Yangın ekolojisi uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, 1 kilo kuru okaliptus yaprağının enerji değerinin 20 bin BTU olduğunu belirtti ve Türkiye'nin kızılçam ormanlarından dökülen yapraklarla 18-22 bin BTU eş değer enerji üretilebileceğini vurguladı. Neyişçi, toprağın üzerindeki ormanın, toprağın altındaki kömür kadar enerji üretme potansiyeline sahip olduğunu aktardı.
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR İLE YENİ BİR DÖNEM
Prof. Dr. Neyişçi'nin 30 yıl önce yaptığı bilimsel çalışmanın bugün bile değer taşıdığı, orman ve makiliklerdeki kuru yaprak ve dalların basit teknolojilerle toplanarak, briket veya pelete dönüştürülerek enerji üretilebileceğini gösterdi. Bu enerji, linyit kömürüne eş değer olabilecek kapasitede.
AVUSTRALYA’DAN TÜRKİYE’YE İLHAM VEREN ÇALIŞMA
"Orada ana ağaç türleri okaliptus. 1 kilo kuru yaprağı enerjiye dönüştürüldüğünde, 20 bin BTU değerinde. Odunun sadece yaprağından elde edilebilecek enerjiyle, bizde çıkarılacak kömürün enerji derecesi neredeyse birbirine eşit."
Neyişçi, bu tespitiyle Türkiye'nin de aynı yöntemle kızılçam ormanları ve makiliklerden yüksek derecede enerji üretmesinin mümkün olduğunu belirtti.
YEREL, YENİLENEBİLİR VE TEMİZ YAKIT
Çevre dostu bir yakıt olarak kuru yapraklar ve dalların kullanımı, hem orman yangın riskini düşürecek hem de yerel halkın refah seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacak. Bu yöntemle ormanlar daha temiz ve yenilenebilir bir enerji kaynağı haline gelebilir.
YANGINLARIN ÖNLENMESİ VE EKONOMİK KAZANÇ
Yangın çıkma olasılığını yüzde 76 oranında azaltacak bu yöntemle ormanlar, yangına karşı daha dirençli hale gelecek. Neyişçi, yangın söndürme maliyetlerinin bu şekilde enerji üretimine yönlendirilmesiyle büyük bir ekonomik gelir elde edilebileceğini vurguluyor.