Kışı aylarında günlerin daha kısa olmasından dolayı sabah saatlerinde vatandaşların güneş ışığından daha fazla faydalanabilmesi için saatler her yıl tüm dünyada ekim ayının sonunda doğru 1 saat geri alınıyor. Bu yıl ise 27 Ekim’de saatler 1 saat geri alınacak ve 30 Mart tarihine kadar bu şekilde devam edecek. Fakat Türkiye 2016 yılında aldığı bir kararlar enerji tasarrufu sağlamak ve çalışma düzenini daha uyumlu hale getirmek amacıyla kış saati uygulamasına son verildi.
‘ÇOCUKLARIMIZ KARANLIKTA YOLLARA DÜŞÜYOR’
Aradan geçen 8 yıl boyunca pek çok vatandaş uygulamadan şikayet etse de karardan geri dönülmedi ve 2016 yılından beri saatler geriye alınmıyor. Öğrenci Veli Derneği Antalya Şube Başkanı Tülin Koç ise bu uygulamanın en çok öğrencileri etkilediğine vurgu yaparak, “Dünya genelinde saatler, Ekim ayının son günlerinde geri alınacak. Türkiye'de 2016 yılında hayata geçirilen kalıcı saat uygulamasına bu yıl yine devam edileceği bilgisini aldık. Kış saati uygulaması 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılında da uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak. Uzun yıllardan beri kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçilmediği için ülkemizde çocuklarımız karanlıkta yollara düşüyor. Saatlerin geriye alınmaması en çok öğrencileri etkiliyor. Özellikle ikili eğitime devam ede öğrencilerimiz daha da çok zorlanıyor. Ayrıca okullardan aldığımız bilgiye göre öğrencilerimiz genellikle 1’inci dersi uyuklayarak geçiriyor. Haliyle ilk dersler verimsiz oluyor” dedi.
‘ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞE DUYUYORUZ’
Koç bu kalıcı yaz saati uygulamasının insan sağlığına olumsuz etkisi olduğuna ve sabahın soğudun da çocukların okula gitmek zorunda olduğuna dikkat çekerek, “Uzmanlara göre uyanmamız, günışığının beyne ulaşmasıyla uyku hormonunun (Melatonin) azalmasına bağlı. İşte bu yüzden 1 saatlik farklılık bile tüm sistemlerimizi olumsuz etkiliyor. Psikologlar da geç ve erken saatteki derslerin öğrencilerin fiziksel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimleri açısından uygun olmadığı görüşünde. Çocuklarımızı sabahın o erken saatlerinde zorla okula yolluyoruz. Hele kışın… Buz gibi soğuk ve zifiri karanlıkta gitmek zorunda kalıyorlar. Çok ama çok pahalı olduğu için servislere çocuklarımızı verme şansımızda yok artık. Haliyle içimiz acıyarak sabahın kör karanlığında güvenliğinden de endişe duyduğumuz kent sokaklarında yola çıkıyor çocuklarımız” şeklinde değerlendirdi.
‘BU UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİ‘
Bu uygulamadan bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini savunan Koç, “Bir an önce bu kalıcı yaz saati uygulamasından vazgeçilmeli. Bunu yıllardır söylüyoruz, uzmanlar söylüyor daha ne kadar çocuklarımızın bu mağduriyetine ve bilime kulaklarınızı kapatacaksınız? Çocukları fiziksel olarak karanlığa mahkum eden bu uygulamanın pedagojik açıdan da sorunlu olduğunu belirmek isteriz. Ayrıca bu sorunun siyasal anlayışınızdan beslendiğini de çok iyi biliyoruz. Öğrenci Veli Derneği olarak kalıcı saat uygulamasını doğru bulmuyor, kış saati uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi.