Başkanlık sistemine geçildiği dönemde 2018’de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın YSK’ya sunduğu mal varlığı beyanında, 2 milyon TL borçlu olduğu görülen Mehmet Gür, aynı zamanda Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen ve kardeşi Mustafa Erdoğan’la ortaklığı ile gündeme gelen bir isimdi.
ERDOĞAN’IN OĞLU, KARDEŞİ VE ENİŞTESİNİN ŞİRKET ORTAĞI
Rize Güneysu kökenli Mehmet Gür, 2014 yılında Bilal Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Ziya İlgen ile ‘Ortadoğu Proje Geliştirme İnşaat Sanayi’ adını taşıyan ortak bir şirket kurmuştu. Söz konusu şirkette, Bilal Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in kurucusu olduğu BMZ Denizcilik ile Mehmet Gür’ün şirketi olan Ortadoğu Nakliyat’ın hisseleri bulunuyordu.
TABİAT PARKININ ÜÇTE BİRİ GÜR AİLESİNE TAHSİS EDİLDİ
Gür ailesi, Alanya’nın Avsallar Mahallesi’nde 520/1 parselde bulunan İncekum Tabiat Parkı bünyesindeki mesire yerini Aralık 2011’de burayı işleten şirketten devraldı. Geçmişte Orman Bakanlığı personeli için yangınla mücadele dâhil ormancılıkla ilgili birçok konuda meslek içi eğitim yeri olarak kullanılan deniz kıyısındaki 104 bin m2’lik bu alanın kullanım hakkı, 49 yıllığına Gür ailesinin şirketine geçti. Mevzuata göre halkın doğayla buluşarak günübirlik rekreasyon ihtiyacını karşılamak amacıyla ayrılan 270 bin m2’lik tabiat parkının üçte biri Gür ailesine tahsis edilmiş oldu.
İNŞAAT SIRASINDA ANTİK ZEYTİN İŞLİKLERİ ÇIKTI
Antalya Körfez Gazetesi muhabiri Yusuf Yavuz'un haberine göre; burada 5 yıldızlı bir otel inşaatına girişen Mehmet Gür için alanın imar planı değiştirildi. İmar planının henüz bakanlık onayı bile beklenmeden inşaata başlandı. İnşaat çalışmaları sırasında ormanlık bölgeden çok sayıda çam ağacı kesilirken, sahil kesiminde antik çağdan kalma 2 bin yıllık bir zeytinyağı atölyesine de rastlandı. Ancak alanda arkeolojik kalıntıların çıkması da Gür ailesinin otel inşaatını durdurmaya yetmedi.
ÖNCE İNŞAAT BİTTİ, SONRA İMAR PLANI ONAYLANDI
Otel inşaatı bitmesine yakın dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar planını 30 Nisan 2015’te onayladı. Üç ay sonra da Mehmet Gür’ün 100 bin m2’lik alanda çoktan inşa etmiş olduğu ‘Wome Deluxe’ adlı 5 yıldızlı lüks İslami oteli Temmuz 2015’te hizmete girdi. İslami sosyetenin yoğun ilgi gösterdiği otelin daimi müşterileri arasında TRT’de yaptığı programlar ve tarikat şeyhlerine yönelik övgüleriyle tanınan Yeni Şafak yazarı Serdar Tuncer de gibi isimler de vardı.
BAKANLIK BELGESİNDE 1092, SATIŞ İLANINDA 1800 YATAK GÖRÜNÜYOR
Mehmet Gür’ün şirketi, zaman içinde deniz kıyısındaki mesire yerinin her tarafına yayılarak ek binalar inşa ederek otelin kapasitesini büyüttü. Reklam ve satış yapan bazı sitelerde Wome Deluxe Otel’in 1800 yatak kapasiteli olduğu belirtiliyor. Şirketin beyanına göre ise otel mevcutta 1300 yatak kapasitesine sahip. Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı söz konusu tesis için 2018 yılında 535 oda ve 1092 yatak için Turizm İşletme Belgesi vermiş.
OTELİN 175 ODASI KAÇAK OLARAK İNŞA EDİLMİŞ
Kıyı kenar çizgisinin ilk 50 metrelik kesiminde de mevzuata aykırı olarak mescit, bar ve çeşitli taş evler inşa ettiği ortaya çıkan Mehmet Gür’ün otelinin 175 odasının da kaçak olarak yapıldığı belirlenince geçtiğimiz yıl geriye dönük bir ÇED raporu hazırlandı. Kıyı kenar çizgisinin günübirlik kullanıma izin verilen ikinci 50 metrelik kesiminde ise yine mevzuata aykırı biçimde otelin ek hizmet binası inşa edildi.
KAÇAKLARI KILIFINA UYDURMAK İÇİN BEYİN YAKAN ÇED RAPORU
Antalya merkezli Baysal Çevre Müh. Hzm. Şirketince hazırlanan 538 sayfalık ‘kapasite artışı’ gerekçeli ÇED raporunda, ilgili mevzuata göre bütün ayrıntılar sıralanırken, inşaat aşaması bölümünde her hangi bir inşaat çalışması yapılmayacağı belirtilerek, “Turizm Konaklama Tesisinde ÇED Yönetmeliği kapsamında gerekli izin işlemleri onaylanmadan 175 oda artış yapılmış olup, tesis 5 yıldızlı ve 600 oda kapasite ile işletilmektedir. Yapılması planlanan yeni bir ünite, yapı, bina vb. bulunmamaktadır” deniliyor.
HALKIN KATILIMI OLMASA BİLE MUTLAKA BİR ŞEYLER OLMUŞTUR
Mehmet Gür’ün şirketi, 175 odası kaçak olan otelin ÇED mevzuatına uydurulması için 18 Nisan 2024 tarihinde bir tür ÇED tiyatrosu sergiledi. Daha önce inşa edilmiş bölümler için yönetmelik gereği ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapıldı, ancak yerel halk bu girişimi protesto ederek toplantının yapılmasını engelledi. Buna rağmen ÇED raporuna ‘halk bilgilenmek istemedi’ diye kaydedildiği görülüyor: “Halkın Katılımı Toplantısında katılımcıların herhangi bir itiraz, görüş ve önerisi olmadığı için proje kapsamında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Toplantı için belirtilen saat ve yerde hazır bulunulmuş olup halk bilgilendirilme hakkını kullanmamakla birlikte toplantı yapılacak alana girmemiş, katılım sağlamamıştır.”
KIYI KANUNA AYKIRI YAPILARI BAKANLIK, BAKANLIĞA SORDU
Kıyı kanununa aykırı şekilde, yapılaşma yasağı bulunan ilk 50 metre içerisinde bar, mescit ve villalar inşa eden şirket, bu yapılarla ilgili de imar affından yararlanarak yapı kayıt belgesi almış. Kültür ve Turizm Bakanlığı, arazi tahsisini yapan Tarım ve Orman Bakanlığı’na konuyla ilgili görüş sorarak “kıyı kenar çizgisine göre ilk 50 metre ve ikinci 50 metrede yer alan ve 'ticari' nitelikli yapı kayıt belgesi bulunan yapılara konaklama fonksiyonu verilip verilemeyeceği hususunda” görüş istedi. Yapı kayıt belgeleri gerekçe gösterilerek kapasite artışına uygun görüş verildi.
ESKİ BELEDİYE BAŞKANI İSYAN ETMİŞTİ
Mehmet Gür’ün kaçak otel odaları ve kıyı kanunu ihlal ederek inşa ettiği tesisle ilgili 18 Nisan 2024’te Avsallar’da bir fırın kafede düzenlenen ÇED tiyatrosunu, yerel halk protesto etmişti. Burada bir konuşma yapan Avsallar’ın eski Belediye Başkanı (1999-2004) Şerif Kaya, 2002 yılında dönemin Orman Bakanı Osman Pepe’nin alanın tahsisiyle ilgili kendilerine bilgi verdiğini ancak yereldeki belediye başkanlarının bu tahsise karşı çıktığını anlattı.
‘YAZIKLAR OLSUN BİZE, VATANDAŞI DENİZE SOKMUYORLAR!’
Dönemin Bakanı Pepe’ye, tahsise konu alandaki Roma döneminden kalma antik zeytinyağı işliklerinin varlığından söz ettiklerini ve burada turistik tesise izin verilmesinin uygun olmayacağını söylediklerini anlatan Kaya, “Buranın arkeolojik sit alanı olduğunu, yapılaşmaya açılmasının hukuken mümkün olmadığını anlattım. Delil ve belgeleri sundum. Bakan Pepe bu konuyu dinledi ve değerlendireceğini söyledi. Daha sonra beni telefonla aradı. Bana burasının bir turistik tesise verilmesinin sit ve arkeolojik alanda olmasından dolayı uygun olmayacağını söyledi. Daha sonra bu şirketin burayı aldığını ve bugünkü sorunların bu şekilde karşımıza geldiğini görüyoruz. Bu kadar kıymetli bir şeye sahip olamadık. Yazıklar olsun bize. Vatandaşı denize sokmuyorlar. Denizin içine duvar yapıyorlar. İlgili kurum bizi 10 sene kandırdı. 10 sene önce yapılmış bir otel için ÇED raporu istemek tümüyle hukukla, vatandaşla alay etmektir. Nasıl denize girelim? Nasıl sahilde yürüyelim? Biz insan değil miyiz?” ifadelerini kullanmıştı.
KAÇAK ODALAR MÜHÜRLENEREK PARA CEZASI UYGULANMIŞTI
Avsallar’daki ÇED tiyatrosunu gündeme getiren haberimizin ardından kaçak olarak yapılan 175 oda mühürlenerek faaliyeti durduruldu. Kaçak odalar için ayrıca 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 13 Mayıs 2024 tarihli tutanağa göre 3 milyon 582 bin TL idari para cezası uygulandı.
GÜR’ÜN TARTIŞMALI OTELİ 26 ŞUBAT’TA BAKANLIKTA GÖRÜŞÜLECEK
Tüm bu gelişmelerin ardından şimdi gündemde kaçak otel odaların mevzuata ‘uygun’ hale getirmek için hazırlanan ÇED raporu 26 Şubat Çarşamba günü Ankara’da Bakanlığa sunulacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılacak olan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısında, ilgili kamu kurumlarının görüşleri doğrultusunda nihai karar verilecek. ÇED Olumlu çıkması durumunda ise bakanlık bu kararı ilan ederek kamuoyuna duyuracak.