Tescilsiz inovasyonu en fazla olan dolandırıcılık, gereksinmeler aracılığı ile zaafları kullananların iştigal alanı olmaya devam ediyor. 5464 Sayılı Yasanın 16. Maddesi ve Bankacılık; kredi kartı sözleşmelerinde; banka kartları ve şifrelerinin özenle korunması, bilgilerinin saklanması hususunda kart sahiplerine yüklenen görev ve sorumluluklar, aksine davranışların sergilenmesi halinde yargı tarafından ağır kusur olarak kabul ediliyor. Kusurlu davranışlar sonrası tüm zararın, faizi ile birlikte, finansal tüketiciye yüklendiği sürece ilişkin Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez’den önemli uyarılar geldi.

"VİRÜS PROGRAMI KULLANIN"

İnternet veya cep (mobil) bankacılığı kullanılması halinde cep telefonunda ve bilgisayarlarda etkin bir virüs programı mutlaka olması gerektiğine dikkat çeken Ölmez, “Bazı bankalar ücretsiz virüs programı vermektedir. Tüm bankalar, uygulamalardan karşılaştıkları, dolandırıcılık olaylarına karşı, müşterilerini, e-posta ve kısa mesajla ve bankamatiklerdeki açıklamalar ile bilgilendirmekte, alınması gereken önlemleri de söylemektedir.  Bu bilgilere göre eksik uygulamamız varsa; tamamlamamız gerekmektedir” dedi.

“KENDİNİZLE İLİNTİLİ ŞİFRELER BELİRLEYİN”

Kartların ve şifrelerin çok iyi muhafaza edilmesi gerektiğini belirten Ölmez, “Kartlarla şifreyi yazdığımız kâğıdı, aynı yerde saklamamalıyız. Kolayca ulaşılabilecek şifre belirlememeliyiz. Kendinizin bile, düşünemediğiniz bir şifre bulmalısınız. Örneğin, iliniz, ilçeniz veya sizinle ilintili bir kavramı şifre olarak saptamamalısınız. İnternet üzerinden yapacağınız hiçbir alışverişte kart şifresi istenmediğini bilmeliyiz, istenirse vermemeliyiz. İnternet Bankacılığı hesabı şifrenizi de Bankanın istemeyeceğini bilerek, kimseye vermeyiniz” diye konuştu.

“KART LİMİTİNİ SIFIRLAMALISINIZ”

İnternet alışverişlerinde kapıda ödeme yönteminin en güvenli seçenek olduğunu salık veren Ölmez, “İnternet alışverişlerinizde, kredi kartınıza bağlı, Sanal Kart çıkararak onu kullanınız,  bu kartın limitini alışverişinizden hemen sonra sıfırlamalısınız. Sanal kartınızın dışındaki kartlarınız internet alışverişine kapatınız. Tehlikeli yöntemlerden biri; mail order uygulaması genellikle taksitli ödeme sistemidir. Bu sistemde, kart bilgileriniz ve ödeme taahhüdünüz bir belgeye yazılmakta ıslak imzanız alınmaktadır, Dolandırıcıların kullandığı teknoloji ile bu bilgileri, bir başka ödeme emrine aktarmaları çok zor değildir” şeklinde konuştu.

“KİMİNLE KONUŞTUĞUNUZU NOT ALIN”

Açıklamalarında dolandırılma eylemi ile karşılaşıldığında yapılması gerekenlere de yer veren Ölmez, “İlk yapacağımız iş ilgili Bankanın müşteri hizmetlerine telefonla bilgi verip; kredi kartımızı kapattırmak olacaktır. İkinci olarak, kredi kartı sigortamız varsa, Sigorta şirketinin müşteri hizmetlerine bilgi verilmelidir. Cumhuriyet Savcılığına, dolandırıcılıktan şikayet edilmelidir.  Bu bildirimler yapılırken; tarih, saat ve kiminle konuştuğunuzu mutlaka not alın. Bunları takiben, zaman geçirmeden; bankalara ve sigortaya yazılı başvurun” ifadelerine yer verdi.

“GÜÇLÜ BİR AVUKAT GRUBU KARŞINIZDA OLACAK”

Şikayet edilecek banka ve sigorta şirketinin tüm kayıtlara sahip olduğunu, benzeri olaylarda çok deneyimi olduğunu bir tüketiciye nazaran güçlü bir hukuk grubuna sahip olduklarının unutulmaması gerektiğinin altını çizen Ölmez, vatandaşların ağır kusurları olmaması halinde çekinmeden son aşamaya kadar haklarını aramaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: DUYGU TEKİN