Antalya’nın Gazipaşa ilçesindeki Koru sahilinde bulunan TOKİ ve Hazineye ait araziler, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Temmuz 2023’te turizm amaçlı yatırım yapmak üzere Rizeli Ekşi ailesine ait şirkete tahsis edildi. Süleyman Ekşi’ye ait şirket, son yıllarda aldığı kamu ihaleleriyle dikkat çekiyor.

ŞİRKET YÖNETİCİSİ TOKİ’NİN ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI ÇIKTI

AHES şirketi yöneticilerinden Mücahit Hamza Ekşi, TOKİ’nin eski Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik’in damadı. Halen AKP’li Fatih Belediye Başkan Yardımcısı olan Özçelik, 2014-2019 yılları arasında TOKİ’nin ikinci adamıydı. Özçelik, 2003-2014 arasında ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çeşitli birimlerde yöneticilik yaptı.

NİKÂHI ALANYALI İBB BAŞKANI MEVLÜT UYSAL KIYDI

Mehmet Özçelik’in kızı Büşra Özçelik ile Süleyman Ekşi’nin oğlu Mücahit Hamza Ekşi, Aralık 2017’de evlendi. Hilton Bomonti’de yapılan düğün töreninde çiftin nikâhını dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, Alanya kökenli Mevlüt Uysal kıydı. Uysal’ın yeni evli çifte nasihati, “İtaat et, rahat et” oldu. Düğünün sonunda ise Rizeli Ekşi ailesine izafeten Horon, Burdurlu Özçelik ailesine izafeten ise Teke zeybeği gösterisi yapıldı.

KAYINPEDER ÖZÇELİK TOKİ’DEN SONRA FATİH BELEDİYESİ’NE GEÇTİ

TOKİ’de 5 yıl Başkan Yardımcısı olarak yöneticilik yapan, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Özçelik’e damat olan Mücahit Hamza Ekşi, aile şirketi AHES’i baba Süleyman Ekşi ve kardeşi Ebubekir Ekşi ile birlikte yönetiyor. AHES Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, daha önce İstanbul ve değişik illerde aldığı kamu ihaleleri ile gündeme gelmişti.

GAZİPAŞA’DA OTEL YAPMAK İSTEYEN ÜÇ ŞİRKET DE AYNI AİLEYE AİT

Ekşi ailesinin Antalya Gazipaşa’da yapmak istediği üç ayrı otel projesi için geçtiğimiz hafta ÇED süreçlerinin başladığı duyuruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Koru sahilindeki Hazine ve TOKİ’ye ait parsellerin birleştirilmesiyle oluşturulan arazide yapılması planlanan üç ayrı otel için ÇED süreçlerinin başlatıldığını duyurdu. AHES, Çağrankaya ve Sour adıyla üç ayrı şirket adına yapılan ÇED başvurularının üçü de aslında aynı aileye ait olduğu görülüyor.

ÖN İZİN SÜRESİ DOLUNCA GAZİPAŞA BELEDİYESİ’NE BAŞVURDULAR

Doğal sit alanı olarak koruma altına alınan ve Caretta caretta türü deniz kaplumbağaları için yuvalama kumsalı olan Koru sahili, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Temmuz 2023’te AHES İnşaat’a tahsis edilmişti. Bakanlık, şirkete 7 Temmuz 2023 tarihinde 1 yıllık ön izin belgesi verdi. Ancak süresi içinde yetiştirilemeyeceği anlaşılan işlemlerin, şirketin 8 Ağustos 2023 tarihinde Gazipaşa Belediyesi’ne yaptığı başvuru ile imar planlarının kesinleşeceği tarihe kadar dondurulduğu belirtiliyor.

"KİŞİYE ÖZEL İMAR PLANI YAPILIYOR" İDDİASI

Gazipaşa Hepimizin Platformu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, söz konusu alanda kişiye özel imar düzenlemesi yapıldığı eleştirisinde bulunmuştu: “İlçemizin tümünü kapsayan imar planında, sosyal, kültürel, sağlık gibi ortak kullanım alanları zaten çok çok yetersiz, hatta sembolik değerlerde bile değildir. Bu ilçemiz için hazırlanan bilimsel raporlarda da açıklanmıştır. Örneğin ilçemizde yer olmadığı için fen lisesi bir ilkokulun bahçesine, Devlet hastanesi dik bir tepenin yamacına yapılmak durumunda kalınmıştır. Hal böyle iken, özel şirketlerin kazancı uğruna, eldeki kamu alanlarını da çıkarmak akıl işi değildir. Aynı zamanda, bu hazine arazisi dağ köylerimiz de dâhil olmak üzere, 50.000 nüfuslu bir ilçenin önünde, kumsal kıyılarda kamuya ait tek nefes alma noktasıdır.

‘GÜNÜBİRLİK ALANLARIMIZ OTELLERİN ÖN BAHÇESİ OLACAK’

Adı ‘Koruma Amaçlı’ olan kıyı planları, 2019 yılında sadece yatırımcıyı koruyacak şekilde evrilmiş, halkın günübirlik alanlarına 2019’da bu revizyonla oteller el koymuştur. Önceki plan notlarında, günübirlik alan tanımı ‘Toplumun yararlanmasına açık olmak kaydıyla’ diye başlarken, 2019’daki plan notlarında bu kaldırılmış, ‘konaklama tesisinin devamı, tesisin tamamlayıcı niteliğinde’ olduğu yazılmıştır. Yani sıra sıra bütün oteller, halkın kullanım alanı olması gereken günübirlik alanlara havuzlarını, barlarını yapabilecekler, günübirlik alanlarımızı otellerinin ön bahçesi olarak kullanabileceklerdir.”

TOKİ VE HAZİNEYE AİT SAHİL 49 YILLIĞINA EKŞİ AİLESİNİN OLDU

Yapılan parselasyon ve toplulaştırma çalışması sonrasında Koru sahilindeki TOKİ ve Hazine’nin mülkiyetindeki araziler 2308 Ada 1 Parsel, 2310 Ada, 1 Parsel ve 2312 Ada 1 Parselde toplandı. Oteller için ayrılan parseller, 53 bin 801, 55 bin 451 ve 54 bin 152 olmak üzere toplam 163 bin metrekareden büyük bir araziyi kaplıyor. Şirket, 49 yıllığına bu arazilerin üst kullanım hakkını elde etmiş oldu.

OTEL UĞRUNA KORUMA ALANLARI YOK SAYILIYOR

Koru sahilinin deniz kaplumbağaları için yuvalama ve üreme alanı, proje alanının yakın çevresinin ise Akdeniz fokları için yaşam alanı olduğu biliniyor ancak otel projeleri için hazırlanan ÇED başvuru dosyasında “Proje alanı ve etki alanında ‘Önemli Deniz Kaplumbağası Üreme Alanları’nda belirtilen I. ve II. Koruma Bölgeleri, ‘Akdeniz Foku Yaşama ve Üreme Alanları’ bulunmamaktadır” ifadelerine yer verilmesi dikkat çekiyor.

ÇED BAŞVURUSUNDA ‘KÜLTÜREL VE DOĞAL MİRAS YOK’ DEDİLER

Doğrudan doğal sit alanı olan Koru sahili ile sahilin batısındaki Selinus Kalesi’nin eteklerinin arkeolojik sit alanı olmasına karşı otel projeleri için hazırlanan ÇED başvuru dosyasında “Proje alanı ve etki alanında ‘Kültürel Miras’ ve ‘Doğal Miras’ statüsü verilen kültürel, tarihi ve doğal alanlar bulunmamaktadır” deniliyor.

TARIM KENTİNDE TARIMSAL ÜRETİMİ DE YOK SAYDILAR

Otel projelerinin daha kazma vurulmadan yok saydığı bir başka konu ise bölgenin tarımsal üretimi. Koru sahilinin olduğu bölgede önemli bir tarımsal üretim yapılırken ÇED başvuru dosyasında “Tarımsal kalkınma alanları, sulanan, sulanması mümkün ve arazi kullanma kabiliyet sınıfları I, II, III ve IV olan alanlar, yağışa bağlı tarımda kullanılan I. ve II. sınıf ile özel mahsul plantasyon alanlarının tamamı, Proje alanı ve etki alanında Tarım Alanları bulunmamaktadır” görüşü savunuluyor.

‘ARSA OLDUĞU İÇİN BURADA FLORA DA FAUNA DA YOK’

Oteller için tahsis edilen parsellerin ‘arsa’ vasıflı olduğu vurgulanan ÇED dosyasında, “2308 ada 1 parselde, 54.152,78 m2 büyüklüğündeki alan arsa niteliğinde tapulu olduğundan herhangi bir flora ve fauna bulunmamaktadır” deniliyor.

KIYIDAKİ YERALTI SULARI RİSK ALTINDA

Toplam 2100 yatak kapasiteli 3 ayrı 5 yıldızlı otel ile 12 lüks villa yapılması planlanan Koru sahili, Gazipaşa Kıyı Ovası’nın bir parçası konumunda. Bu bölge, denize doğru akan yeraltı sularını barındırıyor. Bir tarım kenti olan Gazipaşa için yaşamsal önemdeki su kaynaklarının devasa kazı alanları yaratacak olan otel inşaatlarından olumsuz etkilenmesi bekleniyor. Son yıllarda yoğun su çekimine konu olan yeraltı sularının kot seviyesi düştükçe, kıyı alanının tuzlu suya maruz kalmasının da artacağı belirtiliyor.

SAHİLDEKİ ARAZİDE 6 METRE DERİNLİĞİNDE KAZI YAPILACAK

Ancak otel projeleri için hazırlanan ÇED başvuru dosyalarında kıyı alanındaki yeraltı sularıyla ilgili ne tür bir önlem alınacağına dair bilgi bulunmuyor. Buna karşılık inşaat sırasında 6 metre derinliğinde kazı yapılacağı belirtilerek şu bilgilere yer veriliyor: “Faaliyet alanında 6 metre kazı yapılacaktır. Kazı işlemlerinden oluşacak hafriyat malzemesi Gazipaşa Belediyesi’nden gerekli izinler alınarak Gazipaşa Belediyesi tarafından belirlenen alana gönderilecektir. Hafriyat çalışmaları 6 ay (180 gün)’da günde 16 saat çalışılarak tamamlanacaktır.”

SADECE BİR OTEL İNŞAATINDA GÜNDE 762 TON HAFRİYAT ÇIKACAK

Sadece bir otel için toplam 6 ay süreceği belirtilen inşaat çalışması sırasında günde 762,93 ton hafriyat malzemesi çıkacağı, çıkan hafriyatın ise 30 ton kapasiteli kamyonlara yüklenerek taşınacağı belirtiliyor.

Kaynak: ANTALYA KÖRFEZ GAZETESİ-YUSUF YAVUZ