100 bin kişinin sağlığı ve diyeti analiz edildi. Analizler sonucunda araştırma, yemek zamanlarında her saatin önemli olduğunu saptadı. Buna göre kahvaltı ve akşam yemeğini erken yemek felç ve kalp yetmezliği gibi kalp hastalıklarını önlemek açısından daha iyi çıktı.

BESLENMENİN KALİTESİ, KALP SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR

Yapılan araştırmaya göre uzmanlar, bulguların ‘yemek zamanlamalarının’ yanı sıra ‘diyetin beslenme kalitesinin’ de kalp sağlığını etkileyebileceğini öne sürdüğünü söyledi. Yemeklerimizin zamanlamasının ışığa maruz kalmanın yanı sıra sirkadiyen ritimlerimizi (iç vücut saatimizi) ve dolayısıyla sağlığımızı etkilediği düşünülüyor.

KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ

Bilim insanları, bir kişinin kahvaltı yapmayı ertelediği her saat için, kalp-damar hastalığına yakalanma riskinin yüzde altı olduğunu buldu. Araştırma kapsamında bireylerin kahvaltı yapma saatleriyle, kalp sağlığı incelendi. Örneğin, bir kişi ilk yemeğini sabah 7'de, bir başkası da sabah 10'da yerse, ikinci kişinin yaşamı boyunca kalp-damar hastalığına yakalanma riski yüzde 18 daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

FELÇ RİSKİ ARTIYOR

Nature Communications'da yayınlanan araştırma, son yemeğini akşam 21.00'den sonra yiyen kişilerin, son yemeğini akşam 20.00'den önce bitirenlere kıyasla felç ve beyin anevrizması gibi serebrovasküler hastalıklara yakalanma riskinde yüzde 28 oranında artış görüldüğünü ortaya çıkardı.

Muhabir: YEŞİM ERTAN