İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2013-2024 yılları Genç İşçiler İş Cinayetleri Raporu'nu açıkladı. Raporda genç işçilerin karşı karşıya olduğu tehlikeleri gözler önüne serdi. İSİG Meclisi, 11 Şubat'ta yayımladığı ‘Çocuk İşçilik Raporu’nda, Türkiye'nin genç işçi sorununa dikkat çekti. Son on iki yılda en az 2 bin 664 genç işçi hayatını kaybettiği raporda, gençlerin geleceğini tehdit altında olduğu vurguladı.
HER ÜÇ GENÇTEN BİRİ NE EĞİTİMDE NE İSTİHDAMDA
Rapora göre, Türkiye'deki genç işçilerin büyük bir kısmı yoksulluk ve işsizlikle mücadele ettiği dikkat çekti. 2024 sonu itibariyle gençlerdeki geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 37,3'e yükselirken, her 3 gençten biri ne eğitimde ne de istihdamda yer aldı. Raporda bu koşullar altında, hükümetin ‘Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi’ gibi girişimlerinin gençleri daha da zor bir durumla karşı karşıya bırakacağı belirtildi.
GENÇLER YOKSULLUK PENÇESİ ALTINDA
Raporda AK Parti iktidarının 2025'i ‘Aile Yılı’ ilan ettiği hatırlatılarak, "Geleceğimiz dediğimiz gençlerimiz, sağlıklı ve güvenli yaşaması, okuması, çalışması gerekirken; yoksulluk, güvencesiz işçilik, şiddet, geleceksizlik ve iş cinayetleri cenderesi altındalar” denildi. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 22 bin lira olduğunu ancak ortalama kira bedelinin de ortalama 20 bin lira olduğu belirtilen İSİG raporunda şu ifadelere yer verildi: “Türk-İş Ocak 2025 Açlık-Yoksulluk Araştırması’na göre 'dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 22 bin 131 lira; yoksulluk sınırı 72 bin 88 lira'. BİSAM Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ocak 2025 Dönem Raporu’na göre 'dört kişilik bir aile için açlık sınırı 22 bin 75 lira, yoksulluk sınırı 76 bin 358 lira'. Endeksa, Ocak 2025 Konut Değer Raporu’na göre 'Türkiye’de ortalama kira bedeli 20 bin 542 lira'.
2024 4. çeyreğinde gençlerde dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 15,7 olarak açıklandı. TÜİK verilerinden yararlanarak hesapladığımız 15-24 yaş arası genç nüfusta geniş tanımlı işsizlik oranı ise 2024 yılı 4. çeyreğinde yüzde 37,3 olarak gerçekleşti. Geniş tanımlı genç işsizliği dar tanımlı genç işsizliğinden 21,6 puan fazla. Geniş tanımlı genç kadın işsizliği yüzde 46,7!"
İŞÇİ ÖLÜMLERİ EN ÇOK SANAYİ, İNŞAAT VE TARIM SEKTÖRÜNDE
İSİG Meclisi’nin verilerine göre, 2013-2024 yılları arasında Türkiye'de genç işçi ölümleri büyük bir oranda sanayi, inşaat ve tarım işkollarında yaşandı. Genç işçilerin ölüm oranlarının yüzde 93’ü ücretli çalışanlardan oluştu. Bu oran, gençlerin yaşamlarını sürdürebilmek için güvencesiz işlerde çalıştıklarını gösterdi. Raporda ayrıca, "konaklama" sektöründe son yıllarda artan genç işçi ölümleri ve güvencesiz çalışma koşullarının da alarm verici olduğu belirtildi. Çocuk işçiliği ile genç işçiliği arasındaki bağlantıya vurgu yapan İSİG Meclisi, bu sorunun çözülmesi için toplumsal bir dönüşüm çağrısında bulundu.