Antalya’nın İbradı ilçesinde, 700 yıllık geçmişi olan Ormana Köyü’nde rastlayacağınız Düğmeli Evler, tasarımlarındaki mimari sırlarla yıllara meydan okuyor.  Ahşap ve taş gibi yöreye özgü malzemelerle hazırlanan evlere, ‘Düğmeli’ denilmesinin sebebi ise mimari özelliklerinden kaynaklanıyor. Harç veya çimento gibi malzemeler kullanılmadan, genellikle iki katlı inşa edilen evlerde, kullanılan ahşaplar, iç içe geçip kenetlenerek evin iskeletini oluşturuyor. 

FOTOĞRAF TUTKUNLARININ ÖNEMLİ DURAĞI

Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana Mahallesi'nin dar sokaklarında yer alan düğmeli evler, yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin yanı sıra fotoğraf tutkunlarının en durağı haline geldi. Bu evlerin tarihi dokusu ve benzersiz mimarisi, ziyaretçilere geçmişe dönüş yolculuğu yapma fırsatı verirken, gezinin atmosferine de ayrı bir renk katıyor. İbradı ilçesi düğmeli evleriyle olduğu kadar, doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini büyülüyor. Yeşilin her tonunu görebileceğiniz çevresi, doğa yürüyüşleri yapmak isteyenler için de ideal bir ortam sunuyor. Konuklar ayrıca bölgede yöresel lezzetleri tatma şansı da bulunuyor.

HAYRANLIK OLUŞTURAN YAPILAR

Antalya’da Torosların kendine özgü geleneksel mimarisini yansıtan ‘Düğmeli Evler’ yıllara meydan okumaya devam ediyor. İskeletin dışarıda kalan çoğunlukla sıvasız duvarlarına, dik şekilde atılan kısa parçalar, düğmeyi andırdığı için zaman içerisinde evler, yöre halkı tarafından ‘Düğmeli’ (Pişduvan) olarak adlandırılıyor. Taşın ve ahşabın uyumlu birlikteliğine bahçelerin de eşlik edişiyle, evler çok daha çekici hale geliyor.

SAĞLAMLIĞIYLA DİKKAT ÇEKİYOR

Sağlamlığı sayesinde depreme dayanıklı olan ve çok uzun yıllardır ayakta kalabilen Düğmeli Evler, inşasında kullanılan doğal malzemelerden ötürü sürekli nefes alıyor. İçerilerinde oluşan hava akımı sayesinde de yazları serin kışları da sıcak kalıyor. Akseki ile bazı köylerindeki geleneksel Osmanlı mimarisini yansıtan özgün yapılar, "Düğmeli ev" olarak biliniyor. Geleneksel Akseki evi, 2 katlı ve taş duvarlardan oluşuyor. Taş duvar asıl taşıyıcı gibi görünse de evi ahşap iskelet taşıyor. Evdeki taş duvarda dikine atılan kısa parçaları, yöre halkı "düğme" olarak adlandırıyor. Bu düğmelerde andız ağacı kullanılıyor.

RESTORE ÇALIŞMALARI

Antalya'nın İbradı ilçesi Ormana ve Ürünlü mahallerinde turistlerin ilgi odağı olan tarihi "düğmeli evler" restore edilerek turizme kazandırılıyor. Mimari tarzından dolayı "düğmeli evler" olarak adlandırılan tarihi evlerin aslına uygun restore edilme çalışmaları sürüyor. Bu asırlık yapılar ustalar tarafından kanaviçe işler gibi işleniyor. Antalya'nın tarih dolu ilçesi İbradı merkez, Ormana ve Ürünlü Mahallesi'nde bulunan ve yıllara meydan okuyan düğmeli evler, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik' kapsamında desteklediği proje kapsamında aslına uygun restore ediliyor.

Muhabir: BÜLENT ÖNER