Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır, Tarım-GFE (Tarım Girdi Fiyat Endeksi)'nin haziran ayında aylık %3.46 olarak açıklandığını belirtti ve bu değerinin son 8 yılın ortalama değeri olan %0.92'nin dört katı üzerinde olduğunu vurguladı . Yıllık olarak da %27.70 ile son 8 yılın en yüksek ikinci rakamına ulaşıldığını ekledi.
ALT KALEMLERDE NE DURUMDAYIZ?
Haziran ayı Tarım-GFE alt kalemlerinde çeşitli oranlarda artışlar gözlendi. Başkan Çandır, bu kalemler arasında enerji ve veterinerlik kalemlerinin öne çıktığına dikkat çekti. Özellikle enerjide aylık %8.96’lık artışın daha önce görülmediğini ve veterinerlik hizmetlerindeki yıllık %68.75 artışın da oldukça dikkat çekici olduğunu belirtti.
ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ARASINDA NE OLUYOR?
Çandır, son bir yılda tarımsal faaliyetlerin genel olarak üretici aleyhine seyrettiğini belirtti, ancak Haziran ayında bu eğilimin üretici lehine değiştiğine işaret etti. Bu olumlu değişimin devam etmesinin, üreticinin birikmiş zararlarını giderebilmesi için kritik olduğuna dikkat çekti.
YURTİÇİ VE YURTDIŞI ÜRETİCİ ENFLASYONUNUN ETKİSİ
Çandır, yurt içi ve yurt dışı üretici enflasyonlarının tarım sektörü üzerinde dolaylı etkileri olduğunu ifade etti. Özellikle yurtdışı üretici enflasyonunun Haziran ayında sıra dışı yüksek bir artış göstermesinin, yakın gelecekte yurtiçi üretici enflasyonunu ve TÜFE'yi olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıda bulundu.
GIDA İMALATINDA NELER OLUYOR?
Gıda imalatının aylık %2.46 ve yıllık %59.74 ile son dönem eğilimlerinin dışında hareket ettiğini belirten Başkan Çandır, bu oranların Tarım-GFE ve Tarım-ÜFE ortalamalarından yüksek olduğuna dikkat çekti.
TÜKETİCİ ENFLASYONU VE ÜRETİCİ MALİYETLERİ
Haziran ayında tüketici enflasyon oranlarının da arttığını belirten Çandır, bu artışın üreticinin karşılaştığı maliyet artışlarını tüketiciye yansıttığını gösterdiğini ifade etti.