Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Gökhan Evecen'in danışmanlığında, Muratpaşa Belediyesi'nin desteğiyle çekilen "Tek Damla Yaşam" belgeseli Youtube üzerinden yayınlandı. Belgesel, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencileri Beyza Nur Öztürk, Atakan Yöntem ve Cem Güleryüz'ün bitirme projesi olarak hazırlandı.

 

KURAKLIK VE YOK OLAN YAŞAM

"Tek Damla Yaşam" belgeselinde Avlan Gölü, Karagöl ve Manay Gölü'ndeki kuraklığa ve yok olan yaşama dikkat çekiliyor. Bölgede yaşayan insanlar ve akademisyenler, kuraklığın ve iklim değişikliğinin tarımı, hayvancılığı ve kültürü olumsuz etkilediğine dikkat çekiliyor. Belgeselde sulu tarım başlaması ile gölllerin kurumaya başladığına da vurgu yapılıyor.

AKADEMİK PERSPEKTİF

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, belgeselde ekmeğini deniz ve su kaynaklarından kazanan bir toplum olduklarını ifade etti. Prof. Dr. Gökoğlu, doğal su kaynaklarının yok olması ve göllerin kurutulmasının göçmen kuşlar gibi diğer canlıları da olumsuz etkilediğini belirtti. Boğazkent’in üzerinden turnalar geçerdi. Küçük göller vardı, göç sırasında turnalar bu göller üzerinde dinlenirdi. Daha sonra bu göller kurutuldu, üzerine oteller yapıldı.

 

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, belgeselde yer aldığı bölümde 1950-1965 yılları arasında Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından Manay Gölü'nün kurutulması sonrası iklim değişikliğine dikkat çekti. Başkan Uysal, uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini belirterek yetkililere,

"Manay Mahallemizin gölede ihtiyacı var. Tüm yetkilileri göreve davet ediyorum" çağrısında bulundu.

Belgesel, Türkiye'nin su ve iklim kriziyle ilgili farkındalık yaratmayı hedefliyor. "Tek Damla Yaşam", önemli su kaynakları ve iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne sererek, toplum ve yetkililer için ciddi bir uyarı niteliğinde.

Kaynak: HABER MERKEZİ