Antalya Ticaret Borsası ile Antalya Tarım Konseyi, tarımda işçi sıkıntısını da beraberinde getiren sosyal güvenlik sisteminin tarıma özel planlanması için harekete geçti. Bu kapsamda, Antalya Ticaret Borsası, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü, Antalya Tarım Konseyi ve Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü iş birliğinde sektör temsilcileri, akademisyenler ve uzmanların katılımıyla odak grup toplantıları düzenlenmeye başladı.

TARIMIN KANAYAN YARASINA ÇÖZÜM BULMAK İÇİN TOPLANDILAR

Toplantıların ilki olan Örtüaltı Tarımda Sosyal Güvenlik Odak Grup Toplantısı, ATB, ATAK Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır’ın başkanlığında ATB toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, FİDEBİRLİK Başkanı Kayhan Yıldırım, Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği (ANTKOMDER) Başkanı Nevzat Akcan'ın yanı sıra tarım sektör temsilcileri, akademisyenler, SGK İl Müdürlüğü uzmanları katıldı.

İŞÇİ BULMAK GİDEREK ZORLAŞIYOR

ATB, ATAK Başkanı Ali Çandır, tarımda işçi sıkıntısına dikkat çekerek, tarıma özel bir sosyal güvenlik modeli oluşturulmasının şart olduğunu söyledi. Buna yönelik ilk adımı, 2017 yılında Tarım Çalışanlarının Sosyal Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar Çalıştayı ile attıklarını anımsatan Başkan Çandır, “Gelişen ve değişen koşullar doğrultusunda, bu çalışmayı güncelleyerek karar vericilerimize sunulmak üzere yeni bir rapor hazırlayacağız” dedi.

ÇÖZÜM: ÖZEL SOSYAL GÜVENLİK MODELİ OLMALI

Tarımda sosyal güvenliğin sektörün önde gelen sorunlarından biri olduğunu vurgulayan Başkan Ali Çandır, tarımdaki işçi sıkıntısının çözümünün tarım özel sosyal güvenlik modeliyle çözülebileceğini kaydetti. Çandır, “Tarımda öyle bir sosyal güvenlik modeli kurgulamalıyız ki, bu model bir taraftan insanlarımızı kayıt içine girmeye motive etmeli diğer taraftan tarımsal kapasiteyi artıran ve büyümeyi teşvik eden bir model olmalıdır. Tarım çalışma koşulları, sistemi ve takvimi özel bir sektördür, sosyal güvenlik sistemi de buna göre düzenlenmelidir. Tarıma özel sosyal güvenlik sistemini geç olmadan uygulamalıyız” diye konuştu. Çandır, odak grup toplantılarının 5 etaptan oluşacağını, ilkinin örtüaltı tarımın paydaşlarıyla yaptıklarını, diğer alanlardaki paydaşların sorun ve çözüm önerilerini dinleyip raporlaştıracaklarını ve ilgili kurum kuruluşlarla paylaşacaklarını kaydetti.

TARIM KAN KAYBEDİYOR

Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, tarımın işçilik sorunu nedeniyle kan kaybettiğini söylerken, işçileri tarlada tutacak, işvereni de zor durumda bırakmayacak sosyal güvenlik sistemine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Alp, sosyal yardımlar nedeniyle birçok insanın tarımda çalışmak istemediğini söyledi.

ÖNLEM ALINMALI

ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, tarımda çalışacak işçi bulmakta zorlandıklarını belirterek, bu ihtiyacın bir çok alanda yabancı işçilerle giderildiğini söyledi. Akcan, tarıma özel sigorta sisteminin planlanması gerektiğini söylerken, “Bu konuda önlem alınmazsa tarımda daha büyük zorluklarla karşı karşıya kalacağız” dedi.

GELEN İŞÇİYİ SİGORTALI YAPMAK İSTİYORUZ

FİDEBİRLİK Başkanı Kayhan Yıldırım, bu dönem sosyal yardımlar nedeniyle çalışanların sigorta yaptırmaktan kaçındığını söylerken, “Gelen işçiyi sigortalı yapmak istiyoruz, ‘sigortam olursa annemin bakım maaşı kesilir’ diyerek sigortalı olmak istemiyor. Bu durumda iş veren ne yapmalı? Sosyal güvenlik yardımları iyi denetlenmeli” diye konuştu. Toplantıda, sektör paydaşları örtüaltı tarımda çalışanların sosyal güvenlik kapsamına alınmasına yönelik mevcut durum, karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Kaynak: BÜLTEN